martin.h - Sob 05 Wrz, 2009 Ja dołożę swoje 3 grosze. Kiedyś wydawało mi się, że tylko Bilstein, bo regenerowalny itp.
Ostatnio kumplowi wysypało się z przodu B6, zadzwonił do Zerkopolu, że chciałby je zregenerować i na dzień dobry Pan powiedział, że regenerują tylko na grubej ladze. Na cienkiej można sobie w d... wsadzić. Dlatego coraz bardziej zastanawiam się nad KYB (cena), a jeśli byłby większy hajs to szutrowy PugSport, w UK można dorwać takie zestawy za 1,5-2 tyś. zł.qbus - Sob 05 Wrz, 2009 Czyli musieli przestac regenerowac sklepowe Bille, my w tamtym roku robilismy jeszcze regeneracje zawiasu w hondzie, B6 od MTS'u, 500 zł za 4 amory.jarek-malopolska - Sob 05 Wrz, 2009 KYB - pierwsze słyszę, nigdy się nie spotkałem.. Ale czy to ma choć trochę sportowy charakter.. ?? No moje autko jest 30mm niżej (spężyna chyba JAMEX) i co z tym idzie na belce też poszło troszkę w dół.. Niby potrzebuję do jazdy po ulicy, ale lubię od czasu do czasu "pokłaść" się na jakiejś wąskiej, technicznej dróżce, w tor się nigdy nie bawiłem ale kto wie, może zacznę... nie chce kupić jakiegoś chłamu, żeby go zaraz wymieniać... No a z uwagi na to, że jest troszkę niżej wypadałoby coś nie max twardego, ale utwardzonego, co by nic nie obcierało martin.h - Sob 05 Wrz, 2009 KYB'a AGX ma regulację twardości amortyzatora, podobno odczuwalną. Mają jeszcze Ultra SR na grubej ladze, ale bez regulacji, tylko nie wiem czy do 106/Saxo.michool_vt - Sob 05 Wrz, 2009 a moze to http://www.corbymotorspor...n-kit-p-51.html
?rasta - Sob 05 Wrz, 2009
jarek-malopolsk napisał/a:
KYB - pierwsze słyszę, nigdy się nie spotkałem.
Co druga Impreza na tym śmiga.
Cytat:
KYB'a AGX ma regulację twardości amortyzatora, podobno odczuwalną.
Nie podobno tylko jest ogromna różnica.saxorulez - Sob 05 Wrz, 2009 jarek-malopolsk,
jak masz nizej belkę i przód to koniecznie potrzebujesz amorków o mniejszej wysokości (np. B8) z prostej przyczyny że ściśnięty amortyzator seryjnej wysokości przez sprężynę będzie fajnie jechał po gładkim (bo nie wykorzystujesz jego całego zakresu pracy) ale w momencie wjechania na nierówny asfalt zaczynają się problemy z poprawną przyczepnością.
Ja byłem bardzo zadowolony z B6 na seryjnej spręzynie, teraz mam coś a'la B8 na - 30mm i jest super na równym asfalcie ale już na dziurach czuje ze ten zawias nie wyrabia i auto po prostu skacze jak piłka...Przem_106 - Sob 05 Wrz, 2009 Dokladnie tak jak mowia chlopaki:
B6 do Saxo/106 jest nieregenerowalne!!! Laga 32mm wg Zerkopolu jest nieporozumieniem i nie chca tego robic. B6 jest konstrukcja Upside-down i dlatego cylindry czesto sie krzywia przy tej srednicy.
B6 do saxo/106 bardzo dobija przy niskiej sprezynie przez co bardzo szybko sie niszczy nieodwracalnie!!!!!jarek-malopolska - Sob 05 Wrz, 2009 czyli jeżeli Bill to tylko B8?? i jaką do niego ewentualnie sprężynkę?? A ten KYB'a AGX cenowo jak wychodzi w porównaniu do B8??Przem_106 - Sob 05 Wrz, 2009 B8, to jest to samo co B6! roznica jest tylko w skoku!!!
B6 na seryjnej sprezynie daje rade tak samo jak B8 na sprezynie nizszej, w zasadzie kazdej, czy to Eibach, czy Jamex czy cokolwiek podobnego -30 -40.
Oba zestawy nadaja sie do jazdy codziennej i track day jak najbardziej.
B6 i seria, to zestaw bardziej rajdowy, a B8 plus niska sprezyna, to zestaw bardziej wyscigowy.
Ale trudno nazwac oba zestawy choc polprofesjonalnymi i w sporcie sa rzadziej stosowane.
Na temat KYB nie wiem nic praktycznego, slyszalem tylko pozytywne opinietomecki - Sob 05 Wrz, 2009 Przem_106 - mówisz że
przód: P30-3060
tył: F4-B36-2075-H0
jest nieregenerowalny? (qrwa takie coś kupiłem)
martin.h - Sob 05 Wrz, 2009
tomecki napisał/a:
jest nieregenerowalny? (qrwa takie coś kupiłem)
Tak, ale nie ma się czym przejmować, dopóki będziesz miał serię sprężynę i nie będziesz startował w KJS'ach po szutrze to wytrzymią bardzo długo.Przem_106 - Sob 05 Wrz, 2009 Dokładnie tak jak Martin napisał. A w Twoim aucie, widząc jak jest używane, to napewno będą dożywotne i regeneracja nie będzie im nigdy potrzebna ŁukaszS3 - Sob 05 Wrz, 2009 Ja powiem tak. Miałem B6 Motor sporta i w porównaniu do zwykłego b6 przód miał grubsze tłoczysko a tył to cały amortyzator był grubszy. U mnie jeździło to ze sprężyną Eibach pro kit o było lala nawet na nierównych partiach. Jeździ to już ponad rok i nic się nie wysypało. Jeśli nie uda mi się uzbierać budżetu na gwinta to wchodzę w to samo co miałem może jedynie z przodu dam B8Loko - Sob 05 Wrz, 2009 Eee karwaa czy zerkopol pojebalo do reszty? czyli ze już teraz nie da sie przerobić b6 tak jak to zrobił Saxorulez?