Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
kino domowe itd...
Autor Wiadomość

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km

Wysłany: Pon 25 Sie, 2008   kino domowe itd...

sorry ale nie chcialem tego wrzucac do ICE.
Czy ktos z was ma znajomych lub sam posiada wiedze na temat kin domowych a w szczegolnosci rzutnikow.

Jakie są ceny, jaka jakość, jaki musi być zeby w miare dobrze oglądać TV i filmy w domu?

Michał 
Penetrator

auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km

Wysłany: Pon 25 Sie, 2008   

no , teraz sprecyzowałeś.
Primo, aby mieć taki obraz jak na TV to musisz szykować gruby szmajs. U siebie w mieszkaniu chcesz to pyknąć czy w nowym ?

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

ma to być w domu, miejsca jest wystarczajaco (tzn odleglosc i sciana) - ale ja chce na tej wyjezdzajacej szmacie z sufitu :]

pP 
A gdyby tak Jimek...

auto: MZA
silnik:: D1BCcuX
moc: 232km

rzutnik mysle ze do 2k kupisz nawet ze spora rozdzielczoscia, a co do kina domowego to z gornej polki polecam zestawy BOSE - w galerii mokotow salon, polecam sie przejsc i zobaczyc jak to smiga, robi wrazenie

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

brabusss napisał/a:
rzutnik mysle ze do 2k kupisz nawet ze spora rozdzielczoscia, a co do kina domowego to z gornej polki polecam zestawy BOSE - w galerii mokotow salon, polecam sie przejsc i zobaczyc jak to smiga, robi wrazenie

hmmm z tego co ja juz dzisiaj ustalilem to zeby cokolwiek widziec to musze w sam projektor wlozyc jakies 7-8 koła.

Głosnikow nie potrzebuje - to juz mam. Chodzi mi o sam projektor plus ekran (wyjezdzajacy)

mikson
[Usunięty]

po pierwsze projektor a nie rzutnik ;)

po drugie obecnie mocno staniały i jeżeli masz tylko coś poświecić po szmacie bez wczuwania to kupisz takiego smarka do 3 tysi
jeżeli chcesz mieć lepszy kontrast barwy to musisz naszykować się na wydatek i do kilku tys

jeżeli chcesz mieć profi to projektory rgb w hd ale to już kilkanaście tysiaków wydatek , dodam że kiedyś były drogie jak auto ;)

ja się nie znam , pierwsza stronka z netu http://www.projektoryekra...szukajp&grupa=3

GOKART 
współczynnik IQ poniżej temp. ciała
Miniac

auto: maluch
silnik:: jeden sześć
moc: okurzaczkm

śledziłem sobie rynek projektorów , kiedyś się przymierzałem ale nie wyrobiłem z cashem i jeszcze sobie czekam

Rozumiem że chodzi o projektor stricte do oglądania filmów a inne zastosowania są mniej lub bardziej pomijalne - czyli w wieczór / noc zasiadasz i chcesz poczuć namaistkę kina...
Moim zdaniem godny polecenia jest ten model panasa Panasonic PT-AE2000U 1080P

Tutaj się nad nim spuszczają :
http://www.projectorrevie...nic/pt-ae2000u/
i tu:
http://www.projectorcentr...r_projector.htm

Koszty: w US 2700 $ w EU 2499 EUR... na allegro do wyrwania za 6000 PLN :)

Do tego jakiś ekran najlepiej szary wysokokontrastowy

Jezeli coś z niższej półki to ten model mocno pozamiatał
Panasonic PT-AX200U 720P (czyli tylko HDReady ale daje radę)

Mnieszy kontrast, nie tak głęboka czerń jak w modelu wyżej (czytaj: bardziej szara czerń)
za to tryb game mode który zwiększa rozpiętość tonalną i dobrze nadaje się np. do grania w Doom'a 3 ;)

Jak dla mnie za mało kinowy, jak coś jest do wszystkiego to jest... Póki co nie oferuje jakości obrazu dla mnie akceptowalnej ale w tej klasie i za te pieniądze (3500 PLN) jest godny polecenia.

Tutaj trochę real fotek jak wygląda obraz rzucany przez ten projektor w rzeczywistości:
http://www.prisjakt.nu/pr...=227585&o=&s=30

Mega plus obu urządzeń (zresztą jak wszystkich projektorów opartych na technologi LCD) to dziecinna łatwosć ich ustawienia i kalibracji względem ekranu. Nie zawsze możesz przemeblować dom tak aby projektor był dokładnie naprzeciw ekranu.

Pogadanka na temat 1080P vs 720 P : http://www.projectorrevie...ctors/index.php

aaa i radziłbym jednak weryfikować na żywo parametry obiecywane przez producentów (tu zawsze przychodzi mi na mysl słynna firma na S) którzy szczególnie parametrem kontrastu lubią mocno przegiąć pałkę a wychodzi jak zawsze że marketing wyprzedził rzeczywistosć

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

Wysłany: Wto 26 Sie, 2008   

ok to już cos.... wczoraj był u mnie magik od takich spraw. Ogolnie to powiedzial ze kable (sam tak zadecydowalem) ustawilem idealnie. Tzn projektor pod sufitem na tyle salonu ale na przeciwko sciany gdzie ma byc ekran.

Niestety jak mi rzucil jego propozycje gdzie pierwszy zaczynal sie od 33.500 to wymieklem :/

Aha to dodatkowo zapytam jeszcze o taka rzecz: powiedzialem (bo tak mi doradzili) zeby mi k.u.r.w.a. pod kino polozyli kable Klotz twinax 2,5 mm - a te glaby powiedzieli ze takiego nie bylo to polozyli jakis inny kabel :(

Teraz co robic, czy rzeczywiscie ten Klotz sa takie dobre zeby je jeszcze wymieniac zanim poloze tynk czy sobie darowac bo nie odczuje roznicy ??

p.s. ziom a czy jest roznica jak to rzuce na wiekszy ekran?? bo ten:

jest jakis maly

ale za to ta fota:

mnie przekonuje :D (juz sobie wyobrazam granie w Colina)

mikson
[Usunięty]

kable klotz to są na forum audio uważane za totalną bryndze :)
ale widać lubią takie sprzedawać i wciskać że to już przedsionek hi end :)

jak rzucasz na większy ekran to właśnie zaczyna się zabawa bo siadają ci jasność, ewentualnie kolory i kontrast, dlatego lepiej zainwestować tak jak właśnie zamierzasz w lepszy projektor
Ostatnio zmieniony przez mikson Wto 26 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

KLOTZ - :D

Badi - zdjecie kopie jaja, kiedy moge wpasc pograc w CS? :D

mikson
[Usunięty]

aha i jeszcze jedno jeżeli te kolumny możesz to odsuń od ścian o minimum 50cm a najlepiej monitory postaw na stojakach, pozbędziesz się dodatkowych rezonansów i buczenia, dźwięk stanie się bardziej przestrzenny i wyraźniejszy, centralny umieść jak najbliżej ekranu żeby dźwięk niejako wypływał z niego :) zawsze się śmieje ale z tym głośnikiem są jaja z ustawieniem i tak dobrze że go nie masz w szafce na podłodze ;)

czy to może monitory b&w 602 s3?

pozdr

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

o widzicie to juz kolejna ciekawa informacja. Bo wiekszosc polecala mi wlasnie kable Klotz. To teraz pytanie... jakie kable powinny isc pod glosniki bo mi polozyli niby dobre ale nie znalazlem na nich nazwy - takze poki moge to im powiem zeby je wymienili i tyle.

Obecnie polozyli mi kabel ktory wyglada jak ten z tego linka

http://www.allegro.pl/ite...x1_5mm_613.html

czy to wogole jest cos co moze dobrze dzialac bo ja sie na tym kompletnie nie znam.

a mieli zakladac ten

http://www.allegro.pl/ite..._cena_szok.html

mikson
[Usunięty]

kable to też ciekawy temat

ile chcesz na nie przeznaczyć , generalnie zakłada się z 10% wartości kina, ale musisz mieć świadomość że tu wchodzą centralny, fronty i tylne,

generalnie na fronty polecam lepsze kabelki i tak też się stosuje bo jak będziesz chciał posłuchać muzyki to będziesz miał większą frajdę, kable to są filtry pasywne i potrafią też nieżle powycinać pewne częstotliwości

ja w chwili obecnej polecam ci na front np tańsze popularne dobre do kina i muzyki

real cable bm250 około 20pln za mb z srebrem niezłe
audioquest type 4 około 50 za mb dynamiczne
tara labs prism omni około 50 mb bardziej muzykalne
dnm reson 50 bardzo muzykalny ale mało dynamiczny
qed aniversary xt 40 mb fany do kina ale wychudzony dźwięk
itd itd.....

kabli jest mega ogrom w wyborze

musisz określić czy chcesz mieć tylko system do kina czy też posłuchać w stereo
bo tu zaczyna się dopiero zabawa ;)

ja osobiście narazie wyszedłem z kina i mam małe stereo kable to
http://www.allegro.pl/ite...iwire_2x3m.html ale cięce z rolki, fajne kabelki świetnie prowadzony bass , klarowna średnica i zaokrąglona góra bo mam monitory właśnie b&w które potrafią męczyć na górze ale w kinie jest to dodatkowym atutem bo świetnie tworzą efekty :)

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

ziom ja sie na tym kompletnie nie znam. Kazalem im tylko wyciagnac kable pod projektor i glosniki (tam gdzie myslalem ze bedzie dobrze). Kable kazalem im kupic Klotz ale kupili inne (wygladajace tak jak te z linka ktore wrzucilem). Z drugiej strony nie jestem jakims maniakiem muzyki czy tez nawet dzwieku. Ich specjalista powiedzial ze ja roznicy miedzy Klotz a tym co polozyli nie wyczuje ale wole zapytac zanim to wszystko zatynkuje.

Jezeli chodzi o przeznaczenie to:

- ogladanie filmow
- granie na PS
- muzy nie slucham - a sadze ze jak bedzie impreza zakrapiana to i tak nikt nie odczuje roznicy :D

Pytanie czy takie kable co sa w linku moga byc - ja to myslalem ze dobry kabel kosztuje ze 100 z metra a tutaj sa po 1.5 PLN :(

im wiecej czytam tym dochodze do wniosku ze mi gowno polozyli :) - dobrze ze chociaz sa w peszlach to zawsze moge przeciagnac nowe ;)
Ostatnio zmieniony przez Bad-i Wto 26 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

mikson
[Usunięty]

na monitory efektowe czyli centralny i tylne najtańsze do 20pln mogą być , bo i tak efektowe grają ci w systemie z 15% na cały film w DD5.1 , natomiast fronty jeżeli nie chcesz lepszych i nie będziesz słuchał muzyki dużo to bez wczuwania i ten klotz będzie oki ale też taki go zje
http://www.allegro.pl/ite...e_6_2x2_5m.html

w dobry kabel jest sens inwestować jak już słuchasz dużo muzyki i chcesz lekko poprawić brzmienie, taki ostatni szlif systemu, od 100 za mb zaczynają się z rolki ciekawe pozycje , oczywiście jest kilka powyżej 50 które też są ciekawe ale jest ich mało i trzeba je spasować do systemu stereo,, w Twoim przypadku lepsze troszkę na front ale bez szaleństw tak do 200-250 za komplet , nie muszą być zarobione, z rolki , patrząc po zdjęciu 2x 2 metra góra 2x2.5m wystarczy , ten klotz za 200 to troszkę drogawy moim zdaniem, lepiej kup real cable bm250 bez konfekcji z rolki za 100 bedzęsz miał 4mb i już

pozdr

Odpowiedz do tematu