To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - [Wydzielony] Rózmówki IT :)

anjas - Śro 06 Gru, 2006

powiedzcie mi fachowcy jaki router kupić żonie do firmy. Ma neostradę. Na razie komputery połączone są po kablu, ale potrzebuję zrobić tam WiFi, żeby można było latać z laptopem po całym biurze.

Potrzebuję router i 4 karty sieciowe WiFi. Co polecacie? Ważne żeby było bezawaryjne i raz skonfigurowane działało do końca świata i jeden dzień dłużej bo nie mam czasu, żeby jeździć do nich za każdym razem jak coś się popsuje...

A może macie dostęp do jakiejś strefy dobrych cen? :)

Vlodarsky - Śro 06 Gru, 2006

w Mc Donalds jest taka strefa :)
Anonymous - Śro 06 Gru, 2006

Cytat:
Co do OSX'a.
Posiadacze makow maa klapki na oczach, jak cos jest spier** w systemie "to tak ma byc".
Sorry, ale ten system nie dorobil sie stabilnego findera w ciagu tych lat i caly czas korzysta z appletalka ktory na kazdym dziala inaczej. W sieci dziala to fatalnie.
Podstawy dobre, ale reszta spier*.

Juz nawe M$ lepiej robi systemy, jak ktos pamieta OSX w wersji 10,1 to wie co mowie. Kazali za to placic a nic nie dzialalo.

bez przesady z tymi klapkami, maki zawsze byly userfriendly :)
to chyba slabo znasz osx dziku :) osx od poczatku dziala na tcp i nie wiem w czym widzisz problem bo wymiana danych miedzy systemami winda - osx idzie bez problemu, zaimplementowana samba :)
powiem wiecej nawet jak mak serwuje dane a to lepiej to robi niz winda serwo :)

generalnie zawsze tak bylo ze windy kiepsko serwowaly dane
robilismy testu i slabszy sprzecik z linuchem szybciej podawal pliki niz serwo w2k na mocniejszym sprzecie, tu sie klania potega uniksa i jego optymalizacji sieciowej

w starszych systemach 8.6-9.2 macos to bylo trudniej ale tez mozna bylo zrobic to przez tcp
i tez dzialalo

wiec nie wiem dziku o czym piszesz :)

lubie osx ma swoje wady i zalety jak kazdy system ale zalet ma wiele wiecej dla mnie niz odpowiednik desktopowego systemu ms czyli xp

zgadzam sie ze maki teraz o ladnie zapakowane pc ale jakosciowo ten produkt jest z wyzszej polki, i i jeszcze dla ciekawosci apple wypuscilo maka czyli pceta ale najszybszego seryjnie na swiecie na chwile obecna :) wiec pozostaje powiedziec maki rulez

[ Dodano: Sro 06 Gru, 2006 ]
anjas zobacz tu

http://www.bezkabla.pl/

router musi miec adsl i wsio :)

KonradMK - Śro 06 Gru, 2006

piękna się dyskusja rozwinęła:) co do zacofania solarisa to bzdury opowiadasz dziku - jako pracownik firmy będącej partnerem Sun Microsystems mogę się wypowiadać o platformach tej firmy w samych superlatywach :D
Michał - Śro 06 Gru, 2006

i do tego być obiektywnym :d

a ja chcialem dodac ze nie mam bonusow ze sprzedazy makow :)
a chcialbym heheh

dzik - Śro 06 Gru, 2006

mikson napisał/a:

bez przesady z tymi klapkami, maki zawsze byly userfriendly :)
to chyba slabo znasz osx dziku :) osx od poczatku dziala na tcp i nie wiem w czym widzisz problem bo wymiana danych miedzy systemami winda - osx idzie bez problemu, zaimplementowana samba :)
powiem wiecej nawet jak mak serwuje dane a to lepiej to robi niz winda serwo :)

Pisze o warstwie wyzej, czyli appletalku a nie smb. Wiem ze to idzie po tcp.
Poprostu sam appletalk jest porazka, starym smieciem ale uzywanym niestety.
Nie wszystko dobrze po smb dziala niestety jeszcze.

M - Śro 06 Gru, 2006

Heheheh zaczeły sie flame wars... uwielbiam to.
A wielkanoc jest lepsza niz boze narodzenie :D

anjas - Śro 06 Gru, 2006

mikson napisał/a:
anjas zobacz tu

http://www.bezkabla.pl/

Dzięki kurde, teraz to wszystko jasne. Normalnie zaraz sypnę "pomógł" ;)

dzik - Śro 06 Gru, 2006

KonradMK napisał/a:
piękna się dyskusja rozwinęła:) co do zacofania solarisa to bzdury opowiadasz dziku - jako pracownik firmy będącej partnerem Sun Microsystems mogę się wypowiadać o platformach tej firmy w samych superlatywach :D

z zacofaniem troche przesadzilem, ale takie sa moje odczucia czasami
moze zlych rzeczy od niego wymagam

w solarisach siedze juz lat kilka, ekspertem nie jestem ale zdanie swoje wyrobilem
wiem ze nie doceniam wielu rzeczy w nim, ale sa rzeczy ktore mnie denerwuja
tak samo jak denerwuja mnie niektore rzeczy ktorych linuks sie nie moze "dorobic" a sa w solarisie od lat

P.S. Siedze glownie na 9-tce bo to caly czas "corporate standard".
P.S2. Podobne zdanie mam moj kumpel ktory teraz sobie siedzi w US bo jest zajebistym specem od SAP'a i wdraza je na SUN'ach wlasnie, docenia, ale w samych superlatywach nie opisuje :)
P.S3. Sun kupil storageteka i zjebal mi planu upgrade biblioteki, nie lubie ich

dziku :)

tcp to jest podstawowy protokol osx jak kazdego normalnego systemu mowa o rodzinie unix

appletalk jest zainplementowany w osx ale tylko do gadania ze starymi makami :)

a nie w zadnej warstwie :) tcp

lepiej pomoz mi w watku o lcd

anjas pomoglem heheheh dawaj pomogl!! gdwiazdki mozna w roznych tematach dostawac hehehehhe

M - Śro 06 Gru, 2006

dzik napisał/a:
[...]tak samo jak denerwuja mnie niektore rzeczy ktorych linuks sie nie moze "dorobic" a sa w solarisie od lat

P.S. Siedze glownie na 9-tce bo to caly czas "corporate standard".

Komercyjne narzedzia sa bardziej wypasione zazwyczaj...

dzik - Śro 06 Gru, 2006

mikson napisał/a:
dziku :)

tcp to jest podstawowy protokol osx jak kazdego normalnego systemu mowa o rodzinie unix

appletalk jest zainplementowany w osx ale tylko do gadania ze starymi makami :)

a nie w zadnej warstwie :) tcp

lepiej pomoz mi w watku o lcd

Juz napisalem :)

Ale niestety tak jak pisalem nie wszystko jeszcze jakis czas temu chcialo chodzic na udzialach smb niestety.

Ale sa sprawy ktorych w osx nie rozumiem, np chcialem aby korzystal z serwera ldap, dziala. Ale jak odepniesz serwer to maszyna umiera, nie ma szans na zalogowanie sie na inne konto. Musisz odpalac w cmd i edytowac recznie configa. Bzdura straszna.

[ Dodano: Sro 06 Gru, 2006 ]
eM napisał/a:

Komercyjne narzedzia sa bardziej wypasione zazwyczaj...

Tutaj akurat nie ma co dyskutowac, sa rzeczy na ktore w linuksie czekac bedziemy jeszcze dlugo jak w innych projektach OS.

BTW, wlasnie walcze z nfs'em po awarii, ja na linuksach support z US na solarisach.
1:0 dla linuksa, zawiesily im sie podpmontowane dyski i walcza. a przynajmniej moglem je przemontowac.

Jakarti - Śro 06 Gru, 2006

widze, ze niechcacy odkrylismy niewyczerpane zasoby wiedzy.. dobrze wiedziec, ze w racie czego ktos moze pomoc...
M - Śro 06 Gru, 2006

Niektorych narzedzi za darmo po prostu nie bedzie nigdy i nalezy sie z tym pogodzic.
Co Ci sie stalo dokladnie z tym NFS'em?