Techniczne - Klatka - problem z mocowaniem - homologacja...
Vlodarsky - Śro 24 Lis, 2010 Temat postu: Klatka - problem z mocowaniem - homologacja...A więc problem jest następujący. Klatka została tak wykonana, że teraz nie mogę jej poprawić
Zaznaczyłem na zdjęciu jak wygląda sprawa blachy na której stoi klatka.
Sędziowie na BK kazali zrobić to wg homo czyli dodać jedną śrubę tak, żeby ich rozkład był w kształcie litery L
Kto ma jakiś pomysł ? podpowiem, że ja chcę spróbować zrobić tą śrubę pod rurą poziomą (nie wiem czy się zmieści - jeśli nie to będzie śruba wchodziła od podwozia i na górze będzie nakrętka czyli odwrotnie do reszty.) Kto coś podpowie ma pomuka (tylko sensownie)
I czy śruba może być odwrotnie ?
kubas - Śro 24 Lis, 2010 Otwór ładnie zrób od dołu. Jeden musi być ? Jeśli jeden to powinna się zmieścić ta śruba obok tej najbardziej po lewej. Może rozwierć fasolki i wtedy będziesz mógł wygiąć odrobinę śrubę to może wejdzie tylko nie wiem czy takie rozwiązanie jest dozwolone.Vlodarsky - Śro 24 Lis, 2010 kubas, kubas gdyby weszło tak jak mówisz to nie było by tego tematu. Ale dzięki za odzew kubas - Śro 24 Lis, 2010 No to na moje oko pozostaje nakrętka nic więcej chyba nie wymyślisz.Vlodarsky - Śro 24 Lis, 2010 Dobra to ktoś kto ma jakieś doświadczenie z klatkami/homologacją/sędziami niech się wypowie i będę decydował co zrobię.Kuner - Śro 24 Lis, 2010 Najprostszą rzecza będzie napisanie maila do Wojtka Nowaka i on odpisze Ci co masz zrobić by było ok. mail do niego: wojtek.nowak@pzm.pl
Oczywiście nam potem tu napisz co i jak bysmy wiedzieli co jest zgodne Vlodarsky - Śro 24 Lis, 2010 Kuner, MISTRZ !! dzięki masz pomuka !!Vlodarsky - Śro 24 Lis, 2010 mail poszedł - będę informował !!GeKo - Śro 24 Lis, 2010 Vlodarsky, Dobrze ze napisałeś ale Pan Wojtek nie raz mówił że brakuje mu czasu żeby odpowiadać.
NIe da rady tej śruby dać na dole w lewy dolny róg? Śruby powinny tworzyć kąt 60 stopni pomiędzy śrubami.Jaco - Czw 25 Lis, 2010
Śruby muszą być w takim układzie, ale rozumiem, że w żadne z 3 miejsce nie wejdzie śruba?
"Należy stosować śruby o wymiarze co najmniej M8 i własnościach wytrzymałościowych
co najmniej 8.8 (standard ISO).
Nakrętki muszą być samozabezpieczające lub z podkładkami zabezpieczającymi
przed odkręceniem."
Może wejdzie tam śruba z inną główką ?
To jest na pałąku głównym? bo już nie pamiętam..CHRZANEK - Czw 25 Lis, 2010
Jaco napisał/a:
To jest na pałąku głównym? bo już nie pamiętam..
Właśnie o to samo miałem zapytać.
Bo na podporach tylnych moga być tylko 2 śruby.
Kierunek ułożenia śruby - tzn czy nakrętka do dołu czy też do góry nie ma znaczenia.
Wg mnie pozostaje wiercenie od dołu w miejscu nr 1 z rysunku Jaco i próba przełożenia odpowiedniej śruby, a nastepnie złapanie jej nakretka od góry.106 - Czw 25 Lis, 2010 tak to na palaku glownymJaco - Czw 25 Lis, 2010
CHRZANEK napisał/a:
Wg mnie pozostaje wiercenie od dołu w miejscu nr 1 z rysunku Jaco i próba przełożenia odpowiedniej śruby, a nastepnie złapanie jej nakretka od góry.
+ 1Bad-i - Czw 25 Lis, 2010 a czy zgodnie z zał J. sruba moze byc do góry nogami?Jaco - Czw 25 Lis, 2010
Bad-i napisał/a:
a czy zgodnie z zał J. sruba moze byc do góry nogami?
W załączniku nie jest napisane nic o kierunku zamontowania śruby więc pozostaje pewne pole do manewru, ale są rysunki przykładowe na których śruby są montowane od góry, ale to tylko rysunki. Wydaje mi się, że skoro nie ma inne opcji to chyba nikt z tego powodu nie będzie robił problemu...
Najlepiej oczywiści zadzwonić do Pana Nowaka i zapytać.