Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
[f] POPIEŁUSZKO
Autor Wiadomość

JIMEK
[Usunięty]

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   [f] POPIEŁUSZKO

nie wstawiam plakatu bo jest slaby.

reżyseria: Rafał Wieczyński
scenariusz: Rafał Wieczyński

obsada: Adam Woronowicz jako Jerzy Popiełuszko
Marek Frąckowiak jako ksiądz Teofil Bogucki
Zbigniew Zamachowski jako Ireneusz
Radosław Pazura jako Piotr
Joanna Szczepkowska jako Ewa
Maja Komorowska jako Maja
Marta Lipińska jako Janina
Władysław Kowalski jako profesor fizyki
Jan Englert jako profesor
Krzysztof Kolberger jako ksiądz kanclerz
Kazimierz Kaczor jako Łaniecki
Martyna Peszko jako Marysia
Beata Fido jako siostra Krystyna
Cezary Rybiński jako Mieczysław
Wojciech Solarz jako Florian
Piotr Ligienza jako Witek
Marek Sawicki jako Zygmunt
Józef Glemp jako występuje w roli samego siebie
Sławomir Zapała jako młody milicjant
Robert Rogalski jako ksiądz Kazimierz Jancarz
Maciej Sosnowski jako hutnik
Piotr Duda jako Waldemar Chmielewski
Sebastian Domagała jako Leszek Pękala
producent: Julita Świercz-Wieczyńska
kierownictwo produkcji: Józef Jarosz
zdjęcia: Grzegorz Kędzierski
muzyka: Paweł Sydor
scenograf: Andrzej Kowalczyk
kostiumy: Alicja Hornostaj
dekoracja wnętrz: Magda Widelska-Władyka

Jak wiecie dawno nie zakladalem tematu ale teraz mam powod.

Nie wiem jak to powiedziec ale moim zdaniem ten film jest... Niesamowity. I zdecydowanie go polecam.

Wreszcie mamy taki film. Nie mowie ze wreszcie jest film o takiej a nie innej tematyce. Mowie chocby technicznie o produkcie - Wreszcie mamy pelnoprawny profesjonalnie zrobiony film, z krwi i kosci, bez bumelanterii i niedorobstwa, bez wstydu mozemy go pokazac gdzie indziej. Nie chce byc posadzony o gry polityczne ani agitatorstwo wiec nie bede 'nawolywal' do pojscia do kina bo to partiotyczny obowiazek. ALE. Moim zdaniem pierwszy raz od 98 roku, po Ogniem i Mieczem mamy Polski historyczny film ktory powinnismy zobaczyc i pokazac obcym, gdzieki ktoremu zrozumieja nas lepiej.

Ci co mnie znaja wiedza, nie jestem ani ubek ani Catolik-fanatik, moze nie mam szczegolnej wiary w Kler ale mam za to wielki szacunek. Uwazam ze bylo kilku takich facetow, ktorzy ta taki szacunek zasluguja, wsrod nich Popiełuszko.

To co mi sie najbardziej podobalo to ze ten film nie ocenia i nie wymysla haseł. Tylko pokazuje.

ADAM WORONOWICZ ktory gra glowna role jest genialny. Kropka.

Szacunek.

The Mc 
A co pan tu robisz?
[thy 'mek]

auto: Civic / Copen
silnik:: b16a
moc: 167 KMkm

Wysłany: Czw 05 Mar, 2009   

Intrygujace co piszesz, do kina nie pojde poczekam na DVD ale jestem teraz ciekaw. Plakat filmu mnie mocno zniechecal.. kto to robil :|

"I couldn't repair my brakes so i made my horn louder"

Bartli 
pierogi z kapusta

auto: łorm hecz
silnik:: !@#$
moc: 280km

Wysłany: Czw 05 Mar, 2009   

Też słyszałem że podobno warto na to pójść. Podobno film bije rekordy oglądalności.
O aktorze grającym główną rolę chyba pierwszy raz słyszę, no ale jeśli sprostał wyzwaniu to chętnie to obejrzę.

GOKART 
współczynnik IQ poniżej temp. ciała
Miniac

auto: maluch
silnik:: jeden sześć
moc: okurzaczkm

Wysłany: Wto 10 Mar, 2009   

Bije rekordy oglądalności, owszem. Widziałeś kiedyś tyle sióstr zakonnych w kinie ? ;)
Filmu nie widziałem , przeczytałem tylko recenzję w dodatku kulturalnym do Dziennika gdzie pojechali po nim strasznie. Podobno film opowiedziany na klęczkach a bohater przedstawiony jest tak, jakby całe życie przygotowywał się do roli narodowego męczennika.
Nie wypowiadam się na temat strony technicznej / warsztatowej bo widać że na Jimmim Hendrixie zrobiła pozytywne wrażenie chyba bardziej niż sam obraz.

Marek23 
Gonna giv'm a cziken?

auto: gc8r
silnik:: 2.0
moc: 280km

Cytat:
Filmu nie widziałem , przeczytałem tylko recenzję w dodatku kulturalnym do Dziennika gdzie pojechali po nim strasznie. Podobno film opowiedziany na klęczkach a bohater przedstawiony jest tak, jakby całe życie przygotowywał się do roli narodowego męczennika.

Ja nawet nie wiem czy pójdę...ale patrzeć na taki film niż na to jak Michnik z Kiszczakiem piątki przybijają.

JIMEK
[Usunięty]

nie wiem o czym mowicie chlopaki. wydaje mi sie ze mamy podobne poglady polityczne, a nie balem sie pojsc na taki film po wlasne zdanie. Polecam to i wam, wtedy lepiej bedzie nam sie gadalo.
Oczywiscie mowilem glownie o produkcie bo z tego ze taki jakosciowo zrobiony film w Polsce udalo sie zrobic bardzo sie ciesze. A politycznie? Mysle ze uprzedzonych to bedzie uprzedzac, jak sie ktos bedzie doszukiwac to na pewno sie doszuka.

Ja to mialem gdzies. Tak jak mowie - bardzo mi daleko do Kaczorow, bardzo mi daleko do fanatyzmu religijnego i bez warunkowej wiary w Kler. Jeszcze dalej mi do Ubekow, komunistow aktywnych i tylko biernie przytakujących - i dlatego rozumiem dlaczego w tym kraju Kosciol jest tak wazny ze az dochodzi do przegiec i ekstremum. Wlasnie ze wzgledu na polityke. Nie uwazam ze religia powinna sie do polityki mieszac - np dzisiaj nie powinna, ale wtedy to byla bardzo wyjatkowa sytuacja i w ogromnej czesci dzieki Kosciolowi dzisiaj zyjemy w wolnym kraju.

Niezaleznie jakiego prezydenta nazwisko pojawia sie w patronacie w napisach, uwazam ze taki film byl i bedzie potrzebny - politycznie, historycznie. A fakt ze jest swietnie wykonany sprawia ze jest tylko lepiej. Powstawalo setki filmow o powaznej tematyce ktorych sie nie da ogladac technicznie (bo nie widac i nie slychac, bo hujoza) ani merytorycznie (bo nastepuje odjazd i ideologiczne przegiecie) bo robia go amatorzy. Ten film jak dla mnie zadnych hasel nie rzuca, nikogo nie nawoluje do niczego. Pokazuje historie, tlumaczy gigantyczna czesc naszej toższamosci, a w to ze (ultra rzadko) zdarzaja sie wyjatkowi ludzie z wyzszymi celami akurat wierze.

Odpowiedz do tematu