To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Redukcja wagi ZX ? Czy warto ?

kubas - Sob 22 Gru, 2007

Ogolnie to jest jeszcze taka kwestia ze im nowszy samochod tym wiecej mozna zyskac... Bo np u siebie po wywalieniu tylnej kanapy dywanikow polki wykladziny z bagaznika zyskuje hmm jakies moze z 10 kg Takze znaczaco sie nie zmienia charakterystyka samochodu... Wywalenie samej zapasowki daje mi wiecej... ale wrazenia z jazdy w wyprutym tylem bezcenne :) K-mart poprostu jezdzij z pelnym bakiem to sie wyrowna... w clio pewnie tez jakos super ciezkie elementy tylu nie sa...
Loko - Sob 22 Gru, 2007

k-mart napisał/a:

By skorygowac rozlozenie masy i zmniejszyc nadsterownosc:
- zawias: samochod w dol, tyl przynajmniej na tej samej wysokosci jak przod i napewno nie wyzej
- bateria do tylu
- dystanse na tylne kola -> szerszy rozstaw

-Bateryjka na podłoge za siedzenie pasażera, chyba że masz cięzkiego pilota to wtedy za swoje :D
-Zawias jeśłi jest ustawiany, to tył ustawiasz niżej niż przód.
-No i można zmienić stabilizatory, wydaje mi się ze grubszy z tyłu zmniejszy nadsterowność, ale ręki nie dam sobie uciąć. Trzeba by o to spytać kogoś kto to wie na pewno.

Dystanse na tylne koła bym odpuścił, bo auto będzie bardziej nerwowe, tył będzie odklejał puźniej, ale jak odklei to bardzo szybko będzie leciał.

Tylko trzeba też uwarzać, żeby nie przesadzic, bo auto o podsterownej charakterystyce to tragedia, strasznie nie miło się jezdzi.

k-mart - Nie 23 Gru, 2007

Loko napisał/a:
Dystanse na tylne koła bym odpuścił, bo auto będzie bardziej nerwowe, tył będzie odklejał puźniej, ale jak odklei to bardzo szybko będzie leciał.

Hmmm opcja z dystansami bardzo mnie ciekawi, wiec poprosze o rozwiniecie tematu jak dokladnie wplywa to na prowadzenie.

Anonymous - Nie 23 Gru, 2007

:) Ciesze sie ze temat sie troche rozwija :)
ale :

czy ktos mi powie mniej wiecej czego szukac ? zawias chodzi mi przedewszystkim ?

bo nie wiem co i jak i kto robi do ZX`a ew co pasuje ( to moj pierwszy samochod tego typu :D )

Pozatym :
szczerze powiem ze chcialem zostawic jak najwiecej z przodu - dodac klatke tyl gola blacha caly . aku pewnie przeniose centralnie na tyl jak zrobie mu jakas ladna puszke ...ale to w pozniejszym etapie..
Narazie pilnie poszukuje silniczka krokowego do zx 2.0 16v :) w dobrej cenie :)

moze ktos ma gdzies ?:)

Vlodarsky : objade Cie nawet jak pralke wsadze do bagaznika :) i naprawde nie dla tego to robie :) Jak narazie szykuje sie pare drobnych zmian po swietach zaraz w cytrynce ... narazie plany - jak wejda w zycie to opisze dokladnie bo chwilowo rozbija sie wszystko o kase czas i krzyki Marty ze znow cos w aucie grzebie i auto dostaje nowe zabawki :)
Musze jej jakiegos hothacza wyczaic chyba :)

Vlodarsky - Nie 23 Gru, 2007

zajac napisał/a:
Vlodarsky : objade Cie nawet jak pralke wsadze do bagaznika :)

nie wiem co palisz ale to jest gud szit !!!!!

Zawieszenie... to samo co w Xsarze, ZXie i 306 jest więc gratów na rynku jest troche... trzeba tylko poszukać

Anonymous - Nie 23 Gru, 2007

ja nie pale.. ja jaram :D zimowki w lecie :)
i bataty w zimie :)

a z pralka czy bez objezdzam cie na dlugosc dwuch autosanow :)
ale dam ci fory wezme lodowke ze soba :)

no to biore sie za szukanie ... nadal przypominam - szukam silniczka krokowego do mojego good szita :)

Vlodar a kup se nowe zawieszenie co ?:) jako ze to samo to pozycze auto moze .... ;)

mi - Pon 24 Gru, 2007

ja do 205 będę brał (a w zasadzie od miesiąca biorę, ale jeszcze nie miałem czasu zamówić :/ ) kayabę agx + springi Lesjöforsa - zestaw jest taniutki, a regulację twardości ma, chyba da to radę, do zxa też mają
Anonymous - Pon 31 Gru, 2007

No jako ze dzis sylwester .. i juz 4:44 rano to pora wstac :D
i zaraz jechac robic auto ...
po wczorajszej jezdzie testowej wali bialym dymem z rury ... zobaczymy co sie stalo ..
i odrazu pare fotek porobie jak to wyglada - w sensie auto nie dym z rury :D

moze uda mi sie zalozyc w pimp my ride temat...
ale co najdziwniejsze.. aut dymi ale chce jechac oj i to bardzo chce jechac ...

CHRZANEK - Pon 31 Gru, 2007

"luźny" motor jest szybki ;)

I to jest fakt.
Np w rallycrosie gdzie jeden wyścig trwa krótko - silniki sa tak luźno spasowane że aż dziwne że jada :D :D :D

Poza tym bardzo popularne jest szlifowanie cylindrów " w stożek" czyli luzno na dole i ciasno u góry żeby byla kompresja.

Oleju to to przepalao ogromne ilosci - ale kopyto bylo :D :D :D

kubas - Pon 31 Gru, 2007

Uszczelniacze zaworowe pewnie. Do tego trzeba zdjac glowice, przy okazji warto ja troche obrobic. Nie traci samochod na mocy nic przy tym. Tylko ze oleju bedzie ci troche palil. U mnie po wyjeciu uszczelniacze byly kamykami :) )
mi - Wto 01 Sty, 2008

jeśli uszczelniacze - powinien walnąć białą chmurkę po zapaleniu, mylę się?
Bart - Wto 01 Sty, 2008

może uszczelka spod głowicy padła?
kubas - Śro 02 Sty, 2008

u mnie dawal biala chmure przy kazdym dodaniu gazu.
Vlodarsky - Śro 02 Sty, 2008

momencik... uszczelniacze jak nie trzymają to zazwyczaj po nocy w cylindrze zbiera się odrobinę oleju który jak jest spalany to wywołuje ciemną chmure a nie białą. Biała chmura jest wtedy gdy do cylindra dostaje się woda lub też za dużo powietrza.
Anonymous - Czw 03 Sty, 2008

A tu foto mojego cudenka pod maseczka :)
Vlodar pewnie zmieknie ;> i juz nie bedzie chcial sie scigac :)

Dopiero wczoraj zrobilo sie troche miejsca na kanale zeby wjechac ..
ech wszystko przez jakas szitowata astre 1.7td...
wiecznie zepsute auto :/ niby po kapitalce silnika swierzynka .. ale to co bylo w misce olejowej to wogole wola o pioruny kataklizm i inne takie .. nakretka.. jakies opilki w ilosci duzo . wogole syf muł i czyjas stara ..

a vlodar nie wiem czy o dobrych miechach gadalismy i membranie ?:)
mi chodzi o membrane tu przy baranie jak jest ta "listwa" ze znaczkiem citroena idac po niej w strone akumulatora .. to jest miech taki .. i o tym mowilem . to sie nie rozbiera przeciez :)
z tym kroccem co do niego dochodzi to pogadamy jak sie spotkamy jak to dorobic ale miech sie nie rozbiera - przynajmniej ja nie wiem jak ;)