Pytanko, czy ktoś z forum interesuje się rynkiem akcji, inwestuje w jakieś papiery wartościowe etc.?
Ja jakoś nie miałem do tej pory przekonania (albo funduszy ) ale od jakiegoś czasu zacząłem się "bawić". Założyłem konto maklerskie i kupuję akcje. Traktuję to właśnie jak zabawę i trochę jak naukę, ale może jest wśród nas ktoś doświadczony, kto by podpowiedział na co zwracać uwagę, skąd czerpać wiedzę, jakie akcje kupować itd. Może założymy "kółko dyskusyje" na ten temat?
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Wysłany: Nie 01 Lis, 2009
Ja mam troche doswiadczen z gieldą, nie zrobilem jakis kokosów raczej tez fun ale nigdy nie bylem w plecy.
Praktycznie zawsze udalo sie wyrwac 5-20% w kilka dni.
Praktycznie zawsze udalo sie wyrwac 5-20% w kilka dni.
No ja na razie też jestem do przodu. Ale przeznaczyłem na to taką kaskę, że w razie straty nie będę płakał .
A jak się czegoś nauczę to może zacznę wkładać w to trochę więcej.
auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
dokladnie jest tak jak mowi eM.
nigdy nie gralem ale np przez jakis czas bawilem sie na FOREXie. jak dolar spadal to pieknie mozna bylo na tym zarobic - mistrz na FOREXie jest fajnie bo mozna grac na wzrost i spadek
prawda jest taka, ze najlepiej isc z mainstreamem i w razie czego reagowac (dlugie okresy czasu) zlapac trend i po prostu czekac do momentu realizacji zysku.
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km Pomógł: 23 razy Dołączył: 24 Lut 2006 Skąd: Wch
Też bawiłem się troche forexem,z inwestycji natomiast tak jak każdy niemal wcześniej w wierzyłem w średnie spółki, w moim przypadku na szczęście przestałem w nie wierzyć już w pierwszych momentach spadków, z czego z perspektywy czasu bardzo się ciesze
tak jak eM napisał
wsadzając np. 1 000 000 plnów i wyciągająć 5-20% można już sobie z tego coś kupić
nigdy nie grałem, trochę bawiłem się na Onetowej grze z wirtualną kasą, ale zgubiłem login i hasło, więc moja kariera się zakończyła
auto: saxofon
silnik:: 1.6 8v & 1.6 16v
moc: Za mało...km Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Sie 2006 Skąd: Podkowa Leśna City
Moj kolega na tym zarabia i zyje z tego.
Prawda jest taka,ze zainwestowal w chu.uj pieniedzy ze spadku jaki dostal.
Na pcozatku wynajmowal do tego ludzi,potem jednak sam sie tym zajal i teraz juz nie pracuje tylko "bawi sie w papierki" na gieldzie.
Ja tylko przez 2 lata mialem fundusz typu 50% na 50%.
Jedna polowa w funduszu, a druga w akcjach.Ale od tego caly sztab ludzi byl i nic nie robbilem tylko wplacalem kase i to wszystko.
Ja mysle,ze powinienes na poczatku i tak rady i nauki specjalistow zaciagnac.
Moj brat za to cos z akcjami Arki mial wspolnego.Ale nei wiem co i jak teraz.
_________________ DOBRY SEX - można porównać do poślizgu na mokrej drodze, z którego wychodzi się bez najmniejszego szwanku. Serce w gardle, adrenalina, człowiek cały spocony, a na końcu szczerzy zęby jak idiota:)
auto: Golf V GTI
silnik:: BWA
moc: 255km Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Paź 2009 Skąd: P-ń
po pierwsze to aby się nauczyć musisz stracić
to bardzo wiele uczy
jakoś nie wierzę, że wszystkim wam udaje się zawsze zarobić, szczególnie jak przez półtora roku giełda cały czas spadała, dobry czas na zainwestowanie w akcje lub fundusze to był w marcu, teraz to może być różnie
no i po drugie inwestuj taką kwotę, na której stratę możesz sobie w razie czego pozwolić
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
krz_p napisał/a:
po pierwsze to aby się nauczyć musisz stracić
to bardzo wiele uczy
jakoś nie wierzę, że wszystkim wam udaje się zawsze zarobić, szczególnie jak przez półtora roku giełda cały czas spadała, dobry czas na zainwestowanie w akcje lub fundusze to był w marcu, teraz to może być różnie
no i po drugie inwestuj taką kwotę, na której stratę możesz sobie w razie czego pozwolić
po trzecie nie można być zbyt pazernym
Ja natraciłem na onecie, potem w realu zadnej wtopy nie bylo. Ostatni raz jak pamietam ze warto było grac to byl sierpien 2007 gdy koalizcja sie rozpadla, sprzedalem wszystko i pojechalem na darmowe wakacje.
Andrzeju - nigdzie sie nie dowiesz co warto kupowac, chyba ze masz szwagra maklera ktory z tego żyje i nikomu nie mowi co kupuje.
Ja z profi graniem na gieldzie nie mam nic wspolnego, pelna amatorka - jak w totku.
auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
anjas napisał/a:
krz_p napisał/a:
po drugie inwestuj taką kwotę, na której stratę możesz sobie w razie czego pozwolić
anjas kilka postów wcześniej napisał/a:
przeznaczyłem na to taką kaskę, że w razie straty nie będę płakał
w każdym razie dzięki za rady...
a może ktoś powie w jakie akcje warto teraz wchodzić?
Bardzo fajna inicjatywa z tym tematem bo sam sie również chętnie czegos ciekawego dowiem.
Zmiennych jest tak dużo, że bardzo ciężko powiedzieć w jakie akcje wchodzić, zaczynamy od sytuacji na giełdzie danego kraju, na giełdach które maja wpływ na tą giełdę, sytuacji na rynku na którym działa spółka, na rynkach krajów które mają wpływ na ten rynek, sytuacji w branży w której działa dana spółka, wypadało by też przeglądnąć raporty finansowe publikowane przez spółkę i umieć z nich coś sensownego wyciągnąć. Jednym słowem bardzo bardzo trudna sprawa.
Najłatwiejsze do odgadnięcia są debiuty, tak jak ostatnio PGE, wiadomo ze się na tym zarobi, ale trzeba mieć dużo dużo środków, żeby załapać się na jakąś sensowną ilość akcji, bo w związku z dużym zainteresowaniem są duże redukcje.
Jeśli myślisz o tym poważnie to raczej skup się na inwestowaniu w fundusze inwestycyjne, bo to dużo prostsze. Jeśli poważnie i na dłuzej Cię to interesuje, to są do tego platformy, które pozwalają inwestować w fundusze ale wymagają dłuższego okresu inwestycyjnego. Jeśli stricte zabawa to pozostań przy akcjach i się tym baw.