auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm Pomógł: 167 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Skąd: z dupy
Wysłany: Wto 17 Mar, 2009
jednym zdaniem - tak skrzynia to zło!
Sama alfa - jak to alfa - wymaga ponadstandardowej troski serwisowej (rozrząd, zawieszenie), jeździ całkiem wdzięcznie, jak na tę klasę nieco ciasnawe wnętrze, no i skrzynia...
Selespeed to niestety porażka - jest awaryjna, biegi zmienia umiarkowanie szybko i mało kto potrafi ją naprawić.
Jeśli 156 2.0 to tylko z manualem.
Poza tym - '02 rok i tylko 40kkm? mało. Brak w ogłoszeniu słowa "bezwypadkowy". Proponuję sprawdzić po vinie w ASO fiata co się działo z tym samochodem przez te siedem lat.
Ostatnio zmieniony przez Bart Wto 17 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Miałem 2,0 JTS z manualną skrzynią (2003, rej. 2004) i był mega problem by się tego pozbyć, pomimo dobrego stanu, regularnych przeglądów, oryginalnej książki serwisowej i pełnej historii, pięknego wyposażenia (skóra, seryjna navi, dobre audio). Sprzedawał się kilka miesięcy. Już prawie odpuściłem, ale uznałem, że muszę sprzedać i dałem jeszcze jedno ogłoszenie, po ośmiu dniach auta nie było. Trafił się amator, ale chyba tylko dlatego, że cena była dobra, sprzedałem za mniej niżby wynikało z ogłoszeń konkurencji.
AR 156 2,0 JTS bywa upierdliwym samochodem. Potrafi się popsuć. O skrzyni Selespeed słyszałem złe rzeczy. Ale... jak jest w pełni sprawny, nic mu nie dolega, nie świeci się żadna kontrolka (a potrafi zaświecić się kontrolka od poduszki po przesunięciu fotela (sic!)) to daje ogromną frajdę z jazdy (uwzględniając parametry i gabaryty) a silnik... silnik brzmi niesamowicie, wcześniej czegoś takiego w aucie tej klasy i za takie pieniądze nie słyszałem. Jeździłem z opuszczonymi szybami .
auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm Pomógł: 167 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Skąd: z dupy
Generalna uwaga dla potencjalnego kupca używanej alfy - jak najbardziej warto, ale wcześniej należałoby się skonsultować z kimś kto się zna na rzeczy i należy się spodziewać ponadprzeciętnych kosztów serwisu. A w zamian - radość z jazdy
dodam tylko, że w periodykach o autach używanych selespid jest odradzany na maxa przyznać muszę jednak, że jazda 156 1.8ts była całkiem przyjemna, choć w środku ciasnawo
a ta pół żartem - jak alfa to tylko Gulia Sprint GTA
_________________ Filozof, Biegacz, Fotograf, Egoista, Cham, Prostak i Humanista
auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
kurde..
..uj sie znam.. jezdze włoskim autem od czasu jak mam prawko czyli jakies 8 lat..
ale te samochody sa inne moga sie psuc.. ale faktycznie dzwiek silnika jest git.. i nawet gdy jezdzilem punto 1.2 to hehehe.. brzmialo lepiej niz inne 1.2
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
auto: łorm hecz
silnik:: !@#$
moc: 280km Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Lut 2008 Skąd: Warszawa
Selespeed ostatniej generacji już działa bardzo fajnie(jak dla mnie).
Fajny gadżet który oczywiście lubi się w Alfie popsuć
pP, jeśli kolega jest z Warszawy to mogę podać adres serwisu gdzie warto sprawdzić auto przed zakupem. Do tego panowie już sobie bez problemu radzą z naprawianiem Selespeedów A nawet jak się komuś Selespeed nie spodoba, to mogą mu włożyć manuala
Albo niech kolega dozbiera do 25k zł, bo jest fajna 156 V6 do sprzedania
_________________ mejk yt rejn!
Misiek_lbn Aż żal się spieszyć na tym forum victory is mine !
auto: Lancer Evo VII
silnik:: 2.0
moc: 330km Pomógł: 17 razy Dołączył: 24 Lut 2007 Skąd: Horsham