Dzisiaj postanowiłem zdemontowac zawias ,zeby wymienic springi na seryjne(teraz mam eibacha) i przy okazji rozwiercic dziury w mocowaniu amora na "fasolki" zeby mozna bylo negatyw ustawic,niestety tak nieszczesliwie demontowalem kolumne ze półoś wypadła ze skrzyni.
przy okazji wylał sie olej.Czy półoś wystarczy po prostu wsunąc na swoje miejsce?Gdzie sie dolewa oleju do skrzyni i gdzie sie sprawdza poziom tego oleju??Jaki olej polecacie??
To "fasolki" to jakiej wielkosci muszą byc?o ile poszerzyc otwory?
auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 21 Lip, 2009
Olej to najlepiej taki, jak leją do clio sporta do skrzyni.
Półoś się normalnie wkłada.
Na skrzyni musza być dwa korki, jeden wlewowy, drugi spustowy, poszukaj po skrzyni to znajdziesz, na pewno jest do nich też jakiś dziwny specjalny klucz żeby je odkręcić.
Poziom oleju sprawdza się tak, ze nalewasz aż sie zacznie wylewać
Co do fasolek, to tak to wygląda w gwincie FK.
Więc na oko po prostu drugie tyle co normalna dziura.
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Wysłany: Śro 22 Lip, 2009
Loko napisał/a:
Poziom oleju sprawdza się tak, ze nalewasz aż sie zacznie wylewać
Wrong!!!
Do skrzyni wchodzi 3.1 litra oleju.
Można lać orginalny Elfowski 75W80 ok 35zł za litr lub jakiś lepszy np Motul gear 300 70zł. Jest jeszcze RED LINE zalecany przez Renault SPORT ale 90zł za litr to troche sporo.
Jak wypada półoś dobrze zmienić simering uszczelniający. (Czasami się uszkodzi czasami nie) koszt 25zł
rabarbar napisał/a:
Gdzie sie dolewa oleju do skrzyni
Są 2 miejsca. Otwierasz maskę, patrzysz na dół i powinieneiś zobaczyć taką długą gumową rurkę z kapturkiem i możesz przez niego dolać oleju strzykawką.
Druga opcja wjeżdżasz na kanał, wchodzisz pod auto i jak stoisz na środku auta przed skrzynią powinieneś znaleźć taki platikowy korek umieszczony poziomo. Odkręcasz go i uzupełniasz olej aż się nie zacznie wylewać. (tą opcję polecam) patrz rys.
Kiedyś w ASO kazali mi uzupełnić olej tym górnym wlewem aż się nie pokaże olej w tej plastikowej rureczce. Poniższy rysunek pokazuje że jest jednak inaczej.
auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm Pomógł: 167 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Skąd: z dupy
Wysłany: Sob 01 Sie, 2009
rabarbar napisał/a:
dzieki,pomuk poszedł
GeKo napisał/a:
Wrong!!!
wasq napisał/a:
jest tak jak geko pisze
w tej sytuacji bardzo poważnie należałoby się zastanowić nad odebraniem pomuka panu Loko
rabarbar [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Sie, 2009
Kto daje i odbiera ....
Ale dobrze ze mi przypomniales ,bo zapomniale o pomuku dla panow Geko i Wasq
Przy okazji wymienilem olej w skrzyni,a niedlugo jade na to ustawienie katow tutaj http://lpmautosport.fm.interia.pl/index.html zna ich ktos??