ogólnie się przyjął zwrot "więzień Oświęcimia" myślę, że chodzi bardziej o walkę ze stwierdzeniem "Polski obóz" zamiast "Niemiecki obóz"
Jasne, ale pierwszy krok do mówienia "polski obóz" to właśnie nazywanie go po polsku. Z tym też bardzo walczą, z tego co się orientuję.
PiTT napisał/a:
wszystkie okoliczne ulice zapewne pochodzą od osób związanych z historią tego feralnego miejsca bo jak wiadomo Jaracz też był więźniem
ale wiem o co Ci chodzi niefortunnie kojarzące się nazwisko
dokładnie, to wyłącznie kwestia skojarzenia. Ale chora wyobraźnia pracuje.
myślę, że jednak z opłat muzeum nie utrzyma się, poza tym założeniem muzeum nie ejst zarabianie na siebie, tylko utrzymanie miejsca pamięci za wszelką cenę. Dlatego nie ma nic złego w tym, że muzea są finansowane z budżetu państwa.
Poza tym ogólnie jest problem w muzeach polskich, w tym z ochroną, z systemami przeciw pożarowymi - nota bene ciekawe jak zabezpieczony jest Auschwitz przed ogniem
myślę, że utrzymaniem takiego muzeum jest mega kosztowne i tu powstaje odwieczne pytanie, czy dać kasę na muzeum czy na szpital - czyli to o czym pisałem wcześniej
Inna sprawa, że nagroda dla osoby, która pomoże w odzyskaniu napisu, nagroda wynosi 115 tys. zł (100 tys. od muzeum, 10 tys. od firmy ochroniarskiej i 5 tys. od policji) - ciekawe czy to pomoże
pisząc dalej, wkurwił mnie prezydent Izraela przypierdalając do Polski (żeby nie było do żydów nic nie mam), ale to do kurwy nędzy nie jest miejsce rzezi wyłącznie żydów, zamordowano tam wielu polaków, polskich żydów, wielu polskich cyganów i wiele innych osób różnych narodowości. Poza tym cała Polska nie może odpowiadać za czyn kilku przestępców
co więcej, przez TĄ bramę raczej nie wprowadzano żydów, tylko innych więźniów. Transporty żydów wprowadzane były do obozu jakąś inną bramą (tak czytałem).
auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 20 Gru, 2009
PieQt napisał/a:
pisząc dalej, wkurwił mnie prezydent Izraela przypierdalając do Polski (żeby nie było do żydów nic nie mam), ale to do kurwy nędzy nie jest miejsce rzezi wyłącznie żydów, zamordowano tam wielu polaków, polskich żydów, wielu polskich cyganów i wiele innych osób różnych narodowości. Poza tym cała Polska nie może odpowiadać za czyn kilku przestępców
w kazdych wiadomosciach dzisiaj o tym mowia i bez jaj ale szlag mnie trafia jak go slucham.. co go k... to obchodzi? niech dolozy 100k do nagrody - chyba nikt normalny nie zaklada, ze zrobilismy to celowo.. (umozliwilismy komus kradziez napisu)
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
Witamy w PL
tutaj każdy na wszystko kładzie lachę, więc się wqrwili
jesteśmy i tak takim narodem, że jak z czymś damy dupy to robimy maślane oczy i wykazujemy jebucką skruchę po czym i tak w głębi duszy mamy to głęboko w dupie
nie wiem kto za co odpowiadał i jakie były budżety na to przeznaczone
jeśli obóz ktoś chronił to miał tego pilnować a nie pierdzieć w poduchę oglądając polsat w kanciapie
z drugiej strony jak ktoś chce to ukradnie wszystko i wszędzie
ogólnie mam to w dupie, zamykam!
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
dzik,
ja płaciłem za wstęp.
Sytuacja dosyć dziwna bo z tego co Policja mówi to zdecydowanie przemyślana kradzież.
Moim zdaniem działanie na zlecenie bo nikt nie kradnie tego żeby sobie nad własną bramą rozwiesić
_________________ when the flag drops the bullshit stops
auto: rdzivic
silnik:: półtora litra
moc: teraz juz brak km Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Skąd: uć
tez uwazam, ze zdecydowanie na zlecenie.
za to teraz bedzie popisowy rozwoj monitoringu itp, bo sprawa jest medialna. znaczy sie po prostu nie bedzie komu rozkrasc kasy, ktora mogla ten monitoring zalatwic juz lata temu.