To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [k] kompa stacjonarnego za grosze

mi - Nie 03 Lut, 2013
Temat postu: [k] kompa stacjonarnego za grosze
ej, dobra. Potrzebuję kompa, którego se postawię w kącie i czasem coś na nim zrobię. Sęk w tym, że ma być jak najtańszy, a przy tym musi być w stanie okiełznać prostą obróbkę filmu 1080p (prostą, bez fajerwerków, czyli chyba 2 rdzenie wystarczą, nie?) i chyba powinien mieć wyjście hdmi. Kurde - nie znam się na tym...
M - Nie 03 Lut, 2013

Poleasingowy dell jakiś gx, + jakiś ssd i trochę ramu.
Będzie cichy jak śpiący dzieciak i tani jak barszcz.

Tak dla przykładu (ten niema dvi) http://dell.wroclaw.pl/op...x-755-slim.html
Wyjście dvi musi miec, podlaczysz sobie do kazdego monitora.
Czy filmy 1080p pociągnie - pewnie tak ale demon renderu to nie bedzie.

mi - Nie 03 Lut, 2013

a taki komp nie ma jakiejś mega gównianej i mulącej karty grafiki? Czy to już nie te czasy? (nie, nie zamierzam grać)
M - Nie 03 Lut, 2013

Nie dam sobie ręki uciąć. Piszą że za 100PLN dołożą geforca z 512mb ram to juz powinno ogarniac.
Te komputery mają zajebista ceche ze są mega ciche.

Cassis - Nie 03 Lut, 2013

W morelach mają kompy poleasingowe. http://www.morele.net/komputery/komputery-pc/
mi - Nie 03 Lut, 2013

no dobra, wszystko fajnie, ale teraz patrzę sobie na specyfikację mojego laptoka (najtańszego jaki znalazłem jakieś 5 lat temu) i jest tak: Intel Core 2 Duo 1,50 GHz, 2038MB Ram i 150GB twardego dysku. No kurde - on chyba nie jest dużo gorszy od tych używek za pińcet. Czemu więc tak muli? No i czemu nie mogę ustawić na nim wyższej rozdzielczości podłączonego TV? (Podłączam wyjściem VGA, netbook podłączony HDMI hula full HD i działa to na 40" nawet, chociaż piksele faktycznie mają wielkość dorodnych śliwek). Czyli co - musiałbym wydać z tysiaka żeby odczuć poprawę prawdziwą?
Michał - Nie 03 Lut, 2013

1080p na core2duo .... nie, to nie da rady
najtaniej to bym wszedł tak
4gb ramu
i3/i5
karta graf - poszukaj na allegro gtx470 ( nie radeon! )
dysior terrowy, albo lepiej 2x500 giga
hdmi nie jest ci potrzebne

Michał - Nie 03 Lut, 2013

mozna by spróbować core2quad jeszcze
mi - Nie 03 Lut, 2013

właśnie sprawdziłem w specyfikacji tv, że muszę mieć hdmi - tylko przez to złącze mogę 1080p osiągnąć, na wyjściu vga mam 1280x1024 xD

Kurde - a taka "najtańsza" opcja to i tak będą milijony, nie? Nie wydam 2kzł żeby pyknąć kilka filmów z córką i kilku z samochodem...

Sibu - Nie 03 Lut, 2013

Michał napisał/a:

Na laptopowym Core2 może i nie da rady, ale na stacjonarnym jak najbardziej.

Bart - Nie 03 Lut, 2013

mi napisał/a:
pyknąć kilka filmów z córką

Michał - Pon 04 Lut, 2013

Sibu napisał/a:
Michał napisał/a:

Na laptopowym Core2 może i nie da rady, ale na stacjonarnym jak najbardziej.

nie dam sobie głowy uciąć- tak mi sie przynajmniej wydaje.

MI - jaki materiał chcesz montować ?
z kamerki, czy z aparatu ? jakim kodekiem jest zapisane ?

Sibu - Pon 04 Lut, 2013

Ja mam C2D 2,13 podkręcony na 2,5 od 6 lat, na porządnej płycie głównej, 4 GB ramu, zwykły dysk, GF 9800 GT 1GB (najsłabszą wersję lekko podkręconą do seryjnej). Podpięte to wszystko do TV 32' z fullHD.

Gry do momentu włączenia AA chodzą praktycznie na wysokich detalach, jedynie w najnowszych produkcjach trzeba zejść do średnich, obróbka zdjęć do 4000x4000 pikseli idzie płynnie i szybko, do tego jeszcze działam z obróbką dźwięku, grafiką 3d i chodzi to całkiem przyjemnie.

Nie ma co robić z tych procesorów takiego starocia, jakichkolwiek problemów można by się spodziewać przy rozdzielczości 2560x1600.

Taki zestaw, obecnie, myślę że jest wart poniżej 500zł.

NBL - Pon 04 Lut, 2013

A nie lepiej by było coś poskładać? miałbym na sprzedaż może co nieco tzn

mojego e7200 kręconego na 3.6 Ghz z Aarctic freezer 7 pro
Płytka p45-Ds3l Gigabyte
4gb ram Mushkin

chciałbym za to 420 zł jak co.
do tego dorzucasz sobie dysk 500 gb za 200 zł + zasilacz Fortron za 149 zł + napęd 69 zł
i masz takiego kompa że uciągnie wsio . Grafę dorzucasz jaką chcesz a zmieścisz się w 1000 zł wiem że to więcej ale ten by Ci starczył na długo.

M - Pon 04 Lut, 2013

^_^'