auto: 106 S16, Willy
silnik:: TU5J4 1.6 16V
moc: 168km Pomógł: 18 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 26 Sty, 2009 Wymiana lampy ;)
Temat raczej głupi.
Muszę wymienić lewą przednią lampę, bo mam chyba uszkodzony silnik regulacji wysokości, w każdym bądź razie ta regulacja nie działa i światło świeci w kosmos.
Na Allegro w okolicach 200zł można kupić:
- oryginalną lampę z demontażu, używaną,
- nową lampę - zamiennik z homo.
Już sam nie wiem co wybrać - lepiej kupić oryginał ale używkę żeby był dobrej jakości i stan wizualny zgadzał się z prawą lampą której nie wymieniam, czy nową? Nie chcę żeby mi ktoś później gadał że auto było walone bo lampa nie oryginalna itd...
A druga sprawa - da się wymienić lampę w C2 bez demontażu zderzaka? Zaglądałem i jest jakaś śruba na dole, ale nie wiem czy można się do niej normalnie dostać.
Pozdr.
_________________ "If in doubt, flat out." - Colin McRae
auto: 106 S16, Willy
silnik:: TU5J4 1.6 16V
moc: 168km Pomógł: 18 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 26 Sty, 2009
Wiecie co... Do końca nie wiem, ale gdy zaglądałem w okolice lampy to nie widziałem żadnego silnika który był na zewnątrz, ale mogę się mylić.
Dzięki za wskazówki, co do anglików to wiem, omijam.
Problem nie leży tylko w tym, że poziomowanie nie działa, a w tym, że jak włoży się rękę do miejsca gdzie jest żarówka, to lekkim ruchem palca można poruszać sobie do góry i do dołu całym odbłyśnikiem. Możliwe, że coś jest urwane albo cholera wie co się z tym dzieje.
Nie mam pojęcia, nie ma jak się tam dobrać.
Na Alledrogo nie ma silniczków do C2, do innych aut są (np. Saxo czy inne cytryny), więc..
A jeszcze odnośnie lamp - tym razem tylnych.
Czy takie z białym środkiem wyglądałyby lepiej u mnie niż te całe czerwone które mam?
teraz:
_________________ "If in doubt, flat out." - Colin McRae
1 silniczek w orginalne mzoe kszotaowac i pod 300 zeta
2 zamiennika moze nie byc
3 jak kupsiz lampe podrobe to przy sprzedazy beda gadaz ze walony
4 jak wyciagniesz lampe to go znajdziesz w nowszych autach sa one pochowane wewnatrz lampy (i fakt bywaja modele gdzie sa one nie wymienne )
ps tak patrze na to foto i nie widze miejsca pod islniczek
W citroenie silniczek nie występuje jako część zamienna- występuje razem z lampą.
wg mnie jak masz kupować lampę i nie stać Cię na nowy oryginał to kup używany oryginał. Każde TYC i inne gówna to takie byle co, że lepiej sobie odpuścić...
Zobacz jakiej firmy są te reflektory - pewnie Valeo i zajrzyj to MHM tuning w Łomiankach - mają naprawdę dobre ceny. A jak chcesz naprawdę zaoszczędzić to wyjmij lampę, zobacz czy silniczek da się zdemontować - jak się da to patrzysz jaki ma numer i jakiej jest firmy i się odzywasz do kogoś kto daną firmą handluje.
nowy reflektor w Citroenie kompletny to 832 zł detal bez rabatu.
a no i dodam jeszcze, że silniczki padają od tego, że lampa jest nieszczelna i zbiera się tam wilgoć - wystarczy nieszczelnie zamknąć pokrywkę przy wymianie żarówki.