auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 18 Gru, 2007 [dvd] "Wszystko jest iluminacją"
mlody amerykanin przyjezdza na Ukraine w poszukiwaniu swoich starych krewnych.. pomaga mu w tym wyjatkowo smieszna para: ukrainiec, ktory chcialby byc murzynem.. jak niektorzy z nas i jego dziadek, ktorego przeszlosc jest obciazona wieloma negatywnymi wspomnieniami z przeszlosci..
masa humoru wynikajacego z tlumaczen i sytuacji - tzw humor slowny i sytuacyjny. w filmie zostaly ukazane relacje rodzinne i wielki szacunek jakim powinny byc obdarzaneosoby starsze. zakonczenie jest nieoczekiwane.. dziwne.. wzruszajace.. i dające do myslenia.
obsada to oprocz Elijah Wood (gra amerykanina) znanego z Wladcy Pierscieni (Frodo) swietna kreacje stworzyl Eugene Hutz - Alex, wnuczek i Boris Leskin - jego dziadek.
muzyka to mistrzostwo swiata.. jej autorem jest Paul Cantelon. jak juz nie raz mowilem - bez niej nie ma dobrego filmu.. oczywiscie ukrainskie klimaty, duzo muzyki ludowej i instrumentalnej. tworzy super nastroj i pomaga zaglebic sie w swiat filmu..
gorąco polecam!!
ps. komediodramat. troszke bardziej ambitne kino niz Nigdy nie bede Twoja.
pss. jest akcent HotHatchowy ) trabancik!!!
psss. chyba najlatwiej bedzie znalezc na DVD gdzies w wypozyczalni..
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
Ostatnio zmieniony przez Jakarti Wto 18 Gru, 2007, w całości zmieniany 1 raz
auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km Pomógł: 38 razy Dołączył: 20 Gru 2005 Skąd: z polecenia
Wysłany: Wto 18 Gru, 2007
mam na DVD, genialny!!!!!!!!
Bardzo polecam!
JIMEK [Usunięty]
Jaka zmien plz nawiasik na [dvd] a ja zapisuje to jako regulke - bedzie jasniej pardon.
Mialem wrazenie ze to jeden z tych filmow ktore teraz do nas docieraja a widzialem w stanach bo tytul wydawal sie znajomy.
Widzialem kiedys na dvd Pamietam ze mi sie podobal, tylko juz nie dokladnie przypominam sobie dokladnie szczegoly ale za to jesli mi sie znowu cos nie pindoli to byla tam taka scena z ziemniakami i miesem w jakies spelunie i taka typowa ruska babe dobrze kombinuje?
to nie byla speluna tylko hotel.. jakis na wsi
amerykanin byl wegetą wiec nie jadl miesa.. i zamowil ostatecznie ziemniaka. baba (wielka gruba baba) przyniosla pyre - sztuk jedna i postawila na stole. amerykanin patrzy.. hmm. ok i biorac sol straca kartofla na ziemie.. dziadek i Alex patrza sie po sobie.. dziadek podnosi ziemniaka i dzieli go na 4 czesci.. jedna rzuca psu o imieniu Sammy Davis Junior, Junior., druga bierze dla siebie, trzecia daje wnukowi, a 4 oddaje amerykaninowi.. i glosno mowi: WITAMY NA UKRAINIE !
na tej stronie, na dole jest kilka przykladow muzyki..
JIMEK [Usunięty]
no ale zapomniales o tym co dla mnie tam bylo esencja:
On byl wegetarianianinem wiec danie poprosil bez miesa. Przede wsyzstkim baba byla w ciezkiej dupie ZE CO?? co to za model ze chyba jakis jebniety miesa nie chce??? CZEMU??? No i przyniosla mu reszte dania - czyli jednego ziemniaka LOL
ktory przy okazji jeszcze spadl.
ale sammy davis junior junior, fakt, byl dobry
mi sie podobalo w tej scenie to zderzenie mentalosci takiej baby (ktora w dodatku bedac ograniczana kuchto/roznosicielka jedzenia jest pania zycia i smierci i wszystko robi z genialna łaską...
no gdy Alex poprosil o to zeby podala samego ziemniaka to ta odpowiedziala, ze podaja je tylko z miesem.. bez miesa nie ale dala sie ublagac.. gdy wnoszono kartofla kamera jakby lezala na talerzu obok niego.. mistrz ujecie