To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Problemy z Saxo, historia, rozbudowa...?

kubas - Czw 30 Paź, 2008

ta i nie bylo krecone do odcinki nigdy jasneeeeeeeeeeeee :lol2: :lol2:

swoja droga troche musial sie natrudzic z odklejaniem tych wszystkich nalepek zeby nie bylo widac zadnego sladu.

Daj jakies foto jak wyglada obecnie saxo !

Ktos jeszcze pamieta ?:

Anonymous - Czw 30 Paź, 2008

To Twój R.I.P saxolot...? Or What ? :/

Było dużo zmian od tego czasu jak go kupiłem, była także mała buba na skrzyżowaniu i wtedy postanowiłem autko całe pomalować bez dachu. Nie wiem czy wam się spodoba, pomalowałem listwy zderzaka przód i tył w kolor nadwozia, boczne zostawiając. No i trochę sie wygładziło z tyłu <klapa miała dziury na wylot, po rzekomo przykręconej lotce w dolnej części klapy>.

Moment zaraz foty :)

Misiek_lbn - Czw 30 Paź, 2008

lotka w dolnej części klapy :?: o_O
kubas - Czw 30 Paź, 2008

to R.I.P saxolot dr. profesora :'(

Nom pokazywał mi identyczna lotkę w kolorze, przeciętą na pół, że niby nie mógł odkręcić, ściemniacz, na każdym kroku :/
saxorulez - Czw 30 Paź, 2008

co do skrzyni:

jeśli masz w dobrym stanie obudowę z Saxo VTS to szukaj skrzyni z 206 1.6 16v kosztuje z reguły mniej niż ta od Saxo a jest świeższa. Jedyna różnica to obudowa i sprzęgło uruchamiane hydraulicznie - dlatego potrzebujesz obudowy od Saxo.

Krótkie przełożenie można wyrwać z np. 307 1.4 benzyna - ale w przypadku gdy Twoje auto wymaga odświeżenia skupił bym się na naprawianiu a nie przerabianiu

tylko, że w tej chwili ta obudowa jest od VTS ale 1.4...

spoko.. chyba jest taka sama
musiał bym sprawdzuć

ja chyba zdecyduje się na serie, bo krótkiego przełożenia nie rozważam póki co.
CHRZANEK - Czw 30 Paź, 2008

Witam.

Te zgliszcza i pozostałości to było moje saxo.
Generalnie moja historia zaczęła się podobnie i miałem zapał naprawić wszystko - bo w sumie można wszystko ale w przypadku nadwozia to niestety zupełnie sie nie opyla - lepiej wymienić bude.
Co do skrzyni to na razie byle by jeździła, krótkie przełożenie to przydatna rzecz bo polsce trudno jest (i nie jest to mądre) jeździć VTSem z prędkościami jakie jest w stanie osiągnąć, a krótki dyfer poprawia jeszcze dynamikę.

Ja bardzo martwię się o elektryke - moje saxo które widziałeś powyżej zostało unieruchomione na miesiąc z powodu... przewodu o średnicy 1,5mm...
Ogólnie samochodzik super ale wymaga troski i radykalnych działań.

no ja się zawziąłem i się nie poddam. Zaraz wrzucę foto. Ogólnie auto jest puste z tyłu, zastanawiałem się nad montażem klatki...

A co może powodować, że przy zmianie biegu z 1 na 2 powyżej 5000tys./obr jest zgrzyt... w sumie z 2 na 3 też mi się coraz częściej zdarza... Dead end...?
Misiek_lbn - Czw 30 Paź, 2008

synchronizatory :?: :)
CHRZANEK - Czw 30 Paź, 2008

To synchronizator.
Jeszcze może nie być za późno.

Ogólnie nawet jak wszystko jest OK to te skrzynie ciężko znoszą zmiany biegów z 1->2 przy obrotach pow 7000rpm. Albo robisz to płynnie albo leci synchronizator.
Pozostałe biegi wchodza OK.

A co do tego zciągania auta przy hamowaniu to:

1) Czy auto miało ABS ??
2) Czy jak jedziesz z pasażerem to jest tak samo (chodzi o rozkład masy na obie strony) ??

CHRZANEK napisał/a:
To synchronizator.
Jeszcze może nie być za późno.

dobrze prawi, to synchronizator
można zamienić synchronizator 2 biegu z 1 biegiem bo jedynki nie wrzucasz przy 7 000
to obniży koszty naprawy ale zależy od stanu synchronizatorów