To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Wydech

Anonymous - Sob 31 Maj, 2008

k-mart, tak na prawde to jest "nasz" pierwszy testowy wydech. Zrobiony bez zbytniego "bawiena" sie w jakies 3,5h. Wszystko bylo spawane migomatem na aucie. Normalnie powinno byc pospawane bez pospiechu i TIGiem. Spawacz jest na prawde dobry.

Ten wydech jest mojego pomyslu, na nierdzewce 2,25" , srodkowym tlumiku przelotowym (funkcja rozpreznika) oraz koncowym z 55mm wlot, 43mm wylot z BX GTi 16v

Wszystko zostalo wykonane w Auto Szlifie (kolo Swidnika)

Reszte na PW.

A chodzi to tak ...
http://video.google.pl/vi...fDI6kjQLa-PHwCQ

Anonymous - Nie 01 Cze, 2008

całkiem fajnie to wyszło
Anonymous - Wto 03 Cze, 2008

A co byście polecili do Saxo, jeśli seryny wydech przerdzewiał, a nie ma kasy na markowe graty?
CHRZANEK - Wto 03 Cze, 2008

akr napisał/a:
A co byście polecili do Saxo, jeśli seryny wydech przerdzewiał, a nie ma kasy na markowe graty?

Od kolektora 50mm w jednym kawałku i jakaś duza puszka na końcu :)
Ja mam tak u siebie w 106 i jest cicho.
Oczywiście nie mam katalizatora bo mam 1 sonde lambda.
Jezeli masz dwie to zostaw sobie ten nieszczęsny katalizator.

MoRToN - Pią 04 Lip, 2008

Pytanie.. kto przerabiał wywalenie kata w clio f4r z dwoma sondami ? Jak to zrobić co by było dobrze - wyprowadzenie sondy "w bok" załatwi sprawe ?
OSKAR - Pią 04 Lip, 2008

A to sonde masz w katalizatorze???

przed i za
OSKAR - Pią 04 Lip, 2008

hmmm to chyba jak wywalisz kata to sond nie bedziesz ruszal??

chyba ze zle to rozumiem,ale jak bedziesz przelot wkladal to chyba najlepiej zamocowac sondy mniej,wiecej w tym samym miejscu co byly.

tak ja to widze,ale licze,ze ktos mnie z bledu wyprowadzi.

kubas - Pią 04 Lip, 2008

ojj oskar nic nie kumasz... chodzi o to ze po wywaleniu kata sonda za katem moze pokazywac glupoty i przez to silnik bedzie zle pracowa.
OSKAR - Pią 04 Lip, 2008

no iw iedzialem,ze mnie ktos z bledu wyprowadzi ;d ;d

Dokładnie ak jak pisze kubas, chodzi o odczyt z drugiej sondy. Bo w ECU nie da sie jakos tego wy... łączyc ?
OSKAR - Pią 04 Lip, 2008

no nie da napewno.ja mam jedna wiec poł problemu z glowy.a nawet caly bo mam w kolektorze.

udez do dzika moze ci powie,bo on to ogarnia renuary na maxa.

pit - Pią 04 Lip, 2008

Można kupić emulator za 210pln (mam gdzieś namiary jak by ktoś chciał) i po problemie.
Nie działają natomiast takie zabawki za 40 pln z allegro do instalacji gazowych.

Emulator czego ?
GeKo - Pią 04 Lip, 2008

MoRToN napisał/a:
Emulator czego ?

Emulator sondy lambda. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa i co daje.

Ja mam de cata w swoim Clio PH3 zdjęcia mojego w temacie Toxica.
Tak jak mówilem 3miesiące nic sie nie działo potem padł podgrzewacz w sądzie, wiec świeci się check engine i na całkiem zimnym motorze występuje dziura w gazie. trwa to tak 1-2min. Potem jest OK.

Tutaj przykład jak wygląd de cat z UK z wyjściem pod sondę tak żeby nie była w strumieniu spalin cały czas.

Kolega Toxic, mówił że w UK w miejsce sondy wkręcają śrubę, lub czymś innym zaślepiają a sondę owijają tak folią lub koszulką termokurczliwą żeby w ogóle nie odbierała sygnałów.