Sprawa wyglada tak, siostrzeniec od jakiegos czasu ma problemy z laptopem, w ciagu ostatnich 2 miesiecy chyba 3 razy wracal do naprawy i problem ciagle sie pojawia. Chcieli mu kupic w koncu jakis normalny stacjonarny komputer, a ze zbliza sie komunia to pierwotny plan zakladal ze wlasnie w okolicach maja. Robie maly wywiad tzn nie sledze rynku wiec chcialbym sie was zapytac. Z tego co pamietam to kiedys gdy jeszcze siedzialem w temacie ceny sprzetu zaraz po nowym roku byly najlepsze, w okolicach konca roku szkolnego, wakacji zawsze te ceny szly do gory? zachowala sie taka zaleznosc?
Moze ktos cos zaproponowac? Komp dla dziecka, do gier, nie musi to byc jakas mega wypasiona maszyna ale pasowaloby zeby z 2 lata na nim pogral (da sie tak zeby na kompie pogral 2 lata?) Budzet... powiedzmy do 2500 z monitorem. Zmiesci sie w takim?
Konsola odpada, maly duzo gra u mnie na ps3 a do tego ma jeszcze psp.
auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: Sob 30 Sty, 2010
płytka bez szaleństw. Asus, gigabite
procek core 2 quad
dysior 500 giga
4 gigsy ramu
budowa+zasiłka
karta graf gtx 260 starczy w zupełności ( najlepiej znalec coś firmy inno )
co zostanie to na mońka
dobra michal na spokojnie poszukam takiej konfiguracji jaka ty mowisz... teraz pytanie czy jest jakas zaleznosc cenowa? nie sledze rynku wiec nie wiem, czy tylko od kursu dolara/euro sa ceny zalezne? czy okres rowniez ma znaczenie?
Wysłany: Nie 31 Sty, 2010
ja bym olał te zależności cenowe. Powaga. Znajdziesz tańszy sklep i będzie git.
aha, zapomniałem napisać
co do plyty, nie bierz wersji deluxe gold platinium ultra overclock ...
tak samo do proca, staraj sie raczej wolniejszy z serii core 2 quad niż szybszy . Cena/wydajność w tych wolniejszych jest o wiele lepsza.
Wysłany: Pon 01 Lut, 2010
będzie
ale zmień karte graf na gtx260 ( bo młdzian z niego, a jak młodzian to będzie chciał zayebywać potwory w grach. Nie ma nic bardziej flustrującego niż 12-16 lat i skaczące gry )
mońka mozna kupic uzywanca.
Ostatnio na giełdzie wyrwałem zajebistego benq 16:10 za ... 350 zeta ( nowy z rok temu ok 1600 zł )
michal jeszcze jedna sprawa... Twoja karta jest kurcze 2xdrozsza niz ta zaproponowana, z tego co patrze teraz to gts 250 jest troche wydajniejszy a niewiele drozszy, moze to bylby taki optymalny wybor pomiedzy?
jeszcze sprawa systemu ja sie zatrzymalem na xp... co tutaj i dlaczego?
Wysłany: Pon 01 Lut, 2010
Cytat:
michal jeszcze jedna sprawa... Twoja karta jest kurcze 2xdrozsza niz ta zaproponowana, z tego co patrze teraz to gts 250 jest troche wydajniejszy a niewiele drozszy, moze to bylby taki optymalny wybor pomiedzy?
oczywiscie masz racje ...
Tylko wiesz, w tym wieku SIE GRA sam przez to przechodziłem i nie mozna siebie samego oszukiwać że komputer będzie do pracy bo NIE BĘDZIE
I tak, wydacie 1600 zł a giery nie będą chulać ... znaczy będą ale w gorszych detalach , wolniej itd. Moim zdaniem warto doplacić jednak ...
a co do win 7 to pw
tak tylko wez jeszcze pod uwage to ze przy takim malym monitorze 1280x720 to jest chyba max?
ja wiem ze on bedzie mial to tylko i wylacznie do grania
ale budzet jest troche ograniczony i czy poprostu nie bylo by przesada w tym momencie wywalenie 400 zł wiecej na sama grafe.