Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
[f] Angielska robota
Autor Wiadomość

mikson
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Lip, 2008   [f] Angielska robota

produkcja: Wielka Brytania gatunek: Kryminał, Sensacyjny
data premiery: 2008-07-25 (Polska) , 2008-02-19 (Świat)
reżyseria Roger Donaldson scenariusz Dick Clement, Ian La Frenais zdjęcia Michael Coulter muzyka J. Peter Robinson czas trwania: 110 dyst.: Monolith Films

"Opowieść o legendarnym już napadzie na bank na londyńskiej Baker Street w 1971 roku. Legendarnym, bo aż do dziś ani nikogo w tej sprawie nie aresztowano, ani nie odzyskano nawet pensa ze skradzionych przez rabusiów pieniędzy. Dodatkowo, przez niemal 35 lat, brytyjski rząd zakazał jakichkolwiek informacji na ten temat."

"Angielska robota należy do modnego ostatnio w kinie nurtu filmów o napadach z mocno zawikłanymi intrygami i licznymi zwrotami akcji. Jednak na ich tle obraz Brytyjczyków wypada bardzo dobrze, zdecydowanie wybijając się ponad przeciętność. To spore zaskoczenie, zważywszy na fakt, że Donaldson (reżyser) był ostatnio w dość nierównej formie. Tym razem jednak opowiedział nam spójną, intrygującą i całkiem wiarygodną historię, okraszając wszystko brytyjskim humorem i sporą dozą wszelakiej rozrywki.

Świetnie została też dobrana obsada. Jason Statham urodził się do grania takich ról, a Saffron Burrows lśni w każdej scenie. Obok nich jest cała galeria mniej lub bardziej barwnych postaci, a każda z nich dodaje tylko posmaku ekscentryczności całemu przedsięwzięciu. Dzięki nim film ogląda się z wielką przyjemnością, nie jako dramatyczną rekonstrukcję prawdziwych zdarzeń, lecz jak czystej wody kino gangsterskie: nieco bajkowe, mocno zabawne i z całą pewnością dynamiczne."
...

od razu mówię nie widziałem i pewnie nie zdążę przed wyjazdem na urlop, ale ponoć film poza samym napadem stulecia w Londynie "ukazuje" powiązania ze światem politycznym i stara się wyjaśnić dlaczego prasa kilka dni po napadzie przestała drukować jakiekolwiek informacje.

Infra
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Lip, 2008   

film fajny.. na raz :)

PiTT 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: .
silnik:: .
moc: .km

Wysłany: Nie 27 Lip, 2008   

jeszcze nie oglądałem, ale by się przydał oryginalny tytuł w temacie bo jak zwykle tłumaczenia na PL są idealne
"Bank Job" - ściągnąłem ten film jakiś czas temu, ale ni chu chu nie wiedziałem, że to Angielska robota ;D

Odpowiedz do tematu