auto: 106 S16, Willy
silnik:: TU5J4 1.6 16V
moc: 168km Pomógł: 18 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 23 Mar, 2009
bart napisał/a:
jeśli zamocujesz pasy do słupka C to będzie się dało kogoś z tyłu posadzić, rozpinane pasy rozwiążą problem wsiadania.
Można montować szelki do słupka C? W sensie - do górnego mocowania tylnych pasów? Dwa pasy montuje się do jednego punktu?
_________________ "If in doubt, flat out." - Colin McRae
p106rallye [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Mar, 2009
Zawsze wszyscy, którze się powiedzmy na tym znają mowili,że do słupka C kategorycznie nie montujemy pasów,że podczas dachowania słupek się zmiażdży i pasy Cię przygniotą,ale ostatnio spotkałem się z instrukcją montażu pasów schroth i tam w przypadku 3 częsciowych wskazane było przykręcenie tylnego pasa do słupka C
rabarbar [Usunięty]
Wysłany: Wto 24 Mar, 2009
No faktycznie ,troche glupi pomysl z tymi pasami do słupka C,wiecej krzywdy moze zrobic w razie dacha niz pomoc
Chrzanek-Momo cos mowi na ten temat??
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
rabarbar napisał/a:
Chrzanek-Momo cos mowi na ten temat??
Niestety nie znam italiańskiego języka
Ja raczej zawsze byłem zwolennikiem zeby pasy montowac do podłogi lub (jezeli sa to homologowane szelki ) do klatki bezpieczeństwa.
Montaż do tylnego słupka poniekad jest OK dopóki się słupek nie zegnie - chyba nie trzeba rozwijac mysli bo każdy jest w stanie sobie wyobrazic...
Przepisy sportowe (tzw zał J) mówią ze zalecanym katem pod jakim pasy powinny przebiegac to jest ok 10 stopni w dół (od poziomu).
W praktyce trudne do osiagniecia jezeli pasy nie sa montowne do klatki.
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
rabarbar [Usunięty]
juz kiedys gdzies slyszalem ze pasy nie moga byc montowane po duzym katem ,ale zastanawia mnie dlaczego??
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Najbezpieczniej jest montować pod kątem prostym, ale wiadomo jak nie ma klatki to się raczej nie da. więc zostaje podłoga. np w miejsce mocowanie tylnich pasów wkręcamy oczka i zaczepiamy szelki.