To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Problemy z Saxo, historia, rozbudowa...?

Anonymous - Pią 31 Paź, 2008

No szczyt szczytów!!! Nie zamierzam sie poddać, bo już zasmakowałem co to autko potrafi, ale jednak safety first :rotfl:

A jeszcze podpytam o zawieszenie: czytałem już trochę na forum, interesowałem się Bilsteinem B6 i B8. Choć jakiś czas temu gdzieś w internecie wyszukałem promocję - 4 amortyzatory koni ze sprężynami - 35mm. Na co powinienem zwrócic szczególną uwagę przy wyborze zawieszenia? Słyszałem, że nawet kolor sprężyn w zestawie ma znaczenie. Pragnę zaznaczyć, że auto raczej nie będzie już startowało w kjs, także sprawa właściwych homologacji rajdowych mnie aż tak bardzo nie interesuje poza tym nie chcę bardziej obniżać auta, bo jednak będę nim jezdził po polskich drogach, you know what I mean :)
CHRZANEK - Pią 31 Paź, 2008

Mr Lucky 13 napisał/a:
Czy znacie jakieś firmy, które zajmują się takim montażem klatek gdzieś w północnej części PL..

W północnej to nie - jezeli Olsztyn moze byc to znam w Olsztynie

Mr Lucky 13 napisał/a:
To kompleksowe obspawanie samochodu też wykonują w takim zakładzie..?

Tak

Mr Lucky 13 napisał/a:
widziałem też na fotkach w środku saxo jakby rozpórkę - mniej więcej w tym miejscu gdzie właśnie mi pękało. Widziałeś coś takiego

Widziałem można ale jak wsadzisz klatke to nie ma takiej potrzeby, bo wtedy na te zgtrzewy nie działaja juz takie siły i podłoga nie ma ochoty "wpaść" do bagażnika :)

Mr Lucky 13 napisał/a:
I czy można zachować kokpit i palsitki z przodu przy montażu klatki, jeśli mógłbyś podać mi cenę takiej usługi byłbym wdzięczny :)

No deska rozdzielcza powinna być zawsze :)
Jeżeli nie zrobisz w drzwiach tzw "krzyży" tylko jeden zastrzał to nie bedzie konieczności siekać deski żeby nic z niej nie zostało :)

Oczywiście pewne modyfikacje trzeba bedzie zrobic ale deska bedzie na swoim miejscu i będzie wygladac tak jak wygladała :)

KOSZT - Najprostsza klatka z przebiciem do Mc persona to pewnie ok 2000pln - byc moze poza Warszawą jest troche taniej ale myslę że maxymalnie o 10%...

fydi - Pią 31 Paź, 2008

Co do skrzyni.... To Loko ma namiary na warsztat gdzie robią skrzynie tylko do francuzów :) Niestety w Małopolsce, ale robią to szybko(w kilka godzin), dobrze(nie robią nic innego : ) i tanio. Loko kupił od nich cała skrzynię i jest zadowolony.

No deska rozdzielcza powinna być zawsze :)
Jeżeli nie zrobisz w drzwiach tzw "krzyży" tylko jeden zastrzał to nie bedzie konieczności siekać deski żeby nic z niej nie zostało :)

A masz może jakieś foto takie gdzię jest bez krzyży, bo szczerze mówiąc zależy mi na wzmocnieniu głównie tyłu samochodu. Poza tym wsiadanie też nie chciałbym żeby było zbyt utrudnione.

fydi napisał/a:
Co do skrzyni.... To Loko ma namiary na warsztat gdzie robią skrzynie tylko do francuzów :) Niestety w Małopolsce, ale robią to szybko(w kilka godzin), dobrze(nie robią nic innego : ) i tanio. Loko kupił od nich cała skrzynię i jest zadowolony.

Ja myślałem o zakupie regenerowanej stąd:

http://www.frans-auto.pl/

z oryginalnym przełożeniem. Tylko, ze pytali mnie czy skrzynia z jednym czy z dwoma wybierakami, a ja nie wiem jak to sprawdzić i wogóle o co z tym chodzi..

Stacho - Pią 31 Paź, 2008

Powiem Ci szczerze ,że daleka droga przed Tobą ;)
Szkoda tylko że sprzedający nie pucował się że troche nim rajdował..
No ale mam nadzieje, że wytrwasz do końca i będzie wszystko cacy :)

Długa nie długa z waszą pomocą zamierzam to do przyszłego sezonu ogarnąć. Już sporo rzeczy jest ok, wycieki polikwidowane, auto pracuje równo i jest gotowe na grubsze zmiany. chciałbym tylko żeby ktoś zdiagnozował mój silnik (w jakim jest stanie) wiem tylko, że nie gubi ciśnienia na tłokach nażadnym biegu. Docelowo zastanawiam się nad szlifem głowicy, wałkami itd. ale chyba zawczasu lepiej sprawdzić stan, co nie? Dodam, że autko ma lekko ponad 130tys km przebiegu.
GeKo - Pią 31 Paź, 2008

Mr Lucky 13, Do czego ty auto budujesz. Do jazdy na co dzień, typowo do sportu czy jakieś Track day jako drugie auto? To nam ułatwi sprawę, bo to co jest dobre do sportu niekoniecznie na ulice i na odwrót.

GeKo napisał/a:
to co jest dobre do sportu niekoniecznie na ulice i na odwrót.

A no właśnie :D
To dość istotne - w sumie klatka zasugerowała mi użytek sportowy...

GeKo - Pią 31 Paź, 2008

Też tak na początku pomyślałem, ale jak przeczytałem ze homologacje Luckyego nie interesują to się trochę z tropu zbiłem.
Loko - Pią 31 Paź, 2008

Mr Lucky 13 napisał/a:
fydi napisał/a:

Ja myślałem o zakupie regenerowanej stąd:

http://www.frans-auto.pl/

z oryginalnym przełożeniem. Tylko, ze pytali mnie czy skrzynia z jednym czy z dwoma wybierakami, a ja nie wiem jak to sprawdzić i wogóle o co z tym chodzi..

To jest właśnie firma w której kupiłem skrzynie, nie wiem o co chodzi z tymi wybierakami, są dwa rodzaje skrzyń do vtsa, jak oni to określają na grubych satelitach i na cieńkich, do tego trzeba pomierzyć wyjętą pół oś od strony skrzyni, chyba lewą chcieli.

Vlodarsky - Pią 31 Paź, 2008

Co do odpowietrzników to muszą być na zacisku, żeby dokładnie odpowietrzyć heble...
Ślusarz Ci to zrobi... tylko sam tego nie rób bo przewiercisz zacisk na wylot.

Vlodarsky napisał/a:
Co do odpowietrzników to muszą być na zacisku

Choc zdarza się ze ich jednak nie ma :D :D :D
Ja miałem podobnie ...

Generalnie auto nie będzie jezdzić codziennie, w sumie nawet teraz nie jeździ, głównie weekendy, jakieś spoty, tory. Nie nastawiam się na luźne nawierzchnie. To odnośnie moich zainteresowań homologacjami, robie to bardziej dla siebie.

Odnosnie zacisków, mam już dobrzego ślusarza na oku, który wierci we wszystkim i jestem już z nim wstepnie umówiony. Jeśli odpowietrzenie nie pomoże, to nie będzie już co wymieniać i nie wiem co wtedy zrobie... Zobaczymy jak będzie po dokładnym odpowietrzeniu.