No w sumie w tym samym, ale ostatnio robił to inny mechanik.
może tu jest problem
z tego co wiem w kompie się ustawia konkretny model i na tej podstawie reguluje ustawienia
może oni Ci ustawiali jak zwykłe punto?
podjedz do nich:
http://katalog.pf.pl/Rasz...P0R10C-m09.html
Do Raszyna mam blisko, wpadnę w wolnym czasie.
Co do ustawiania na zwykłe Punto. Wszystko jest możliwe
Chociaż w przypadku tego akurat warsztatu raczej nie spodziewałbym się fuszerki.
Serwisuję u nich już czwarte auto, często robią mi coś za darmo i wiedzą że potrafię przyjechać z byle pierdołą
No i to ASO, chociaż małe martin.h - Nie 25 Kwi, 2010
PiTT napisał/a:
może tu jest problem
z tego co wiem w kompie się ustawia konkretny model i na tej podstawie reguluje ustawienia
Bardzo ciekawe to co mówisz. W zwykłych przednionapędowych autach takich jak Punto, Golf (choć nie jestem pewny czy w Golfie nie reguluje się także pochylenia koła) czy 106 do regulacji jest pewnie tylko zbieżność z przodu. Do zwykłej jazdy po drodze ustawia się ją na zero.
Ja bym najpierw posprawdzał luzy w zawieszeniu, i to nie tylko w przednim, ale w tylnym także.PiTT - Nie 25 Kwi, 2010 szczerze to nie wiem
tak mi przyszło do głowy bo przecież po coś wbijają w maszynę dokładny model i wersjęAnonymous - Nie 25 Kwi, 2010
martin.h napisał/a:
Do zwykłej jazdy po drodze ustawia się ją na zero.
Wyjdź Jakarti - Pon 26 Kwi, 2010 czy na "0" tzn pionowo?
jesli tak to niestety w punto jest inaczej. mialem nawet wydruk gdzies ale chyba oddalem przy odsprzedazy.
w kazdym razie dziwi mnie, ze mowisz, ze hgt jest niekomfortowe to byl super fajny samochodzik i bardzo ladnie sie gibał (nowe amory - oryginalne) na torze w lublinie. swoja droga czas 1:06:20 przy pelnej serii cos mowi, hehe
nie wiem jak fabrycznie jest ustawiony taki b6 do punto ale do francuzow jest to raczej zamiennik amora seryjnego. wysokosc i twardosc raczej sie nie zmieniaja wiec i tutaj nic sie nie poprawi. co do malego komfortu jazdy to moze sprawdz wszystkieg gumy? stabilizator, drazki itp. ja to mialem max roczne i na prawde nie narzekalem wcale na komfort. punto w porownaniu na serii C2 to pneumatyczne zawieszenie
mysle, ze fajnym rozwiazaniem mogloby byc wlozenie eibachowych sprezyn - w c2 sa bardziej miekkie od seryjnych wiec przy utrzymaniu ich dlugosci mogloby sie cos zmienic ale odradzam jesli masz tym po torze latac.martin.h - Pon 26 Kwi, 2010
p106rallye napisał/a:
martin.h napisał/a:
Do zwykłej jazdy po drodze ustawia się ją na zero.
Wyjdź
A na ile ustawiasz zbieżność? Popytaj się pierwszego lepszego mechanika co ustawia geometrię.
Jakarti napisał/a:
czy na "0" tzn pionowo?
Piszesz teraz o kącie pochylenia koła, tu jest przeważnie na lekkim minusie. Zbieżność to różnica pomiędzy przednimi i tylnymi krawędziami kół.jozekrj - Pon 26 Kwi, 2010 ustawia się na tyle ile przewidziała fabryka
żeby zbieżność podczas jazdy była na 0 trzeba by było ustawić na +
w 206 s16 ustawia się na -0 stopni 06'martin.h - Pon 26 Kwi, 2010 Ok, ale można powiedziec, że te 6' na koło to nic, równie dobrze można dać na zero. Rozmawiałem z mechanikiem, który ustawiał mi auto i mówił, że w większości przednionapędówek tak robią, pozatym jest to pewien kompromis. W każdym bądź razie ja na prowadzenie puga nie narzekam, aczkolwiek gdybym miał gdzieś nim startować to zastanowiłbym się na lekką rozbieżnością.kosmita - Pon 26 Kwi, 2010
martin.h napisał/a:
6' na koło to nic
no nie wiem, u mnie tolerancja jest 5' +/-koma600 - Pon 26 Kwi, 2010 a może masz wywalone poduszki górne amortyzatorów,Anonymous - Pon 26 Kwi, 2010
martin.h napisał/a:
Rozmawiałem z mechanikiem, który ustawiał mi auto i mówił, że w większości przednionapędówek tak robią, pozatym jest to pewien kompromis.
Ten Twój Pan Edek to się raczej chu.ja zna tak jak i Ty. Na 0° to ja sobie mogę sam ustawić , na kafelki i bramę w garażu. Każdy samochód ma ściśle określone parametry ustawień.
np . Ford Mondeo 2002 rok 0,5 - 0,6 przód i tył 2,7
Uploaded with ImageShack.usJakarti - Pon 26 Kwi, 2010 oke,
ale temat nie do konca o tym wiec jak widzicie mozliwosc polepszenia nadlingu bez ujmowania komfortu?
trudne pytanie -i moim zdaniem nie ma szans na dobra odpowiedz.
ja robilem w HGT wszystko na serie i nigdy nie narzekalem.
swoja droga to bym sie karnął chetnie martin.h - Pon 26 Kwi, 2010
p106rallye napisał/a:
Ten Twój Pan Edek to się raczej chu.ja zna tak jak i Ty.
Po pierwsze nie pisałem, że we wszystkich przednionapędówkach. Po drugie nawet wspomniane przez Ciebie 0,5-0,6 mm nie jest jakimś dużym odchyłem od 0. Po trzecie ustawiałem pewnie tam gdzie Ty
Na temat zbieżności z tyłu nic nie pisałem więc tego nie mieszajmy.
p106rallye napisał/a:
Na 0° to ja sobie mogę sam ustawić , na kafelki i bramę w garażu.
Życzę powodzenia. Pozatym jeśli uda ci się ustawić na 0 to śmiało ustawisz sobie też samemu na plus i minus.
A pozatym jak widzisz Czesiek nie ustawia zbieżności w stopniach, tylko milimetrach.Anonymous - Pon 26 Kwi, 2010
martin.h napisał/a:
Życzę powodzenia. Pozatym jeśli uda ci się ustawić na 0 to śmiało ustawisz sobie też samemu na plus i minus.
A pozatym jak widzisz Czesiek nie ustawia zbieżności w stopniach, tylko milimetrach.
Samemu mogę na 0° - do innych wartości potrzebne są niestety te śmieszne precyzyjne urządzenia lub stare metody ze sznurkami , kątomierzami itp
Poznałeś - wiesz od kogo ta karteczka i mówisz ,że Ci Czesiek powiedział ,że ustawia na 0° . Coś tu kłamiesz. Akurat ten koleś jest bogiem geometrii i nie sądzę ,żeby tak uprościł. Ja się na tym nie znam ,ale jak mi kiedyś jebnął wykład z którego oczywiście prawie nic nie pamiętam ,to wspominał o ściśle określonych parametrach dla każdego samochodu.Drone - Pon 26 Kwi, 2010
koma600 napisał/a:
a może masz wywalone poduszki górne amortyzatorów,
Z tego co się orientuję, te poduszki to kawał gumy i jak są wywalone, to jest stukanie amora o kielich.
Stukania brak.
Jakarti napisał/a:
trudne pytanie -i moim zdaniem nie ma szans na dobra odpowiedz.
ja robilem w HGT wszystko na serie i nigdy nie narzekalem.
swoja droga to bym sie karnął chetnie
Pytanie było czy B6 nie popsują jeszcze bardziej komfortu
Też robię na serię jak się tylko da, chociaż tłumik środkowy zrobiłem ze stali nierdzewnej na zamówienie, a przy zamawianiu był nacisk na ciszę, nie na osiągi
Na przejażdżkę możemy się umówić. Może ja za dużo oczekuję od tego auta i prowadzi się tak jak trzeba
Trudno mi w to jednak uwierzyć, bo przy hamowaniu w Seicento takich efektów nie ma.