auto: bmw 318ti
silnik:: m42b18
moc: 140km Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Lut 2010 Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 clio i dziwne zachowanie układu chłodzenia
ostatnio zauważyłem dziwne zjawisko stojąc w korku 10 - 20 min temperatura silnika powoli rośnie na skali do kropki przed podwójną linią i dopiero opada szybciej do połowy skali. po czym znowu zaczyna powoli rosnąć i po dojściu do tego samego miejsca opada. W poprzednim renaulcie oscylowała w mniejszym zakresie i martwi mnie że tak wysoko dochodzi a jeszcze upałów nie ma na dworze.
To jest normalne w sportach czy jeden z przekaźników od 1 stopnia dmuchawy chłodnicy jest walnięty ?? termostat i czujnik temp zmieniony wczoraj a mimo to nadal tak samo się dzieję, układ odpowietrzony śrubką a potem procedura z obrotami.
gdzie są przekaźniki od dmuchawy ?? chyba że macie inną sugestie.
dodam że żadna kontrolka się nie zapala.
co to jest procedura z obrotami? Ĺťeby wiedzieÄ czy nie dziaĹa pierwszy bieg trzeba to sprawdziÄ. Ja uĹźywam funkcji test urzÄ dzeĹ wykonawczych / wentylator chĹodnicy / bieg wolny a nastÄpnie bieg szybki. DosyÄ Ĺatwa sprawa moĹźna teĹź obserwowaÄ wskazania temp pĹynu/oleju itd.
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010
Vlodarsky, clio według dokumentacji w celu odpowietrzenia układu trzeba go trzymać przez 20 min na obrotach ok 2500 bo do termostatu to jest śrubka żeby łatwiej układ się napełniał dalsza część robi sie z automatu. tylko że nie mam możliwości zrobienia takiego testu bo jakiegokolwiek fejsu żeby się podpiąć pod ecu brak wyskakiwać w drodze jak dojdzie tak wysoko to też trochę głupio niestety dodatkowych zegarów brak bo to clio 2 ale są w planie na przyszły rok.
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010
właśnie wróciłem od mechanika speca od francuzów żeby się umówić na wizytę,co do temp stwierdził że skoro termostat i czujnik nowy to mieli kilka takich przypadków że wskaźnik temp był walnięty ale we wtorek to dokładnie sprawdzą. święta się skończyły to zaraz zejdę jeszcze zobaczyć ten rezystor.