auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008
...czyli bardzo blisko bardzo zacnego Panasonica G1 (spokojnie - dopiero wszedł i sporo zejdzie z ceny kiedyś...)
dla mnie takie aparaty z hyperzoomami są nijakie bo ani szlo nie ma jakości ani to kieszonkowe ani lustrzanka
auto: CTR/BMW1
silnik:: k20/118d
moc: 227/172km Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Sty 2008 Skąd: z Mokotowa
dzięki za wszystkie opinie wbrew pozorom trochę ogarniam temat sprzętu fotografnczego, powalczę jeszcze trochę z czasem i poszukam d80 - za 1,5k można znaleźć fajną używkę.
Ewentualnie poszukam taniego 400d
Kiedyś miałem przez niedługi okres Konice Minolte Dynax 5d, zresztą z aparatami mam często doczynienia
Ale wpierw trzeba pomyśleć nad czymś do upalania
JIMEK [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Sty, 2009
sorry dopiero przeczytalem. Rzeczywiscie mam α100 czyli ten jeszcze bardziej prostacki. Nie bardzo sie znam i ciagle nie mam jednoznacznej opinii o canonach i nikonach - bawilem sie profesjonalnymi znajomych i bardzo podoba mi sie ich dzwiek robienia zdjecia swojego sonego moge polecic, nic zlego nie robi, jak sie troche poducze to moze kupie kiedys canona albo nikona ale ze wzgledu na szkla, poki co nie zaluje wyboru. powodzenia
ja poluje teraz na Nikona D90, pierwszy, ktory kreci tez filmy, z tym ze od razu 2 szkla do tego trzeba. plus jest taki, ze te kitowe Nikkory sa dosyc dobre, nie jak w canonach zaslepka
ja poluje teraz na Nikona D90, pierwszy, ktory kreci tez filmy, z tym ze od razu 2 szkla do tego trzeba. plus jest taki, ze te kitowe Nikkory sa dosyc dobre, nie jak w canonach zaslepka
Bez przesady, ostatniego kita ktory byl kiepski mozna znalezc w starych zestawach (18-55).
Ja do swojego 40D mam kitowe 17-85 i jest lepszy niz opinia o nim.
kupuj canona jeśli chodzi o cyfrę lustzankę - większy wybór szkieł. Pamiętaj, że kit-owe szkła są zazwyczaj do niczego. Polecam szkła z lepszą trochę jasnością np. Sigmy czy Tamrona, lub jeśli kogos stać serię L Canona.
Jak ktoś nie potrzebuje lustrzanki ( a zazwyczaj nie potrzebuje ) to niech lepiej kupi coś takiego jak seria G Canona.
Dzik - kit to kit
_________________ Filozof, Biegacz, Fotograf, Egoista, Cham, Prostak i Humanista
kupuj canona jeśli chodzi o cyfrę lustzankę - większy wybór szkieł. Pamiętaj, że kit-owe szkła są zazwyczaj do niczego. Polecam szkła z lepszą trochę jasnością np. Sigmy czy Tamrona, lub jeśli kogos stać serię L Canona.
Jak ktoś nie potrzebuje lustrzanki ( a zazwyczaj nie potrzebuje ) to niech lepiej kupi coś takiego jak seria G Canona.
Dzik - kit to kit
heheh
napisałeś na tej samej zasadzie co przykładowo
kupuj Toyote a nie Hondę
myślę że do Nikona jest podobny wybór szkiel i nie wiem czy nawet nie tańszych
ja polecam Nikona, ale co kto woli
racja - są canonowcy i nikonowcy. miałem na myśli szkła ori. Są w lepszych cenach. Np. w canonie masz dobre zawodowe prawie szkło 24-105 f4 L za ok. 2900, a w Nikonie szkło podobnej klasy 28-75 f2.8 za 3.500. Jakość bardzo podobna a w Canonie większa rozpiętość ogniskowych.
Ale jak mówisz - co kto lubi.
jak chodzi o low budget możliwości jest wiele.
_________________ Filozof, Biegacz, Fotograf, Egoista, Cham, Prostak i Humanista
Np. w canonie masz dobre zawodowe prawie szkło 24-105 f4 L za ok. 2900, a w Nikonie szkło podobnej klasy 28-75 f2.8 za 3.500. Jakość bardzo podobna a w Canonie .
no ale jest ogromna różnica jasności
24-105 f4 vs28-75 f2.8
a wiadomo, że wszystko f2.8 mocno idzie cenowo w górę