Techniczne - ustawianie wałków
saxorulez - Wto 11 Lip, 2006 Temat postu: ustawianie wałków Pytanie techniczne.. adamant wyjechał i nie mam kogo podpytać...
jeśli kupuje wałki i wywalam serię... skąd mechanik wie jak włożyć wałki?? tzn przecież jak się je wkłada to zwory sie wychylają itd.. jak zrobić to tak aby nie spieprzyć??
Loko - Wto 11 Lip, 2006
Oj panie Łukaszu, to pan jest tutaj specjalistą od wałków
Anonymous - Wto 11 Lip, 2006
saxorulez napisał/a: | Pytanie techniczne.. adamant wyjechał i nie mam kogo podpytać...
jeśli kupuje wałki i wywalam serię... skąd mechanik wie jak włożyć wałki?? tzn przecież jak się je wkłada to zwory sie wychylają itd.. jak zrobić to tak aby nie spieprzyć?? |
Tak to pytanie do fachowca. Z tego co się orientuje to wywalasz orginały( trzeba zdemontować zawory) zakładasz nowe wałki ( po zdemontowaniu zaworów ) zakładasz zawory spręzyny i resztę . ustawiasz luz zaworowy i jest git. Zmieniaja się wzniosy , trzeba potem stroić kompa... ale to przecież Ty Saxolurez chyba masz wiedzę na temat wałków?? :570:
w Pugu to robiłem sam ale zabij mnie a nie pamietam kolejności co jak było.
saxorulez - Czw 13 Lip, 2006
mi chodzi o ustawianie wałków... przecież one mają inny czas otwarcia.. jak to się robi i czy da sie to poprawić po założeniu rozrządu.. bo w saxo są regulowane kółka na wałkach ale nie tak bardzo jak powinny..
dzik - Czw 13 Lip, 2006
ale inny czas otwarcia wynika z krzywek, wiec ustawia sie je tak samo jak seryjne
co nie zmienia faktu ze mozesz nimi sobie pozniej pokrecic
Bad-i - Czw 13 Lip, 2006
nie wiem jak w saxo ale w clio na byly jakies punkty wedlug ktorych ustawiasz walki
Jakarti - Czw 13 Lip, 2006
nie wiem jak jest w Saxo ale pewnie tak samo jak u mnie bo to tez 16 v wiec..
walki ustawia sie krzywkami z tego modelu od ktorego sa te walki bo inaczej nie beda odpowiednio chodzic. z tego co wiem to jedna krzywke na walek ssacy , a druga na wydechowy. punkty to ustawialo sie na tym czyms z boku a nie na walku ( to chyba jest napinacz albo rolka ) wtedy mozna bylo zobaczyc ile jest jeden zabek - w punto roznica 3 zabkow powoduje ze auto nie zapali bo nie pozwola na to czujki bo by rozwalilo sillnik tzn zawory.
rozrzad wlasnie ustawia sie po jego zalozeniu - wszystko musi byc juz na miejscu zeby moc ustawic najwyzszy i najnizszy punkt. potem mozesz sobie z boku krecic tym - tak jak to mowi Dzik - ale bez krzywek nie ryzykowalbym zabawy.. chyba, ze ktos to robil 10 razy w innym aucie.. i ma jakis swoj prywatny patent.
pewnie pomieszalem sto rzeczy ale staralem sie. mowie to na podstawie tego co siw dowiedzialem o rozrzadzie przez ostatni miesiac.. jak nie mam samochodu
z czego 2 tygi stoi u Grabowskiego w Piasecznie.. myslalem,ze troche bardziej ogarniety jest to czlowiek..
Bad-i - Czw 13 Lip, 2006
Jakarti napisał/a: |
pewnie pomieszalem sto rzeczy ale staralem sie. mowie to na podstawie tego co siw dowiedzialem o rozrzadzie przez ostatni miesiac.. jak nie mam samochodu
z czego 2 tygi stoi u Grabowskiego w Piasecznie.. myslalem,ze troche bardziej ogarniety jest to czlowiek.. |
o panie nie komentuje terminow u tego Pana
sorry za OT quwestion ale czy ktos ma jeszcze takie doswiadczenia?
Niemy - Czw 13 Lip, 2006
ooo Jakarti ziom nie posadzalem Cie o taka wiedze-widac to ze twoje autko ciagle gdzies sie naprawia to zdobywasz wiedze techniczna
Bad-i - Czw 13 Lip, 2006
Jakarti napisał/a: | sorry za OT quwestion ale czy ktos ma jeszcze takie doswiadczenia? |
ja znam dwa przypadki conajmniej
Cytat: | ooo Jakarti ziom nie posadzalem Cie o taka wiedze-widac to ze twoje autko ciagle gdzies sie naprawia to zdobywasz wiedze techniczna |
az mi sie motyla noga zrobilo cieplej na sercu.. mowie Wam, ze to forum mnie rozwija - kulturalnie to moze nie - (nie liczac wizyty z PCS w Lublinie) ale technicznie napewno!!
i za to Wam dziekuje chlopaki i dziewczyny
ps. jutro beda dwa tygodnie... daje mu jeszcze jeden i mu to oficjalnie jutro powiem.. pozniej wyjezdzam i chyba wole zostawic auto u Adamanta albo w ASO u znajomego mojego taty i mamy Fiata.. sam nie wiem..
help me..
saxorulez - Pią 14 Lip, 2006
Adamant - jak na dwa miesiące wyjeżdzasz to on zdąży to ogarnąć..
pozatym zatrudnił jakiegos elektornika co ponoć niewiele wiedzą odbiega od EINSTEINA
Michał - Pią 14 Lip, 2006
Cytat: | pozatym zatrudnił jakiegos elektornika co ponoć niewiele wiedzą odbiega od EINSTEINA |
bardzo cenna rada. Mam maluczkie problemy z elektroniką.
Dariano - Pią 14 Lip, 2006
saxorulez napisał/a: |
pozatym zatrudnił jakiegos elektornika co ponoć niewiele wiedzą odbiega od EINSTEINA |
:DDDD OSTRO POLECIALES ZIOM hihihi przez chwile wyobrazilem sobie wyglad elektronika Einsteina
|
|
|