moj tez ryje ryjem,powoli dojrzewam do zakupu szpery która powinna rozwiązac problem.czy się myle???
bedzie rylo bardziej:]
zaloz tuleje acentryczne z m3 3,0 na wachacz, i teoretycznie twardszy stabi na tyl, z tego co kojaze m technic ma grubszy niz m3, ale czy twardszy to ciezko ocenic:D
ale jak widac teoria nie zawsze pokrywa sie z praktyka:PCHRZANEK - Pon 28 Lut, 2011 ade dobrze pisze:
Jezeli RWD ryje przodem to jak dołozysz szpere to będzie bardziej "pchała" cały samochód do przodu. Owszem auto będzie bardziej przewidywalne w uślizgu, ale w czasie jazdy nazwijmy to "normalnej" rycie nie zniknie.
Trzeba kombinować w zawieszeniu, geometrii itp.
W rallycrosowej klasie RWD wszyscy (bez wyjatku) sadzają tył niżej niz przód - a różnice rzekłbym są diametralne.
Trudno oczekiwac w samochodzie cywilnym takich zmian, więc proponowałbym:
1) zabawę geometrią
2) zmiany stabilizatorów
3) nieznaczną zmianę ciśnienia w oponach względem tego co zaleca instrukcja.
Praktycznie kazda z tych zmian wpłynie negatywnie na trwałość opon, ale niestety coś za coś.
Stf: Niestety nie mam pojęcia jak reaguje samochód 4x4 więc nie zabieram głosu.ade - Pon 28 Lut, 2011
CHRZANEK napisał/a:
ade dobrze pisze:
Jezeli RWD ryje przodem to jak dołozysz szpere to będzie bardziej "pchała" cały samochód do przodu. Owszem auto będzie bardziej przewidywalne w uślizgu, ale w czasie jazdy nazwijmy to "normalnej" rycie nie zniknie.
Trzeba kombinować w zawieszeniu, geometrii itp.
W rallycrosowej klasie RWD wszyscy (bez wyjatku) sadzają tył niżej niz przód - a różnice rzekłbym są diametralne.
Trudno oczekiwac w samochodzie cywilnym takich zmian, więc proponowałbym:
1) zabawę geometrią
2) zmiany stabilizatorów
3) nieznaczną zmianę ciśnienia w oponach względem tego co zaleca instrukcja.
Praktycznie kazda z tych zmian wpłynie negatywnie na trwałość opon, ale niestety coś za coś.
Stf: Niestety nie mam pojęcia jak reaguje samochód 4x4 więc nie zabieram głosu.
jesli chodzi o tyl to 2-3cm nizej jak najbadziej wskazane... niestety e36 wyglada wtedy jakby mialo za duza butle z lpg i tube bejsowa;DAnonymous - Pon 28 Lut, 2011 oki,rozumiem,dzięki za rady
Miałem na mysli to ze po zamontowaniu szpery łatwiej bedzie wymusic lekki uslizg tyłu na wyjsciu z zakrętu,czy znowu się myle??