To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Wydech

ade - Śro 23 Sty, 2008

Moze wszystkiego nie wiem, ale w silniku wolnossacym, konieczny jest element rozprezajacy w wydechu, i w 90% przypadkow bez jakiegos elementu rozprezajacego na pciozatku wydechu bedzie gorzej niz z nim... moze to byc tlumik, jakis kat metalowy, jakas pucha rezonansowa czy cos... jak chcecie zeby bylo glosno to dobra bedzie pusta pucha:D

co do srednicy to zwiekszajac srednice polepszamy gore kosztem dolu i na odwrot... przy czym zazwyczaj jest jakis optymalny rozmiar... ktory oczywscie zalezy od obrotow przy jakich auto osiaga moc max, a to znowu zalezy miedzy inymi od walkow...

nie wiem czy ktos w polsce tak naprawde potrafi zrobic wydech... w sensie go policzyc bo zrobic w sensie wykonania to kilka osob potrafi rewelacyjnie...

tak wogole to zazwyczaj sportowe wydechy zabieraja moc wzgledem serii:D zwlaszcza jakies wymyslne przeloty na jednym koncowym tlumiku z wielgachna koncowka:d

Co do jednego tlumika to w autach wysokoobrotowych z max moca powyzej 7000 czesto sie sprawdzaja np w b serii hondy... za to w silnika gdzie max moc jest nisko jak np c20xe wrecz przeciwnie...

No i jeszcze tak z mojego doswiadczenia bezpieczna modyfikacja wydechu, aby nie stracic, to wywalamy kata i w jego miejsce wsadzamyt tlumik srodkowy i na koniec przelotowy o srednicy takiej jak caly seryjny uklad...

zazwyczaj jest lepiej niz na serii...

w polskich rajdowkach czesto sie robi przeloty nie po to zeby zyskac moc tylko zeby bylo glosno na oesie;d bedzie cicho nikt nie zauwazy, sponsorowi sie nie spodoba:D

jak to piszecie musi byc placzy cyganskich dzieci, ryk, pisk itp czy cos:D:P

a co do srania ogniem, strzelaniam pyrkania itp to napewno czym luzniejszy wydech tym latwiej... ale jak strzela to przypuszczalnie auto jest zalane (ma za duzo paliwka) i ma cos nie tak z zaplonem:] czyli generalnie nie jest optymalnie zestrojone:D:P

BaRtO_206GT - Śro 23 Sty, 2008

stux napisał/a:
Patrzac na Twoj podpis sadzilem ze masz ta najmocniejsza wersje 206, a teraz widze ze to silnik XU10J4R. Faktycznie prawie 40KM to juz niezle i modyfikacje znaczne w stosunku do serii. Ale i tak za wielki wydech moim zdaniem!

EW10J4 tak dokladnie ;) w moim przypadku seria 99-00 miala 99KW czyli 135 koni.

stux napisał/a:
Nie rozczytywalem sie w Twoim temacie, ale co to za walki i co konkretnie masz zrobione z glowica?

Glowica jest max splanowana, porozwiercane gniazda, wszystko slicznie wypolerowane. Wedlug Adamanta glowica jest 'cukiereczek' i nic wiecej juz sie z niej nie wycisnie. Co do walkow niestety sa delikatne 270/264 (catcams niby oznacza je rall&cross ale.. jakbys mial chetnego to bardzo chetnie je sprzedam w atrakcyjnej cenie ;) )

Anonymous - Śro 23 Sty, 2008

ade masz racje. Faktycznie stosuje sie cos takiego jak rezonatory, rozprezniki. To wlasnie ma zapobiegac nadmiernym strzalam w ukladzie. Sam bede budowal wydech na 2,25" na malym srodkowym tlumiku przelotowym (funkcja rezonatora wlasnie) i troche mniejszym seryjnym o wlocie 54mm. Sama koncowka tlumika powinna byc troche mniejszej srednicy niz reszta wydechu.

BaRtO_206GT napisał/a:

EW10J4 tak dokladnie ;) w moim przypadku seria 99-00 miala 99KW czyli 135 koni.

He ... no tak ostro sie walnalem ... bo ja dalej w erze XU jestem :D

BaRtO_206GT napisał/a:

Glowica jest max splanowana, porozwiercane gniazda, wszystko slicznie wypolerowane. Wedlug Adamanta glowica jest 'cukiereczek' i nic wiecej juz sie z niej nie wycisnie. Co do walkow niestety sa delikatne 270/264 (catcams niby oznacza je rall&cross

Widze, ze tak na prawde to nie wiesz co tam jest zrobione :P Piszesz max splanowana - co to oznacza, jezeli jest tak faktycznie to nie bedziesz mogl zalozyc ostrzejszych walkow. Rozwiercone gniazda powiadasz ... a po co, wstawiales wieksze zawory? Byly przeprofilowywane kanaly czy tylko podczyszczone i wygladzone? Robiles cos wiecej z samymi zaworami?

Albo po prostu nie wiesz co tam bylo zrobione, albo to wcale taki cukiereczek nie jest :rotfl:

CHRZANEK - Śro 23 Sty, 2008

Robi sie ciekawie :D :D :D
BaRtO_206GT - Śro 23 Sty, 2008

hehe ja tam sie nie znam, ja tylko place i wymagam :D Glowica miala byc zrobiona po hardcorze pod ostre walki, Adamant twierdzi ze tak jest i nic wiecej z niej nie wycisnie. jesli tak bardzo chcesz wiedziec dokladnie to zadzwon do Adamanta on Ci wszystko wtlumaczy :]

jesli nie byl by cukiereczek to nie sadze ze mialbym taki przyrost mocy :]

CHRZANEK - Śro 23 Sty, 2008

BaRtO_206GT napisał/a:
hehe ja tam sie nie znam, ja tylko umiem robić dobry kebab

:*

Stux: powiedz coś więcej o tym:
stux napisał/a:
Sama koncowka tlumika powinna byc troche mniejszej srednicy niz reszta wydechu.

Też gdzieś to slyszalem ( w bydgoskiej firmie robiacej wydechy), ale zawsze mi sie wydawalo że to troche mija sie z celem...
Ale skoro dwa niezależne źródla o tym mówią to coś jest na rzeczy.

ade - Śro 23 Sty, 2008

CHRZANEK napisał/a:
BaRtO_206GT napisał/a:
hehe ja tam sie nie znam, ja tylko umiem robić dobry kebab

:*

Stux: powiedz coś więcej o tym:
stux napisał/a:
Sama koncowka tlumika powinna byc troche mniejszej srednicy niz reszta wydechu.

Też gdzieś to slyszalem ( w bydgoskiej firmie robiacej wydechy), ale zawsze mi sie wydawalo że to troche mija sie z celem...
Ale skoro dwa niezależne źródla o tym mówią to coś jest na rzeczy.

nie zaszkodzi jak bedzie wezsza niz reszta ukladu (ponoc ma to zdynamizowac spaliny), i druga sprawa nie moze byc o wiekszej srednicy niz najwezsze gardlo po stronie dolotu

saxorulez - Śro 23 Sty, 2008

Wracajac do średnic tak naprawde nie ma reguły przu układach do aut NA

teoria mówi że do 1.6 max 2"
ale praktyka mówi co innego zupełnie.
W przypadku Saxo VTS (na którym jako tako się znam) stosuje się układy do 150KM 2", powyżej już stosowane są układy 63mm majace puszkę w miejscu kata, tłumik środkowy oraz końcowy.

Foto takiego kładu ponizej w porównaniu z serią

Także nie zawsze szeroko znaczy zle, nie zawsze jedne tłumik to dobro rozwiazanie.
W kwestii wałków (i powstajacych fal) to moim zdaniem istotniejszy jest kolektor i miejsce łączenia sie poszczególnych rur.

Bad-i - Śro 23 Sty, 2008

chyba najlepiej jednak jest zrobic cos zgodnego ze specyfikacja - ciekawy jestem ile moze dac idealnie zrobiony wydech (tzn ze ktos sobie nadlubie n/a a ktos inny zrobi mu "teoretycznie" perfekcyjny wydech pod takie przerobki)
ade - Śro 23 Sty, 2008

Bad-i napisał/a:
chyba najlepiej jednak jest zrobic cos zgodnego ze specyfikacja - ciekawy jestem ile moze dac idealnie zrobiony wydech (tzn ze ktos sobie nadlubie n/a a ktos inny zrobi mu "teoretycznie" perfekcyjny wydech pod takie przerobki)

wsumie powinno sie robic wszytko ze soba powiazane...

np teoretycznie (ponoc w anglii tak robia) z silnika c20xe, bez ruszania glowicy, walkow (o ile pamietam regulowane kolko na walku ssacym), seryjny silnik, policzony tylko odpowiednio dolot i wydech i strojenie mozna zrobic 200km... z seryjnych 150

wiec robiac kompletny wydech wraz z kolektorem i kompletny dolot takze z kolektorem lub itb mozna naprawde duzo zyskac...

saxorulez - Czw 24 Sty, 2008

ade napisał/a:
wiec robiac kompletny wydech wraz z kolektorem i kompletny dolot takze z kolektorem lub itb mozna naprawde duzo zyskac...

reasumujac najistotniejsze jest w tym wszystkim zestrojenie wszystkich elementów, a to wymaga duzej ilosci wiedzy i doświadczenia.

Warto robić wszystko z głową.
Ja już się nauczyłem.. nawkładałem w auto, nacudowałem i efektów oczekiwanych nie było.
Tym razem będe robił step by step.

Bad-i - Czw 24 Sty, 2008

dokladnie tak samo mysle, bo niestety nie widze w polsce speca ktory zbuduje N/A inne niz na zachodzie a zrobi super wynik

Bad-i napisał/a:
dokladnie tak samo mysle, bo niestety nie widze w polsce speca ktory zbuduje N/A inne niz na zachodzie a zrobi super wynik

możliwe ze są a my ich poprostu nie znamy

z doświadczenia takiego ze co nieco czasami sprowadzam, widze ze wyniki na tych samych częściach co w UK, FR są u nas słabsze.

nox - Czw 24 Sty, 2008

my mamy precyzyjniejsze hamowanie ;) no i nasze koniec są mocniejsze poprostu :D

Swoja droga speca od N/A w pl trodno znaleźć no moze jak się ma japońca ale do takich aut jak renault citroen peugeot ford , opel blablabla to jest kiepsko mielcarek ponoć daje radę ...

u nas też troche brak sprzętu - bo np. nie mogę zlokalizować w Polsce sprzetu do badania przepływów w głowicach? Nie sprawdzałem na polibudzie.. ale większośc miejsc gdzie obrabiają głowice nie ma takich zabawek, więc sa one robione wszystkie (w danym warsztacie) na jedno kopyto.