Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album


Poprzedni temat «» Następny temat
[K] makarony i sosy
Autor Wiadomość

mikson
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Mar, 2008   [K] makarony i sosy

czas przyrządzania około 15minut na 4 osoby

1 puszka pomidorów krojonych Melisa (najlepsze ) np z cebula i bazylią
1 puszka dobrego tuńczyka np lisnera w sosie własnym
1 paczka parmezanu tartego lub w kostce 100g
1 paczka makaronu Melisa nr 6 ( bardzo lubię produkty tej firmy bo są dobre i nie drogie)
1 pęczek natki drobniutkiej
1/2 słodkiej papryczki chili
malutki pojemnik 50g kaparów lub czarnych oliwek

na lekko rozgrzany olej dajemy pomidory i tuńczyka do tego kapary lub oliwki
troszkę chili, jak ktoś lubi nutę czosnkową ale w tym sosie nie bardzo to pasuje to polecam kamisu suszone pomidory z bazylia i czosnkiem można wzmocnić smak , w tym czasie gotujemy makaron na leciutko twardy (aldente?) ,,
na końcu jak sos się zagęści dajemy posiekaną natkę , można posypać po nałożeniu

nakładamy i jemy :)

smacznego
Ostatnio zmieniony przez mikson Czw 20 Mar, 2008, w całości zmieniany 2 razy  
 
 

Jakarti 
bzuuummmmmmmmmmmm


auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Sty 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: Czw 20 Mar, 2008   

trzeba dodac, ze we wszystkich makaronach do prawie gotowego sosu powinno sie dodac prawie gotowy makaron i tak to chwile potrzymac i na talerze.. bez zadnego polewania klusek sosem.. plz :D
_________________
Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
 
 
 

mikson
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Mar, 2008   

generalnie tak ale z tym sosem nie polecam, ciężko jest wydłubać z dna tuńczyka bo jest w fajnych kawałkach tego Lisnera :)

zapomniałem napisać koszty

tuna 5 makaron 4.5 pom 3.5 oliwki/kapary 6 natka 2 parmezan 5
generalnie za 25pln jest na 4 osoby fajne żarcie jak ktoś lubi makarony
do tego winko za 25pln np oklepane Carlo Rossi Cabernet Sauvignon około25pln
za 50pln obiadek :)

generalnie do ryby powinno podawać się wino białe , ale ryba nie jest dominująca w samej potrawie więc jak kto lubi :)
http://www.bols.pl/pl/?I=2,7,2,7,1


..................




zaczerpnięte z netu:



"Wino i potrawy, którym ono towarzyszy, powinny się uzupełniać, harmonizować z sobą. Jak zatem dobierać wino do poszczególnych dań?

Wina wytrawne białe i różowe podaje się do ryb, owoców morza, białych mięs, wędlin i delikatnych serów. Białe wina podaje się też jako aperitify, czyli przed posiłkiem.

Lekkie wina czerwone, młode, o owocowym smaku i zapachu, polecane są do czerwonych mięs, wędlin i delikatnych serów, a także do ryb smażonych lub w sosie. Można je też podawać jako aperitify.

Wytrawne wina czerwone pasują do czerwonych mięs i dziczyzny, a także do ostrzejszych, fermentujących serów, dań z grzybów. Zarówno czerwone, jak i białe wino wytrawne można zastąpić wytrawnym winem różowym.

Wina słodkie podaje się zazwyczaj do deserów. Białe wina półsłodkie i słodkie (ale nie likierowe) pasują także do niektórych ryb oraz potraw z gęsich wątróbek. Czerwone wina słodkie serwuje się również do ostrzejszych serów.

Wina musujące są to jedyne wina, które - bez obawy pomyłki - można podawać do wszystkich potraw, jak również, przy specjalnych okazjach, serwować je same. Często podaje się je również jako aperitify.
Dobrze jest wiedzieć, że:

Aperitifów serwowanych na początku przyjęcia nie podaje się już później.
Wina białe serwuje się zawsze przed czerwonymi, wina lżejsze przed cięższymi, młodsze - przed starszymi, wytrawne - przed słodkimi, a słabsze (gorsze) - przed lepszymi. Jeśli podaje się jedno wino, dobiera się je do głównej potrawy. Lepiej, aby wino nie zdominowało smaku potrawy. Wina nie podaje się do potraw doprawianych octem, a także do zup, jaj, szpinaku, lodów i sałatek z surowych owoców. Do codziennego posiłku z reguły podaje się wino jednego gatunku, przy szczególnych okazjach - dwa lub więcej. Wówczas dla zneutralizowania smaku jednego wina dobrze jest przed sięgnięciem po kieliszek z innym winem popijać wodę mineralną. Równoczesne podawanie wina i wódki uważa się za nieeleganckie. Duża zawartość alkoholu w wódce zakłóca bowiem subtelne efekty smakowe, jakie można uzyskać przez właściwe dobranie wina do potrawy. W ostateczności dopuszczalne jest picie wódki po skończeniu posiłku, podobnie jak pije się koniak. Natomiast niedopuszczalne jest równoczesne picie wina i piwa. Do kawy nie podaje się wina, lecz koniak, winiak lub likier. Zawartość alkoholu w winie wynosi 5,5 do 14 proc. Do win wzmocnionych dodaje się spirytus gronowy, co podnosi zawartość alkoholu do 15-22 proc. Wino musujące zawiera dwutlenek węgla, który tworzy pęcherzyki gazu ulatniające się po otwarciu butelki."
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Design by: DesignerCase.net fitting by szpak
Strona wygenerowana w 0.05 sekundy. Zapytań do SQL: 12