To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Obspawanie budy...

qbica - Wto 28 Sie, 2012

korek171 napisał/a:
jedynie jedną sprawę mi rozwiejcie - niby według załącznika w tych mocowaniach mają być wspawane wkładki gwintowane - dobrze doczytałem, czy źle interpretuję załącznik :) A jeśli tak to skąd to cholerstwo wziąć, bo jak narazie na nic takiego nigdzie nie natrafiłem na wiosce

ja wspawałem coś takiego:

Wrobel - Wto 28 Sie, 2012

korek171 napisał/a:
Wrobel poratuj fotami bo ty masz te mocowanie zrobione z tego co widziałem....

przegladnolem wszystko nie mam ani jednego zdjecia mocowania kobylek, ale widze ze juz rozkminiles :]

korek171 - Wto 28 Sie, 2012

qbica napisał/a:

Obrazek

Też nad tym myślałem - nie będzie z tym problemu na bk ??

Dzisiaj wziąłem na próbę ten łącznik M8 ze zdjęcia - kolejne pytanie ten lącznik ma 25 mm długości, poprzeczki mają mieć 35 mm - wspawać te krótsze jakoś, czy muszę być przez cały przekrój poprzeczki....

qbica - Śro 29 Sie, 2012

tego nie widac, od dołu rozwiercasz profil tak zeby tam weszła ta "nakrętka" i obspawujesz od dołu. Z góry rozwiercasz tylko otwór na fi 8m m żeby śruba przeszła. Tak przynajmniej ja robiłem
jarek-malopolska - Czw 01 Lis, 2012

Pany, jeszcze jedno pytanie-pośrednio zwiazane z tematem, jak usunać "gume" ktorą pokryte sa we wnętrzu przednie nadkola-cienka, gumowa warstwa? Mechanicznie (skrobanie, szczotka druciana) to-zwłaszcza w miejscach nie skorodowanych- mission imposible, piskować tez sie tego za bardzo nie da bo piasek sie od gumy obija.. Ma ktoś jakis sprawny sposób? Moze jakoś na ciepło...?
Jaco - Czw 01 Lis, 2012

jarek-malopolska - Czw 01 Lis, 2012

tez spróbuje tylko zebym budy tym nie przedarł ;)
Kenet - Czw 01 Lis, 2012

Ja miałem właśnie taki druciak na wiertarce i robił robotę.
Jaco - Pią 02 Lis, 2012

Kenet napisał/a:
Ja miałem właśnie taki druciak na wiertarce i robił robotę.

też można , tylko ma mniejsze obroty.

jarek-malopolska napisał/a:
tez spróbuje tylko zebym budy tym nie przedarł ;)

Nie ma opcji, tylko uważaj, bo ja czymś takim dostałem po nosie ( złapało krawędź nadkola) :/ , na szczęście zagoiło się i nie ma śladu :]

Greg - Pią 02 Lis, 2012

Dokładnie. Maska, a przynajmniej okulary koniecznie! Ja kiedyś dostałem w twarz kawałkiem tarczki tnącej od Dremela. Kilka razy. :D
luki - Wto 20 Lis, 2012

olek napisał/a:
typ z club106 tlucze takie wzmocnienia z blachy o grubosci 3mm.

to ja to ja... :rotfl: :rotfl: :rotfl:

odnośnie wzmocnienia kielichów, można różne blachy wyciąć wszystko zależy od widzimisie kupującego i zasobności jego portfela ;D :rotfl:

np

takie zaś dodatkowo pod wspawanie rury od mocowania wahacza do kielicha.

aktualne zasoby tutaj:

http://www.club106.pl/viewtopic.php?t=18086

:faja: :faja:

Wrobel - Wto 20 Lis, 2012

luki napisał/a:
takie zaś dodatkowo pod wspawanie rury od mocowania wahacza do kielicha.

z tego co wiem rozwiazanie nie homologowane... nie potrafie znalezc na to paragrafu tak sie mi przypomina z jakis klotni na BK

edit:
patent zaporzyczony z klatki hmm sparco!? i generalnie samemu wedlug zalacznika sobie tego nie wolno wspawac... cos takiego nie wiem ide spac

luki - Wto 20 Lis, 2012

Wrobel napisał/a:
z tego co wiem rozwiazanie nie homologowane...

mnie to tam rybka, ktoś se zamówił to zrobiłem :devil:

wracając jeszcze do wzmocnienia kielichów zwykłych odnośnie grubości można zrobić grubsze, ale wtedy może być problem ze śrubami w poduszce i trzeba je zmieniać na dłuższe. Blacha 3 mm + rozporka i śruby wystarczają tak na styk.

tutaj jeszcze macie co nieco na temat obspawywania 106 :]

http://www.106maxi.co.uk/...ta/S2_Shell.pdf

Greg - Śro 21 Lis, 2012

Ten patent z dłuższymi blachami i rurą był w kitcarach.
Przem_106 - Śro 21 Lis, 2012

Ja miałem tak w swoim czarnym rallye z awatara. Auto przejechało tylko 2 RPP i nikt nie zdązył się przyczepic. Patent jest zabroniony dla gr. N, natomiast w A mozna bez problemow. Knopta 106 przez ten mod w 2010 nie została dopuszczona do N-ki.