Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
[w] Jak Wino
Autor Wiadomość

saxorulez 
aka petrolhead

auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009   [w] Jak Wino

W sumie każdy z nas ma tutaj co najmniej jedną pasję samochody..
ale każdy czasami lubi skok w bok w kierunku czegoś innego w końcu jak wiadomo zakazany owoc najlepiej smakuje.

Jako ze fotografia jest już zajęta dla Bartliego i Szczepanka, filmy dla Michała a skręcanie dla STFa poszukałem sobie drugiego hobby. Mianowicie Wino - wspaniale łączy przyjemne z pożytecznym. Po kilku kieliszkach kobiety stają się piękniejsze i łatwiejsze :)

Nie jestem jeszcze specjalistą, bo dopiero zaczynam i już nauczyłem się ze jednak należy omijać Carlo Rossi.

Szukając info o winie trafiłem na fajny portal http://www.viniculture.pl/ fajnie redagowany, najbardziej podoba mi się Czy wiesz że? Dzięki właścicielowi miałem okazję powąchać wszystkie zapachy występujące w winie, i przez chwilę po rozróżniać to złe (zepsute) od tego dobrego (czasami o nietypowym zapachu).

Szczerze polecam ten portal...

BTW ktoś tutaj interesuje się tym alkoholem czy tylko ja w nim tak ostatnio zasmakowałem?

.....action speaks louder than words....

Młody Papież 
php bb modified by przemo

auto: Š135R, Š105
silnik:: duży i mały
moc: jest w Nas samychkm

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009   

jak to Misiu śpiewał:
"wódke też lubie, szkoda tylko, że nie jest gazowanaa!"

Łukasz, jestes jeszcze młody, na podniecanie się winem przyjedzie jeszcze czas ;)

"mam wrażenie że z ludźmi się coraz gorzej rozmawia" - eM

k-mart 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km

wole jednak [w] Jak wodka :)

bizon 
Witamina A..

auto: rdzivic
silnik:: półtora litra
moc: teraz juz brak km

przez wiele lat nie moglem zakumac jak mozna pic wino. az nadszedl ten wiek, ze bez wina obejsc sie nie moge. wino to przynjamniej na ta chwile najlepszy trunek. kulturalny, niesie ze soba wiele wrazen i potrafi dac po lbie ;D
carlo rossi w podstawowych odmianach jest winem mocno przecietnym, trzeba bardziej celowac w wersje sutter home itp.
jesli ktos chce nie wydac duzo a kupic bezpieczne wino to oczywiscie jak najbardziej zawsze sprawdzi sie wino chilijskie. wino z chile za polowe ceny francuskiego jest od niego 2 razy lepsze. jedno z moich absolutnie ulubionych win to 35 poludnik oraz cassiliera de diablo czy jak to sie pisze. z innych jest takie fajne niebieskie niemieckie, nie pamietam nazwy. ma 8-10%, to cecha charakterystyczna. i jest jedno swietne z gruzji.
od dlugiego juz czasu nosze sie z zamiarem notowania, co jest dobre a co zle, ale jakos ciagle mi sie nie chce ;D
aaa, bylbym zapomnial, jest jedno swietne wino izraelskie - segal ben ami sie nazywa. miszcz.
aaa, i tak na koniec. nie probujcie sie na sile przekonac do wina - to przychodzi z czasem ;D

saxorulez 
aka petrolhead

auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km

Dżon,

ale to nie jest tak że się podniecam bo wino piję od dawna i nie jest to odkrycie jak dla mnie.. raczej kwestia świadomości. Tak jak napisał bizon

Też muszę zacząć notować bo ciężko zapamiętać do czego chce sie wracać.

Uważam że warto pić z kimś "wyedukowanym" to ułatwia wiele i czasmi pozwala uniknąć kupowania wina z dużą ilośćią SHIFT+4 na metce które okazuje się porażką

.....action speaks louder than words....

bizon 
Witamina A..

rozne wersje wina PORTA sa w porzadku.
jak rowniez CASA MIRIAM.

dodam jeszcze, ze jestem fanem win bialych wytrawnych, jak rowniez polwytrawnych, zeby nie bylo nieporozumien :)

czerwone rowniez lubie, oczywiscie spelniajace warunek wytrawnosci :)

a pomyslec, ze 5 lat temu ewentualnie moglem sprobowac co najwyzej slodkiego :crazy:

k-mart 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km

Znacie?

Ja znam, Kondzio mi pokazal, jeszcze za czasow gdy skakal do remontu na 13-tki.
Jak to Kondzio mawia sa to wina deserowe.

bizon 
Witamina A..

te wina sa za.jebiste, ale w dobrym roczniku. na mojej 30-tce ekipa wypila takie z data produkcji 20 luty 1980 ;D ;D

michool_vt 
Kilo Pangi - 9,99
8]

auto: stara beta
silnik:: ...
moc: 280km

Wysłany: Wto 25 Sie, 2009   

poki co wole walnac piwsko ale win tez pare sie wypiło :faja: jedyna nazwa jaka mi w głowie siedzi to :
jacobs creek - shiraz cabernet, zdarza mi sie do niego wracac z moją lubą, smakuje i ma kopa %) spróbujcie ^_^

KonradMK 
Gary Muvaut

auto: B==D
silnik:: B==D
moc: B==Dkm

Leśnego dzbana piłem ostatnio z promotorem pracy mgr... ale wracając do tematu Łukasza, ja wina pijam tylko we Francji, w Polsce jakoś mi nie smakują (pewnie dlatego że stara PiTTa umie tylko schabowe przygotować i nie pasuje) za to bliskie małe hobby sobie znalazłem, czyli koniaki - świetne połączenie wódy i wina czyli coś dla prawdziwego Polaczka :) Popróbowałem troszkę lepszych i gorszych i na razie jestem na etapie picia wszystkiego co ma przynajmniej S.O.P. i powiem że lampka koniaku i dobre cygaro są lepsze niż akordeon i ekstra mocne na imprezie. W winach lubię to że ich smak pochodzi nie tylko z beczki jako takiej ale z jakości samych winogron czego nie można powiedzieć o whisky np bo zboże zawsze będzie tylko zbożem i czy gnój na nie wylejesz czy azotox to smak pozostanie ten sam.

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

Ja póki co wytrawnych nie jestem w stanie wypić, dla mnie to zwykły kwasior. Natomiast lubię białe martini ale to wermut.

Michał 
Penetrator

auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km

Chciałbym bardzo znać sie na winach. Dla mnie to fajna sprawa, ale najzwyczajniej mi one nie smakują. Rozumiem że jest to inna kultura picia itd itp.
Cytat:
powiem że lampka koniaku i dobre cygaro

hehehehhe, nawet tego nie skomentuje :D

KonradMK 
Gary Muvaut

Michał napisał/a:
Chciałbym bardzo znać sie na winach. Dla mnie to fajna sprawa, ale najzwyczajniej mi one nie smakują. Rozumiem że jest to inna kultura picia itd itp.
Cytat:
powiem że lampka koniaku i dobre cygaro

hehehehhe, nawet tego nie skomentuje :D

tak jak nie wejdziesz nigdy do platy w krótkich spodniach. sorry. nie twoja liga :D :D :D

Marcel
[Usunięty]

właśnie dodaliśmy nowość w ofercie ENJOY IT, gdyż wina robią się teraz popularne ...

polecam łukasz mają weekendowe kursy

WINNICE
Jako jedyna firma w Polsce w swej ofercie proponujemy Państwu podróż do polskiego „miasta Bachusa”, Zielonej Góry. W stolicy ziemi lubuskiej, jak również w jej okolicach, pragniemy zapoznać naszych Klientów z historia produkcji wina w naszym kraju, zwiedzanie najstarszych winnic oraz jedyne w swoim rodzaju degustacje trunku prosto z beczki. Park winny, Dom winiarza, galeria Muzeum Wina i liczne winnice to tylko niektóre atrakcje, oczekujące na Państwa podczas tej wspaniałej wyprawy.

polecam czerwone wino

dla mnie MISTRZ

KonradMK 
Gary Muvaut

kwinta tego czokapałka pewnie zrywa beret z łba :D :D :D

Odpowiedz do tematu