auto: Megane GT
silnik:: dci
moc: 110km Pomógł: 13 razy Dołączył: 31 Mar 2009 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: Śro 15 Kwi, 2009
z tego co ja wiem wyglada to tak: sprzedajacy samochod przedstawia Ubezpieczylowi dokument zbycia samochodu a to w kwestii nabywajacego jest aby w terminie 30 dni od daty zakupu ta umowe wypowiedziec inaczej umowa przechodzi pelnoprawnie na nabywajacego
poza tym do dzis sie mecze z takim problemem bo kupujac Clio dogadalem sie z poprzednim wlascicielem ze wypowiadam umowe (bylo wazne cos jeszcze przez 9 miesiecy) a on zapomnial zglosic tego pomimo moich prosb w PZU przez co po czasie zgodnie z prawem dostalem przypomnienie o wiszacej na mnie drugiej racie za OC w wysokosci 1200 zl i zadne wytlumaczenia z mojej strony ze mam dokument ze wypowiadam itp nie przynosza skutku
auto: sej
silnik:: 1.1
moc: 40kwkm Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Skąd: z Gdańska
nox napisał/a:
A miedzy czasie dzwoniłem do PZU w którym jest ubezpieczone auto i pani w infolinii powiedziała że to ja wypowiadam ale muszę mieć do tego oświadczenie kupującego w który wypowiada pozostałe ubezpieczenie .
Większej bzdury nie słyszałem (nic osobistego:P) Umowa kupna sprzedaży jest wystarczającym dokumentem do wypowiedzenia umowy.
Jedno jest pewne im więcej kupujący ci na umowie napiszę/podpisze tym większy spokój ducha
_________________ W trosce o najlepszą jakość naszych usług informujemy że nad rozwiązaniem pańskiego problemu pracują nasi najlepsi specjaliści..
Ostatnio zmieniony przez pit Śro 15 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
auto: sej
silnik:: 1.1
moc: 40kwkm Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Skąd: z Gdańska
Nie może przejść całość skoro przedstawiasz umowe kupna sprzedaży i dostajesz zwrot kasy za OC. Wtedy polisa jest bez pokrycia, jeździć można bo policja tego nie sprawdzi ale w przypadku dzwona koleś ma pozamiatane.
Inną sprawą jest to że jeżeli koleś na miesiąc przed końcem polisy nie wypowie umowy to automatycznie/prawnie pozostaje w tej ubezpieczalni w której był poprzedni właściciel. Może o to chodziło?.
_________________ W trosce o najlepszą jakość naszych usług informujemy że nad rozwiązaniem pańskiego problemu pracują nasi najlepsi specjaliści..
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
JA tu nie pisze interpretacji słów tej pan tylko ja cytuje .
To dawno było ale kiedyś odkupiłem auto od ojca i resztka Oc z jego polisy przeszła w całości na mnie musiałem jedynie dopłacić różnice w składce z racji kilku zwyżek.