No pamiętaj że liczy się przelicznik moc masa a poza tym to co letkie to lepiej skręca i lepiej hamuje
Tam miało być "na bank KLATKA", nie "latka" (cokolwiek to znaczy ).
Ale czy aż takie lekkie nie będzie tańczyć? Ot np. znajomy w Saxo gr.N wrzucał dwa koła do bagażnika, bo dupa na Bilsteinie tańcowała - to chyba też wazne, a przegiąć nie można.
CHRZANEK napisał/a:
Jak na początek i do KJSów to poszukał bym sobie CC lub SC z silnikiem 1,2 16V lub suzuki Swifta.
To są autka do walki w 1300cm3
W przypadku 1600cm3 w zasadzie pozostaje Nippon vs Franca
(wybór należy do Ciebie)
Nie chcę ani CC ani Seja, nie mam zaufania do takich popielniczek, widziałem jak to się zgniata, choć nie wiem jak zachowuje się z klatką.
Z Francy oprócz Saxo/106 coś jeszcze warto brać pod uwagę? Jakie japońce najlepiej?
No i druga sprawa - co oprócz oczywistych rzeczy trzeba zrobić (kubły, kiera, klatka, jakiś tuning, hamulec, zawias) i ile to kosztuje? Jakieś akcje typu przewody paliwowe środkiem itd. - co warto?
Powoli się zastanawiam, w wolnej chwili musze podliczyć koszty (mam ten plus że jakieś graty mogę mieć sporo taniej (Bilstein, Powerflex, Eibach, Sparco itd).
Na serio myślę o jakiejś zabawce, bo szkoda mi C2 do jakiegoś upalania, bo to jednak hot-dupowóz na co dzień Marek23 - Śro 10 Gru, 2008 Jak Chrzanek. Cc lub sc 1.2 16v, inny kolektor, wałki, wydech, strojenie, jest ponad 100 koni. Szpera, skrzynia z abartha, zawias krosno rajdowe, krótkie przełożenie kiery, hamulec z uno turbo i niszczysz na kęciołkach wszystko łaćznie z Legacy,itd.Marek23 - Śro 10 Gru, 2008
Greg napisał/a:
Nie chcę ani CC ani Seja, nie mam zaufania do takich popielniczek, widziałem jak to się zgniata, choć nie wiem jak zachowuje się z klatką.
Bez przesady, ładna klatka i jest ok. Jak walniesz 100 w mur to nawet w evo nie przeżyjesz... Koszty takiego cc,sc są śmieszne. Potem może jeszcz swift, ale to już wolę sie bawić 106/saxo lub honda. Ale tutaj koszty są o wiele wyższe.GeKo - Śro 10 Gru, 2008 W pełni sie zgadzam z przedmówcą, nie tylko na KJSach ale na niektórych sprintach można się wbijać bardzo wysoko takim autem. Jak pójdziesz we france czyli saxo,106,
- to B6
- obniżenie na belce
-DS 2000,
-wzmocnione poduchy pod skrzynie, co by sie nie urywały
- krótkie przełożenie najlepiej 13x64, ale że to towar deficytowy mozna wziąć 13x61 (brak homo)
wg mnie na takim setupie można już fajnie walczyć z dobrą gumą. Trzeba sie oczywiście pilnować ze skrzynią żeby jej za szybko nie rozwalić.CHRZANEK - Śro 10 Gru, 2008
Greg napisał/a:
Ale czy aż takie lekkie nie będzie tańczyć?
Tańczy bo ma nierówny rozkład mas przód/tył (niestety częsta przypadłość aut FWD.
Środki zaradcze: Klatka, koła zapasowe, akumulator, niżej zawias z tyłu
Greg napisał/a:
Nie chcę ani CC ani Seja, nie mam zaufania do takich popielniczek, widziałem jak to się zgniata,
Widziałeś serię - faktycznie seria jest lipna
Ale ja np bepieczniej się czuje w seju z klatką niż w golfie bez niej i niestety nie wiem jak Ci wytłumaczyć ale pare dzwonów miałem zarówno serią jak i rajdówką.
Greg napisał/a:
Francy oprócz Saxo/106
AX GT/GTI, 206 XS,
Greg napisał/a:
No i druga sprawa - co oprócz oczywistych rzeczy trzeba zrobić (kubły, kiera, klatka, jakiś tuning, hamulec, zawias) i ile to kosztuje? Jakieś akcje typu przewody paliwowe środkiem itd. - co warto?
Kubły i pasy- moga być bez homo.
Kiera - jak w serii dobra to nie ma sensu wydawać na nabe i kiere sportową.
Klatka - bezpieczeństwo nade wszystko, mam kogoś kto Ci to zrobi dobrze i niedrogo.
Tuning - ??? W KJS zamiast inwestowania w silnik zainwestuj w krótkie przełożenie ze szperą.
Hamulce - jak odelżysz auto to okazuje się że seria jest cacy a jak dołożysz dobre klocki to już jest bajka. I do tego obowiązkowo DOBRY hamulec ręczny !!!
Zawias - dobry zawias to podstawa. Jak po równym (np rally sprinty) to od biedy mozna utwardzić seryjne amory. Ale jak nawierzchnia mieszana to chyba billek B6/B8
Przewody środkiem - nie warto, nie ten poziom
Co jeszcze ??
OPONY OPONY OPONY !!!!!!!!!!!!!!!!!!
PS: Marek i Geko szybciej piszą ale jak widze jesteśmy jak jednogłośna orkiestra GeKo - Czw 11 Gru, 2008
CHRZANEK napisał/a:
Greg napisał/a:
Francy oprócz Saxo/106
AX GT/GTI, 206 XS,
AX GT/GTI/Sport Piękne auta i sporo sie z nich da się wycisnąć łatwym kosztem (Marek może potwierdzić prawda ) pod dobrym driverem.Marek23 - Czw 11 Gru, 2008
GeKo napisał/a:
AX GT/GTI/Sport Piękne auta i sporo sie z nich da się wycisnąć łatwym kosztem (Marek może potwierdzić prawda ) pod dobrym driverem.
Piotrek nie jest dobrym driverem, sorry Geko,to za mało powiedziane. On łamie prawa fizyki i nim się nie sugeruję. bo przy nim to jestm cienki bolek. Reszta chłopaków co jeździłą axem robiłą średnie czasy, więc nie wiem czy to takie szybkie. Poza tym awaryjne. To już wolę szybkie cc ala kit car.CHRZANEK - Czw 11 Gru, 2008
GeKo napisał/a:
AX GT/GTI/Sport Piękne auta i
i niestety niemłode już...
Egzemplarz w poprawnym stanie jet praktycznie nieosiągalny
Marek23 napisał/a:
To już wolę szybkie cc ala kit car.
i do tego wszelkie części dostępne za śmieszne pieniądze na praktycznie każdej giełdzie i kazdym szrocie... A w KJS trzeba się liczyć że "czasami jest drogo, a czasami boli..."Anonymous - Czw 11 Gru, 2008 Jeśli chodzi o KJS i początki pzm przy małym budżecie, to ja bym poszedł w astre gsi, ew kadetta, choć to już rzadkość.Koszt zakupu auta należy już do śmiesznych.Samochód się psuje jak każdy,ale dostęp do części jest nieograniczony.Budowa cc lub seja jest dla mnie bez sensu.Koszt przygotowania jeśli chodzi o środek ,a nawet zawias zbliżony do astry.W astrze mamy na starcie 150 KM w cc/sc 55 KM ,a każdy wydłubany koń to już są potężne koszty.Marek23 - Czw 11 Gru, 2008 Ja miałem Kadetta gsi 16v. Auto jest szybkie jak cholera, ale do zbierania pierwszych doświadczeń za szybkie. Potem kupiłem 106s16, któy był wolniejszy i dopiero tym nauczyłem się skręcać. Poza tym mowa o kjs. Tam wkładasz do cc,sc 1,2 16 i auto jest małą rakietą. W PZM nie można mieć swapów, więc to inna gadka.anjas - Czw 11 Gru, 2008 Kurde, ktoś mi zarysował samochód a wy tu jak by nigdy nic o jakichś pierdołach - kajotesach gadacie...
Marek23 - Czw 11 Gru, 2008
anjas napisał/a:
Kurde, ktoś mi zarysował samochód a wy tu jak by nigdy nic o jakichś pierdołach - kajotesach gadacie...
I widzę, że nie możesz teraz spać. Z tą mini ryską będzie mniej szkoda, zeby w jakimś kajtku pojechać. Klasa do 2.0 Twoja Anonymous - Czw 11 Gru, 2008 No to mnie trochę wpędziliście w doła... 190 koni w Civicu???? 150 koni w Saxo?
Ile trzeba wydać kabony, żeby mieć takie osiągi?
Tak sobie policzyłem to co wymieniacie jako "wersja minimum" i poprawcie mnie jak źle liczę
- Zakup Saxo w idealnym stanie 15.000
- Zawias 3000
- Klatka 3000
- Fotele 1500
- Pasy 600
- Skrzynia, szpera - 5000(??)
- Hamulce 1000
- Opony 1000
- silnik podstawowe mody wydech, dolot 1000
Razem 32.000 i to bez robienia silnika! No to chyba nie powalczę.. GeKo - Czw 11 Gru, 2008
gs_vts napisał/a:
No to mnie trochę wpędziliście w doła... 190 koni w Civicu???? 150 koni w Saxo?
Ile trzeba wydać kabony, żeby mieć takie osiągi?
Tak sobie policzyłem to co wymieniacie jako "wersja minimum" i poprawcie mnie jak źle liczę
- Zakup Saxo w idealnym stanie 15.000
- Zawias 3000-2000 maks
- Klatka 3000-2000/2500maks
- Fotele 1500-bieżesz używki i w 1000jesteś
- Pasy 600 tu bym brał nówki
- Skrzynia, szpera - 5000(??) bez szpery 1000
- Hamulce 1000-300-400zl
- Opony 1000 -1200
- silnik podstawowe mody wydech, dolot 1000-1500-2000 zależy czy wydech custom czy jakieś kombinacje z przelotówkami.
Razem 32.000 i to bez robienia silnika! No to chyba nie powalczę..
Pozwoliłem sobie zedytować twojego posta.
Dlatego taniej będzie kupić gotowe auto. Niedługo będę miał info o rajdówce która powinna być poniżej 30tys.
Klatka full
kubły sparco circuit pro
pasy sabelt
system gaśniczy
B6
wałki
wydech
szpera quaife
krótkie 13x64
kompGeKo - Czw 11 Gru, 2008
Marek23 napisał/a:
GeKo napisał/a:
AX GT/GTI/Sport Piękne auta i sporo sie z nich da się wycisnąć łatwym kosztem (Marek może potwierdzić prawda ) pod dobrym driverem.
Piotrek nie jest dobrym driverem, sorry Geko,to za mało powiedziane. On łamie prawa fizyki i nim się nie sugeruję. bo przy nim to jestm cienki bolek. Reszta chłopaków co jeździłą axem robiłą średnie czasy, więc nie wiem czy to takie szybkie. Poza tym awaryjne. To już wolę szybkie cc ala kit car.
Czy awaryjne...? to w sumie to samo co 106 xsi tylko lżejsze, kwestia tak jak Chrzanek napisał dorwać ładny egzemplarz, którego rdza nie zjadła do imentu. wkładasz do tego B6 krótkie główne przełożenie i przy 90KM z masą 700kg jest pocisk.