auto: 135i
silnik:: N55B30
moc: 370km Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009 Jaki olej do VTS'a
Co byś wlał do tego samochodu ?
Jak już opisałem w hydeparku, wczoraj nabyłem VTS'a z przebiegiem 140k km auto bardzo zadbane, silnik pracuje jak przecinak, sprowadzony z włoch. Widać, że własciciel nie szczędził pieniędzy na niego, tak więc śmiem twierdzić że był zalewany syntetykiem.
Dodam, że samochód miał lekko spocony silnik przy kupnie i nie było praktycznie oleju silnikowego. Kupiłem półsyntetyka na orlenie, wlałem najpierw 0.6, przejechałem 600km i oleju chyba nie ubyło wcale.
Najpierw ankieta - syntetyk czy półsyntetyk - proszę głosować + wpisywać swoje zdanie na temat lepkości oleju.
Czytałem oba tematy, nie pytam o preferencje odnośnie marki czy też lepkości - nie wiem co było lane wcześniej, dlatego pytam co byście nalali do tego samochodu, mając tylko dane które ja mam.
auto: 106 ITB, ///M3
silnik:: 1.6 8V
moc: 146++, 343km Pomógł: 80 razy Dołączył: 09 Kwi 2006 Skąd: ze wsi
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009
moze jeszcze zadzwon do poprzedniego wlasciciela... nie zmienial?
bylem w podobnej sytuacji z tym ze zanim zmienilem olej przejechalem
kilka tysiecy km. poniewaz nie musialem nic dolewac w tym czasie, silnik
pracowal bardzo dobrze zalalem go syntetykiem (10w60). jest ok.
106 napisał/a:
moze jeszcze zadzwon do poprzedniego wlasciciela... nie zmienial?
bylem w podobnej sytuacji z tym ze zanim zmienilem olej przejechalem
kilka tysiecy km. poniewaz nie musialem nic dolewac w tym czasie, silnik
pracowal bardzo dobrze zalalem go syntetykiem (10w60). jest ok.
No własnie problem jest w tej skali, że poprzedni własciciel jest włochem
A muszę zalać jak najszybciej, bo na oleju firmy Orlen nie będę jeździć.
Koresponduje z gościem jakieś 2 godziny który prowadzi sklep z olejami od 10 lat, i tu cytat z rozmowy:
"proponuje oleje z serii 300V - to linia produktów przewyższająca wszystkie istniejące normy olejów silnikowych. Na tym jeździ wiekszosc silników sportowych. Z w miare porywnywalnych samochodów ten olej kupuje u nas zespol Łukasza Bednarskiego - lidera w klasie A-1600 w Górskich Samochodowych Mistrzostwach Polski - jeździ citroenem saxo vts - moc 180KM "