Pytanie moze sie wydac komus drazliwe, bo idzie o kwestie oszczedzania na bezpieczenstwie.
Musze przyznac, ze gdybym mial kupowac kask na motocykl odrazu szukalbym w modelach najdrozszych.
Tutaj jednak chodzi o jazde w kasku w aucie, na zawodach badz co badz amatorskich i z predkosciami niewiele odbiegajacymi od "miejskiej przepisowej" (na szybsze nie mam zamiaru sie wybierac, albo przejade je bardzo zachowawczo).
Przechodzac do rzeczy: jaki kask mozecie polecic na takie zawody jakimi jest KJS ?
Bardzo mi zalezy na tym, zeby kask byl tani, oraz na tym, zeby dawal jako taka mozliwosc zmiany uzytkownika, a przy tym nie latal na za malej glowie. Wogole to mozliwe ?
Pilotem czesto (mam nadzieje) bedzie moja zona. Kobieta, a wiec mala glowa. Najczesciej bedzie to pewnie jakis kolega, czyli facet: duza i glowa.
Uderzac w kaski z ochrona szczeki ? Czy moze jakies bardziej otwarte modele ?
Ja jeżdżę w czymś takim, http://www.allegro.pl/ite...100_polski.html . Jest tani i ma atest. Daje jako takie poczucie bezpieczeństwa, ale nie chciałbym testować tego, jak pochłania uderzenia .
Raczej nie polecam kasku ze "szczęką" - ciężko bardzo się oddycha, a poza tym jakoś wygodniej jest w otwartym
EDIT: o proszę, Gaydek mnie ubiegł o parę sekund
Marcel [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Cze, 2008
te które pokazali Gaydek i Andre w zupelnosci wystracza do zabawy w KJSach - tanie i dosc popularne u zawodników ze wzgledy na cene, poza tym lepiej jest miec kask z odkryta buzia, bo ulatwi to wam komunikacje
Ja również od takiego zaczynałem, ale obecnie mam ten co kubas zaprezentował i jestem z niego b.zadowolony - jest wygodny i ładny
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Marcel 08 napisał/a:
lepiej jest miec kask z odkryta buzia, bo ulatwi to wam komunikacje
chyba, że komuś strasznie śmierdzi z paszczy - wtedy ze szczęką sprawdzi się lepiej, bo nie uśmiercisz pilota
...tylko biały otwarty, inaczej będzie lipton...
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Ja osobiście do KJS polecam ten model OMP co wyżej był wymieniony, jeździłem kiedyś w poprzedniej jego wersji i bardzo sobie chwaliłem. Na tym uważam nie ma co oszczędzać.
Co do rozmiarów zapomnij ze kupisz jeden i bedzie pasował na wszystkich. Kobiety mają przeważnie S-M Faceci od M do XL, także nie pogodzisz.
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
Wysłany: Wto 03 Cze, 2008
Cytat:
Kobiety mają przeważnie S-M Faceci od M do XL
Wiadomo... mała głowa mały rozum...
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
Drone [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Cze, 2008
Gaydek napisał/a:
Ja jeżdżę w czymś takim, http://www.allegro.pl/ite...100_polski.html . Jest tani i ma atest. Daje jako takie poczucie bezpieczeństwa, ale nie chciałbym testować tego, jak pochłania uderzenia .
No to kupilem.
Oby rozmiarowka byla typowa i kask nie byl za maly