To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - zakup lustrzanki -Ma ktos znajomego w FotoJokerze lub Nikon?

mi - Śro 23 Sty, 2013

bizon napisał/a:
sony a700 ma uzyteczne iso 400

ja pamiętam moje d70 - tam dopiero była rzeźnia z iso, oj była...

anjas - Śro 23 Sty, 2013

nie wiem o czym piszecie. Może jakieś krótkie info - co to jest to iso, co to znaczy użyteczne iso - jakies ogólne wprowadzenie. Albo link z google, bo w 5 sekund nie znalazłem ;)
mi - Śro 23 Sty, 2013

chodzi o czułość. Im większa czułość (czyli wyższe iso) tym mniej światła trzeba matrycy żeby odpowiednio naświetlić zdjęcie, czyli po ćmoku nie musi takich długich czasów walić. Ale im większa czułość, tym większe szumy się pojawiają. Zara poszukam ilustracji.

EDIT:
o - tak to wygląda. Im większa czułość - tym więcej szumów.

M - Śro 23 Sty, 2013

Ja to rozumiem jako poziom iso przy którym zdjęcie jest ładne i nie zsiekane ziarnem.
I świadczy to o jakości matrycy.

mi - Śro 23 Sty, 2013

...i dopracowaniu algorytmu odszumiającego...
bizon - Śro 23 Sty, 2013

zeby bylo smieszniej, to ziarno moze byc ladne albo brzydkie. a sa zdjecia z ziarnem, ktore sie robi tak specjalnie, dla klimatu :)

edit: ladne ziarno idealnie pasujace do klimatu

Walle - Śro 23 Sty, 2013

ładne ziarno to jest w analogu, w cyfrze to są pierdzeilone pixele...
Bart - Śro 23 Sty, 2013

ziarno jest tylko jedno!

Gaydek - Śro 23 Sty, 2013

Macałem dziś Sony RX100 i... Zaskoczyły mnie rozmiary tego kompaktu. Nie wiem dlaczego, ale spodziewałem się czegoś większego i cięższego. Ogólnie na +, materiały, wykonanie, wszystko super. Mogłem cyknąć kilka fotek w sklepie. Działa. Chyba 2288,- zł z tym fajnym oldskulowym futerałem, oferta z Fotojoker. Dowiedziałem się, że nic lepszego nie znajdę i że schodzi bardzo dobrze.

Mówicie, żeby brać jak wiem, że lustrzanki nie ogarnę?

zefir - Śro 23 Sty, 2013

Brać :d
Jakarti - Śro 23 Sty, 2013

pomijajac to, ze "duzym" aparatem trzeba nuaczyc sie robic zdjecia no i z tego co wszyscy mowia potrzebny jest jeszcze obiektyw to strasznie mnie wkurza na urlopie to, ze jest duzy.. nie da sie go wlozyc do kieszeni, polozyc na stoliku zeby wszyscy widzieli. trzeba nosic wielka walize ze soba ..

taki kompakcik super sprawa. jak tylko ogarne pare zlociszy to zakupię bo nosze sie z takim zamiatem od dawna.

anjas - Śro 23 Sty, 2013

Kupić, ale nie w Euro RTV AGD bo mnie dzis wkur.wili :d
Yarko - Śro 23 Sty, 2013

Jakarti napisał/a:
pomijajac to, ze "duzym" aparatem trzeba nuaczyc sie robic zdjecia

bez względu na aparat trzeba nauczyć się robić zdjęcia, takie RX100 samo też nie zrobi za nas ładnego obrazka

M - Śro 23 Sty, 2013

Trzeba umiejętnie nacisnąć przycisk migawki.
KarQ - Śro 23 Sty, 2013

i nie zasłaniać palcem obiektywu.