To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Wydech

Greg - Śro 22 Lut, 2012

Jarek, trafna uwaga.

Ja owijałem 4-2-1 Pugsporta też taśmą z Re5pectu - tą za chyba 75zł (10m?) i styknęło.

Teraz mam jakąś japońską owijkę (chyba) i nic nie śmierdzi ani się nie sypie, a kolektor czasem aż czerwony. :devil:

krzysiek_ - Śro 22 Lut, 2012

Mi na 4-2-1 do 106 też poszło prawie 10m taśmy, zostało chyba z 30cm z tym, że u mnie całość trzyma się dość dobrze a nie zabezpieczałem żadną farbą.
Kamill - Śro 22 Lut, 2012

Ok, bede bandażował jak mi fundusze pozwolą i jak sie zrobi troche cieplej, mam nadzieje że 15m mi wystarczy na takie coś

krzysiek_ - Śro 22 Lut, 2012

Kamill, http://www.rallyshop.pl/thermotec.html Nie wiem czy było ale na podstawie tego możesz mniej więcej policzyć ile jej pójdzie

krzysiek_ napisał/a:
Kamill, http://www.rallyshop.pl/thermotec.html Nie wiem czy było ale na podstawie tego możesz mniej więcej policzyć ile jej pójdzie

Dzięki, na pewno skorzystam !

Greg - Śro 22 Lut, 2012

Kamill, obawiam się, ze nie styknie 15m. 10m chyba miał mój i styknęło akurat na zwykły kolektor. Zależy czy taki chcesz owinąć do końca.
Kenet - Śro 22 Lut, 2012

Może być krótko, ja owijałem tą taśmą magna z re5pect.pl i 15 m starczyło mi na dojechanie do sondy, a to jest 5 cm za miską. Owijałem dość tłusto.

Chce owijac do tego pierwszego złączenia reszta to co widac to juz wydech który chowa się zaraz pod tunel.
M - Śro 22 Lut, 2012

Jakbym owijał kolektor wydechowy to bym na 100% zrobił jakąś uszczelkę termiczną pomiędzy głową a kolektorem.
jabloniec - Pon 07 Maj, 2012

sorki ze pytam, wiem ze bylo ale po przeczytaniu calego tematu, nie moge odszukac tego. Chcialem zmienic wydech w Clio I 1.8 16v, modów żadnych nie ma ale słyszałem ze jednak silnik odtyka. Z tego co wyczytalem do najoptymalniejszy będzie wydech o srednicy 2,25, z tym ze rożne zrodła podaja rozne srednice w cm, jedne ze to 6,7 cm inne 5,71 (średnica zewnętrzna) jak to w końcu jest?? Z google mi wychodzi ze 1 cal=2,54 wiec 2,25 =5,7 cm??

a i jeszcze jedno, czy jak owijam kolektor, to jak to zrobic zeby sie nie odwijał?? Zakładam na przed ostaniom okrętką pod??

faldzip - Pon 07 Maj, 2012

jabloniec napisał/a:
najoptymalniejszy

;D
jabloniec napisał/a:
1 cal=2,54 wiec 2,25 =5,7 cm??

z tego co wiem, to cal wlasnie tyle mial ostatnio jak sprawdzalem, jesli nic mu sie nie zmienilo, to prosta matematyka wystarczy by stwierdzic, ze w cm to bedzie 5,715.

jarek-malopolska - Wto 08 Maj, 2012

jabloniec napisał/a:
czy jak owijam kolektor, to jak to zrobic zeby sie nie odwijał?? Zakładam na przed ostaniom okrętką pod??

proponuje uzyc opasek metalowych na poczatku i na koncu zawijania ;)

Bart - Wto 08 Maj, 2012

jabloniec napisał/a:
czy jak owijam kolektor, to jak to zrobic zeby sie nie odwijał??

zrób tak, żeby się odwijał, będzie śmiesznie :>

Ryba - Wto 08 Maj, 2012

jarek-malopolska napisał/a:
jabloniec napisał/a:
czy jak owijam kolektor, to jak to zrobic zeby sie nie odwijał?? Zakładam na przed ostaniom okrętką pod??

proponuje uzyc opasek metalowych na poczatku i na koncu zawijania ;)

imo lepiej trytytki.
Owinięty nie powinien się mocno nagrzewać

jarek-malopolska - Wto 08 Maj, 2012

trytytki to na pewno najlepszy mod... niby owiniety ale i tak jest kurewsko goracy, przynajmniej moj :rotfl: