auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 Krótkie przełozenie / skrzynia biegów / takie tam
Jako ze będę wymieniał sprzęgło na dniach i do tego skrzynia będzie wyjęta na wierzch, to się zastanawiam, jak wygląda sprawa zmiany przełożenia.
Po pierwsze, za ile jak i gdzie można dostać 13/59.
a po drugie, jak już skrzynia będzie na wierzchu, to może warto ja rozebrać zobaczyć jak się ma w środku i może coś wymienić.
Ktoś się orientuje jakie to mniej więcej koszty, no i jak myślicie rozbierać tą skrzynie jak już będzie na wierzchu?
jesli chcesz rozebrac skrzynie i ew zrobic maly remont to moge Ci dac namiary na goscia ktory mi to robil, przelozenie pewnie Ci tez by jakies znalazl, mozesz z nim pogadac o kosztach, jesli chcesz samo przelozenie to w liszkach jest firma ktora sprzedaje skrzynie do francuzow, 13/59 (komplet potrzebny do zmiany przelozenia) to koszt ok 500-550 zł.
auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 10 Lip, 2008
Sprzęgło - SMS
Za 500- 550 to jest koszt kupienia całej używanej skrzyni z przełożeniem 13/59, czy tylko przełożenia?
Właśnie nie wiem czy chce rozbierać tą skrzynie, tylko kieruje się tym, że samo wyciągniecie to jest troszkę pln i jak mam ja za jakiś znów wyciągać i wtedy rozkładać, to może warto sprawdzić ja i ewentualnie zrobić co trzeba właśnie teraz, ale nie wiem nie jestem zdecydowany na żadna z opcji
znajomy przelozyl uzywana skrzynie z berlinga/partnera bez rozkrecania i przekladania bebechow, tylko wygial jakos wybierak (bo tam jest inny wybierak). Takie uzywane skrzynie mozna znalezc juz za 300-400 pln.
Polecam takie przełożenie. Efekt będzie bardzo bardzo odczuwalny.
Ja sie za to zabrałem tak:
kupiłem skrzynię od Berlingo 2001r 35tyś km. za 600zł. (dla przełożenia głównego i obudowy)
Do tego skrzynię z uszkodzona obudową od s16 za 200zł. (aby pozyskać homologacyjne przełożenia poszczególnych biegów oraz wybieraki)
zapłaciłem specjaliście 300zł za poskładanie
łożyska, uszczelniacze i olej 150zł
przesyłka w obie strony 150zł
Jak by nie liczył zawsze wyjdzie ponad 1000zł, ale warto
No i mam jeszcze seryjna skrzynię, której nie rozbierałem, bo spisywała się bardzo dobrze.
Jeśli chodzi o przełożenie całej skrzyni od berlingo/partner 1.4, to oczywiście można, ale przełożenia poszczególnych biegów są tak długie, że cała operacja nie ma sensu jeśli chodzi o osiągi.
auto: Clio Williams
silnik:: F7R
moc: 154km Pomógł: 23 razy Dołączył: 21 Sty 2008 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 12 Lip, 2008
właśnie ja jestem na etapie szukania krótkiego przełożenia. skrzynia w poniedziałek idzie do spawania i jeżeli najprawdopodobniej nic się w niej nie rozleciało to zapodam 13/59. Jak będę wiedział coś więcej a propo kosztów to dam znać.