Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: M
Czw 16 Lip, 2009
szpera? zakładać czy nie?

quaife
da się upalać ale na mieście to walka o przetrwanie
10%
 10%  [ 2 ]
da się upalać i jeździć po mieście bez spiny
63%
 63%  [ 12 ]
narty badiego w hd
26%
 26%  [ 5 ]
Głosowań: 17
Wszystkich Głosów: 19

Autor Wiadomość

pit 
0 801 307 309
no i dobrze

auto: sej
silnik:: 1.1
moc: 40kwkm

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   szpera? zakładać czy nie?

Czytam i czytam i nic z tego nie wynika?

30% jakąś taką quife na streeta + niedzielne upalanie.

Barejka 
kliknij obrazek poniżej

auto: 106 xsi
silnik:: 1.6 16v
moc: trochi jekm

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   

Nie ma sensu za malo koni masz ;D dobra oponka na przod do wiekszego upalania i bedzie ok :]

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

Jesli na krętym chcesz przyspieszyć a nie możesz to odpowiedź brzmi tak

ŁukaszS3 
Mam wykształcenie jak prezydent
mistrz jebaka

auto: EVO V
silnik:: 4G63
moc: 334km

pit napisał/a:
30%

Ja bym brał ale o wyższym stopniu tarcia. Jak się bawić to się bawić :)

Mitsubishi Lancer Evolution V
Fiat 127 MkI

Kamilbike 
Należe do AA

auto: Punto GT
silnik:: 2.0T
moc: 350km

Na przykladzie Punto moge pwiedziec ze szpera fajna rzecz. Nawet w miescie jak trzeba szybciej ruszyc a np stoisz jednym kolem na pasach bardzo sie przydaje. Jesli masz do wyrwania za rozsadna kase a nie taczke hajsu, brac.

grzech 
to byłem ja, Jarząbek

auto: citroen / saxo
silnik:: TUJP4 1.6
moc: 150km

szpera az takiego szalu nie robi jak by sie moglo wydawac komus kto nie jezdzil. przydaje sie na sliskim lub sypkim, a na suchy asfalt to moim skromnym zdaniem juz tak rozowo nie jest - musisz liczyc sie z tym ze Ci bedzie przod uciekal w zakretach + plozenie kol w zakrecie jesli chcesz dodac gaz na wyjsciu juz w tym momencie gdzie robiles to bez szpery... bez rzucania tylkiem napedzanie w zakrecie jest ciezsze (albo musisz opozniac dawanie gazu na wyjsciu, albo ucieka przodu + plozenie kol) wiec na przyczepnym az tak bardzo nie pomaga, no chyba ze sa to nawroty gdzie napedzasz sie od zera, zaryzykuje nawet stwierdzenie ze na przyczepnym kretym przeszkadza jesli ktos chce jezdzic na okraglo. Na mokrym poprawia napedzanie na prostej i bezpieczenstwo jazdy (auto idzie jak po sznurku nawet jak jedno kolo jedzie akurat po suchym a drugie wpadlo do basenu), ale napedzanie w zakretach dalej jest gorsze niz bez, no chyba ze rzucasz tylkiem ale to musi sie w danym momencie oplacac. Najlepiej zato szpera spisuje sie na szutrze :) tu jest ogromna przewaga zarowno w napedzaniu na prostej jak i w zakrecie (bo tu rzucasz autem przed zakretem a w zakrecie napedzasz sie juz "na wyjscie" z wyprostowanymi kolami)

to bylo takie moje prywatne zdanie :)

k-mart 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km

nie. Ja bym jednak wybral cos z haldexem, efekt bedzie lepszy.

Bartli 
pierogi z kapusta

auto: łorm hecz
silnik:: !@#$
moc: 280km

Wysłany: Wto 14 Lip, 2009   

grzech napisał/a:
szpera az takiego szalu nie robi jak by sie moglo wydawac komus kto nie jezdzil. przydaje sie na sliskim lub sypkim, a na suchy asfalt to moim skromnym zdaniem juz tak rozowo nie jest - musisz liczyc sie z tym ze Ci bedzie przod uciekal w zakretach + plozenie kol w zakrecie jesli chcesz dodac gaz na wyjsciu juz w tym momencie gdzie robiles to bez szpery... bez rzucania tylkiem napedzanie w zakrecie jest ciezsze (albo musisz opozniac dawanie gazu na wyjsciu, albo ucieka przodu + plozenie kol) wiec na przyczepnym az tak bardzo nie pomaga, no chyba ze sa to nawroty gdzie napedzasz sie od zera, zaryzykuje nawet stwierdzenie ze na przyczepnym kretym przeszkadza jesli ktos chce jezdzic na okraglo. Na mokrym poprawia napedzanie na prostej i bezpieczenstwo jazdy (auto idzie jak po sznurku nawet jak jedno kolo jedzie akurat po suchym a drugie wpadlo do basenu), ale napedzanie w zakretach dalej jest gorsze niz bez, no chyba ze rzucasz tylkiem ale to musi sie w danym momencie oplacac. Najlepiej zato szpera spisuje sie na szutrze :) tu jest ogromna przewaga zarowno w napedzaniu na prostej jak i w zakrecie (bo tu rzucasz autem przed zakretem a w zakrecie napedzasz sie juz "na wyjscie" z wyprostowanymi kolami)

to bylo takie moje prywatne zdanie :)

Wiedziałem ze mam zepsuty samochód. Po założeniu szpery auto już nie płuży(nawet na suchym), i diametralnie poprawiło się prowadzenie w zakrętach. Można w końcu wyjechać na ulice kiedy jest mokro, ASR nie wariuje i auto prowadzi dalej się jak po sznurku.
Na szutrze jeszcze nie testowałem... :lol2:

TOXIC 
zepsuł mi sie toster

auto: Clio Sport ph1
silnik:: F4R 730
moc: 178km

w temacie qualife itp, te podobno lubia odrobine obciazenia zeby sie zalaczyc. Jak masz szybkie nogi to sam bedziesz kontrolowal jej prace dohamowujac odrobine kiedy tego potrzeba (czy jakos tak) ale obiegowa opinia jest taka ze ponizej 200kuca+ szpera sie nie sprawdza... i oczywiscei okrutne koszata za sam zakup :(

pit 
0 801 307 309
no i dobrze

Pomijając koszta, czy jest sens na asfalt?
Raz jechałem na torze w toruniu 205tka zeszperowaną i pierwszy lewy to była bajka, im wiecej gazu tym bardziej zaciaśniał się w zakręcie.
Więc jeżeli zaciaśnia do środka to chyba dobrze???
Ja szutrów raczej nie latam tylko asfalt.
Jak mam się zabić to w dupie ale jak może być fajnie to bym se zapodał ;)

saxorulez 
aka petrolhead

auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km

TOXIC napisał/a:
ale obiegowa opinia jest taka ze ponizej 200kuca

co to za obiegowa opinia????

grzech napisał/a:
a na suchy asfalt to moim skromnym zdaniem juz tak rozowo nie jest - musisz liczyc sie z tym ze Ci bedzie przod uciekal w zakretach

Tutaj się nei zgodzę - mam tego samego quaife'a co Ty i moje odczucia są takie same jak u Bartli,

+ start na wprost jest lepszy (nie jest to jakaś mega różnica) ale czuć że auto równomiernie ciągnie oba koła do przodu, natomaist trzeba mocno trzyamć kierę przy przepiananiu biegów

+ zakręty - auto tak jak napisał pit bardzo fajnie zacieśnia, trzeba nauczyć się jeżdzić trochę inaczej - nie umiem napisać nic o jakimś zarzucaniu, nigdy tego nie stosowałem na suchym ale siła z jaką auto wyciąga z zakrętu jest zajebiste. Nie ma żadnego płużenia.

- koleiny w mieście, niestety upalając na drodze z koleinami strasznie ciąga i szarpie kierownicą co przy większej prędkości czasami nie jest fajne

Ja jestem na tak, nie ważne czy masz 75KM czy 300KM - jeśli seryjny mechanizm pozostawia sporo do życzenia (w przypadku saxo tak jest, pomimo tego ze jest wzmocniony. Natomiast Clio Sport ma super mechanizm róznicowy - co też objawia się w cenie dyfru do Clio który kosztuje prawie 2 razy tyle co do Saxo). Jesli czujesz ze wchodząc z zakrętu moc idzie w koło wewnętrzne (nie dociążone) to szpera rozwiaże ten problem. Jej zadaniem jest równomierna dystrybucja mocy na oba koła i w każdym aucie jest to porządane.

Na ulice najlepiej wybierać coś czego nie trzeba rozbierać Quaife (poza tym ma tanie kity naprawcze). Natomiast szpera płytkowa z regulacją (w sumie do wyrwania za podobną kasę z Tran-X) to już bardziej upierdliwa sprawa bo wymaga serwisowania

.....action speaks louder than words....

pit 
0 801 307 309
no i dobrze

Mi przód strasznie wyjeżdza na zewnątrz. Nie zaleznie od opon, i zawieszenia. (auto jest proste)
Wiec szpera pewno rozwiążę ten problem.

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

Pit: może głupie pytanie, a używasz lewej nogi w zakręcie?

saxorulez 
aka petrolhead

auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km

GeKo napisał/a:
Pit: może głupie pytanie, a używasz lewej nogi w zakręcie?

ja nigdy nie uzywałem - czy to czyni mnie złym kierowcą?

.....action speaks louder than words....

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

saxorulez napisał/a:
ja nigdy nie uzywałem - czy to czyni mnie złym kierowcą?

Nie, ale pozwala okiełznać wyjeżdżający przód w zakrętach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi