PiTT - Nie 28 Mar, 2010 Kamil, tak jak gadaliśmy wczoraj
optymalny zestaw to B8 + pro kit, albo sportline
ew. coś z omp, jamex, vogtland, spax, lesjofors
wybór sprężyn spory, pytanie czy wystarczy -20mm czy lepiej -35~40
s16/gti jest już fabrycznie -15mm niżej niż seria, więc jak posadzisz mu przód -40mm tak jak jest w lesjoforsach to może się okazać że będzie dla Ciebie za nisko
jeśli bierzemy pod uwagę budżet to bierz KYB agx + jakieś sprężyny do -30 max i opuści się tył o 1 ząbek
nie wiem tylko czy eibach będzie ok. jak chcesz po torach też polatać, wg. mnie to są komfortowe uliczne sprężynymichool_vt - Nie 28 Mar, 2010 kamil, bierzesz uzywane pod uwage?
w garazu mi leży komplet na przód, kolumny z b6 (kolo 20tys przebiegu) + eibach pro kit (troche wiecej) , nie chce mi sie ale może bym to rozmontował wreszcie jak cos to pwBart - Nie 28 Mar, 2010 oo, właśnie dostrzegłem, że kamil już nie jest wrc kamil - Nie 28 Mar, 2010
kubas napisał/a:
ultra sr jest gorsze od agx
bardzo jest to cenna wiedza, ale jakbyś podał konkrety dot. dlaczego gorsze jest ultra sr od AGX to byłbym wdzięczny - Wiesz ja poszukuje różnic i niuansów między tymi modelami, a opinie typu evo jest lepsze od sti nie podając "mięsa" jest mało wartościową informacją.
Wiesz jak rozwiążemy ten problem teraz to będzie wiedza na przyszłość dla innych, którzy będą poszukiwać zawieszeń. Kubas nie odczytuj tego personalnie jak atak albo coś w tym stylu.
Starajmy się odpowiadać merytorycznie.
tak, tak obiecałem K-Martowi i po 15 latach zmieniłem login kamil - Nie 28 Mar, 2010 Sprężyny Jamex, ktoś ich używał ? twardsze miększe od Pro Kita Eibacha - porównanie jakościowe do jakiś znanych sprężyn ?martin.h - Nie 28 Mar, 2010 kamil, z obserwacji na innych forach, do 106'tki ludzie przeważnie zakładają Bilsteina. W UK dużo osób jeździ też na wkładach Peugeot Sport, ale o ile na torze będą się sprawować dobrze to na ulicy już nie będzie tak kolorowo. No i są nieregenerowalne.
Możnaby zaryzykować i włożyć jakieś Spaxy lub KYB Ultra sr. Tylko czy to się opłaca? Zaoszczędzisz kilkaset zł, a potem okaże się, że był to zły wybór. Jeśli nie potrzebujesz amortyzatorów na już to lepiej poczekać, dołożyć trochę grosza i kupić bila, lub agx.
Natomiast jeśli chodzi o sprężyny to Eibach chyba nie jest dobrym wyborem, raczej poszukałbym coś twardszego.kaco_d - Nie 28 Mar, 2010 ja mam założone od wczoraj B6 motorsport+eibachy i muszę powiedzieć że robi to nieziemską robote, wybiera dziury na drodze pięknie no i auto nie jest za bardzo posadzone co daje dodatkowe "bezpieczeństwo" no i w zimie nie będe robił za odśnieżarke jak do tej pory.
Polecam taki zestaw ja jestem max zadowolony!kamil - Nie 28 Mar, 2010 Martin , też tak słyszałem że prokit jest za miękką sprężyną, chce utrzymac status obniżenia nie większy niż 20 mm i dlatego szukam odpowiedniego modelu. Tutaj teraz trafiłem na Jamex , stąd moje pytanie. Różnica w cenie między ultra sr a agx to jakieś 200 pln na 2 sztukach.Bad-i - Nie 28 Mar, 2010 Kamil a ile chcesz przeznaczyc na przedni zawias. Bo ja bede sprzedawał swojego HP Sportinga - jest praktycznie nowy bo nawet jeszcze w tej chwili jest na regeneracji w Czechach.jarek-malopolska - Nie 28 Mar, 2010
kamil napisał/a:
Sprężyny Jamex, ktoś ich używał ? twardsze miększe od Pro Kita Eibacha - porównanie jakościowe do jakiś znanych sprężyn ?
Kamil ja mam Jamexa, ale to pierwsza sprężyna po serii więc nie będę porównywał do prokita itd bo na takowych nie jezdziłem, nie pamiętam dokładnie, są -30mm albo -35mm, jeżdze na nich jakieś 2-3 lata i nie sprawiały żadnych kłopotów, nie pękły, itd, pracowały z jakimś tuningowym zawiasem, a jak tylko załatają dziury drogowcy to będą współpracować na 80% z AGX albo na 20% z B8, ale raczej AGX.. Gdybyś się decydował na KYB to może udałoby się coś urwać z ceny przy dwóch kompletach, a może ktoś by jeszcze był chętny...kubas - Pon 29 Mar, 2010
Bad-i napisał/a:
Kamil a ile chcesz przeznaczyc na przedni zawias. Bo ja bede sprzedawał swojego HP Sportinga - jest praktycznie nowy bo nawet jeszcze w tej chwili jest na regeneracji w Czechach.
Leo why ?
Kamil wywarzasz otwarte drzwi moim zdaniem, większość jeździ na b6/b8 + eibach/lesofjorhskoehenue i wszyscy sobie chwalą jak masz większy budżet to bierzesz gwint gaza do którego linki ci wrzuciłem. Kayaba agx ma regulacje twardości i jest przeznaczona do obniżonego zawieszenia a kayaba ultra sr o ile mnie pamięć nie myli jest przeznaczona do współpracy z seryjna sprężyną oraz nie ma regulacji twardości dlatego jest gorsza od agx zefir - Pon 29 Mar, 2010 ultra Sr to zamiennik seryjnego amortyzatora a agx to krotszy skok i fajna progresywna pracaAnonymous - Pon 29 Mar, 2010
zefir napisał/a:
ultra Sr to zamiennik seryjnego amortyzatora
he?
KYB Ultra SR - Amortyzatory o zwiększonej sile tłumienia. Zaprojektowane z myślą o najwyższej stabilności i kontroli toru jazdy, przeznaczone szczególnie do zastosowania w warunkach jazdy sportowej. Mogą być stosowane przy zawieszeniach obniżonych o max. 35mm.rasta - Pon 29 Mar, 2010
zefir napisał/a:
ultra Sr to zamiennik seryjnego amortyzatora a agx to krotszy skok i fajna progresywna praca
I szybka regulacja twardości amora, ja na AGX złego słowa nie powiem, Koni przy nich wymiękają.kamil - Pon 29 Mar, 2010
Bad-i napisał/a:
Kamil a ile chcesz przeznaczyc na przedni zawias. Bo ja bede sprzedawał swojego HP Sportinga - jest praktycznie nowy bo nawet jeszcze w tej chwili jest na regeneracji w Czechach.
Bad-i, HP Sporting to już stricte rajdowe zawieszenie, ja chyba potrzebuje uniwersalnego - i na tor i do w miare komfortowej jazdy po mieście.
ale może się mylę co do tego zawiasu, jeżeli tak to na pw poproszę jaki byłby koszt