auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm Pomógł: 33 razy Dołączył: 09 Kwi 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006 Szkoła jazdy przy katowickich targach motoryzacyjnych!
Dzisiaj uczestniczyłem w kursie bezpiecznej jazdy, było to zorganizowane przez "AUTO MOTO SHOW Katowice". Były tam 2 szkoły: "Szkoła Bezpiecznej Jazdy Tomasza Czopika"
www.sbj-czopik.pl i "Akademia Bezpiecznej Jazdy LANETTE" www.abj.gliwice.pl.
1 zadanie: puścić auto na 1-wszym biegu żeby się toczyło, obracając max kierownice w lewo i prawo (linia fioletowa), potem trzeba było się rozpędzić w zakręcie w wrzucić 2 bieg i przejechać slalom trzymając przez cały czas ręce poprawnie na kierownicy (linia niebieska). Może i wydaje się to łatwe, ale najgorsze było gdy weszliśmy w zakręt i wrzuciliśmy 2 bieg złapanie kierownicy. Slalom był na tyle łatwy że można było trzymać kierownice w pozycji 14.45( za piętnaście trzecia), bo robiło się obrót kierownicą o 180 stopni. Chodziło o to aby najpierw kręcić jak najszybciej, a w slalomie trzymać kierownice obiema rękami! Po 2 przejeździe zostałem ochrzczony przydomkiem "Faworyt" bo mnie jako jedynemu to się poprawnie udało! Były 2 przejazdy Fordem Focusem II 1,6
2 zadanie: Była mata polewana wodą i trzeba było najechać na nią tylko prawą strona, to tyło hamowanie na różnych nawierzchniach, trzeba było hamować max aby zablokowało koła, a później ominąć przeszkodę czyli przed nią przestać hamować! W miarę łatwe jak się zrozumiało że trzeba zdjąć nogę z hamulca! 2 przejazdy Oplem Corsą 1,2
3 zadanie: slalom, nie był za trudny, trzeba było dobrze dozować gazem, aby nie wejść za szybko, aby auto nie płużyło! Też były po 2 przejazdy. Ja miałem 3 bo na 2 przejeździe moim wsiadł kamerzysta z TVP Regionalna i nie przypiął pasów. Raz jak przywalił czymś w drzwi to myśleliśmy z Instruktorem że coś mu się stało, ale był twardy Musiałem jeszcze raz przejechać aby zrobił dobre zdjęcia, ale tym razem to już się przypiął pasami! Też Focus
4 zadanie: prawie to samo co w 2 zadaniu tylko że się jechało całym autem po macie! Też były 2 przejazdy Corsą.
5 zadanie: jazda na trolejach, jeżeli się nie przegina z prędkością jest OK, jeżeli dacie za dużo gazu to auto odraz ucieka! Jak się jedzie wolno jest dobrze, jak się chcecie pobawić to dajecie więcej gazu i prawie odraz się obracacie! 1 przejazd Fordem Fusion
Zadanie 1 i 3 były zorganizowane przez Szkolę T. Czopika, 2,3,5 przez Gliwickie Lanette!
Następnie była jazda na czas, najpierw troleje, później slalom. Warunkiem ukończenia slalomu na trolejach miało być zatrzymanie się na lini, aby ta była na środku auta! Ja jadąc jako 2 tak też zrobiłem, ale następni nie! Niektórzy przekroczyli, lub tylko najechali jednym kołem na linie mety i już im kończyli pomiar czasu. W tym momencie trochę straciłem! Miałem chyba 5 czas ja miałem 50,2 a najlepszy 45,9, najgorszy 59.7; gdyby wszyscy kończyli tak jak mieli byłbym o wiele wyżej, bo by dalej musieli podciągnąć i było by prawdopodobieństwo że przychaczą o słupek! Następnie był slalom, ja niestety trochę przeginałem z prędkością w zakrętach i auto trochę płużyło, mój czas był 43,0 a najlepszy był 41,3. (z lewej trasa jazdy na trolejach, z prawej trasa slalomu)
Ogólnie zająłem 4 miejsce, za pierwsze 3 były nagrody! Ten kto zajął pierwsze miejsce może sobie wyrać rajd, gdzie na odcinku testowym zasiądzie na prawym fotelu Tomka Czopika! Niestety to nie będę ja! Tak więc "Faworyt" dał ciała! Ale i tak zaliczam tą przygodę do udanych!
P.S. Mam nadzieje że cos z tego rozumiecie i widzicie coś na tych rysunkach!
w tym odcinku jest międzyinnymi pokazana ta szkoła! Widać mnie w 2 miejscach, w 2.15 jestem w czarno-zielonej kurtce, 3.05 jak wysiadam z Fusiona! W aucie nakręcili mojego znajomego jak jedzie, jechał zaraz po mnie i pierwszy przejazd był delikatny na zapoznanie sie z trasa, a następny ostrzejszy już, a do mnie wsiadł jak już ostrzej jechałem i pewnie dlatego nie jestem pokazany!