Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Dotacje unijne na założenie działalności
Autor Wiadomość

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Pedżo 306 cab
silnik:: XU10J4
moc: 152km

Wysłany: Wto 18 Maj, 2010   Dotacje unijne na założenie działalności

Chciałbym skorzystać z dotacji unijnych przy zakładaniu działalności. Nie jestem bezrobotny więc nie mogę korzystać z dofinansowania z urzędu pracy. Jeśli ktoś z was ma jakieś konkretne rady to poproszę.

Czytałem www.mazowia.eu

Ale może ktoś z was ma doświadczenie...
www.facebook.pl/vlodarskyracing

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

Wysłany: Wto 18 Maj, 2010   

Hahahaa świetne :) jak się prosi z zastrzeżeniem, że chodzi o konkrety to brak ekspertów :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

MoRToN 
sushi nori
tylko fourty/fourty

auto: Reno
silnik:: 2.5
moc: 115km

Dzis w jakiejs gazecie podatkowej, czy wyborczej mial byc dodatek specjalnie w tym temacie.

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

Marku moze oplaca się zarejestrowac na czas zlozenia wniosku jako bezrobotny. Zarejestrowanie sie jako bezrobotny i zlozenie wniosku mozesz zrobic w tym samym dniu.
Z pracodawcą przeciez sie dogadasz - mozna jeden miesiac zrobic na umowe zlecenie.
Sprawdź sobie tylko w jakim czasie przyjmują wnioski no i proponuje przy pisaniu wniosku skorzystac z porad profesjonalnej firmy.
Ostatnio zmieniony przez M Wto 18 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

budzik 
jest tu jakiś cfaniak ?

auto: 126p 86r
silnik:: 0.65
moc: 24km

Moj kolega wziął pieniądze z Uni.

Był bezrobotny,napisał dobry biznes plan, stanął w konkursie organizowanym 1 czy 2 razy do roku i wygrał.

Z tego co pamiętam to mozna dostać od 40 do 60 tys.zł + kasa na ZUS.
Oczywiście nie jest to wypłacane jednorazowo,tylko przez dwa lata - bo tyle musi minimalnie działać twoja "firma.

Dziś się z nim widzę to wypytam go o szczegóły :)

MoRToN 
sushi nori
tylko fourty/fourty

W Pruszkowie na tą ture przewidzieli 30 dofinansowań z UP na cały powiat. Lek na raka chyba trzeba wymyśleć żeby się załapać.

Marcel
[Usunięty]

Kryteria są zabójcze

najlepiej być ze wsi, nie mieć rodzeństwa, nie znać języków, mieć skończone max 7 klas podstawówki i oczywiście mieć super pomysł wtedy są szanse ;)

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

Marcel 08 napisał/a:
Kryteria są zabójcze

najlepiej być ze wsi, nie mieć rodzeństwa, nie znać języków, mieć skończone max 7 klas podstawówki i oczywiście mieć super pomysł wtedy są szanse ;)

No wlasnie dlaczego jest tak ze na wiochach ludzie dostaja kase bez problemu a w miescie zawsze znajdzie sie jakis problem.

MoRToN 
sushi nori
tylko fourty/fourty

Też mnie to wqrwia. Dotacje tylko dla bezrobotnych tak samo bez sensu. Powinni zrewidować dokładnie wszystkich na co wydali tą kase.

rasta 
co to była za emisja?
Tępy Huj

auto: Brak
silnik:: Triumph
moc: 125km

Najlepiej będzie jak się udasz urzędu pracy, tam dostaniesz wszystkie papiery do wypełnienia oraz konkretne info. Dużej filozofii nie ma. Wymogi są różne w zależności od miejsca zameldowania. My (FlockArt) dostaliśmy dofinansowanie bez najmniejszego problemu.

Jakarti 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km

rasta napisał/a:
Najlepiej będzie jak się udasz urzędu pracy, tam dostaniesz wszystkie papiery do wypełnienia oraz konkretne info.

niestety agrii.
z doswiadczenia nie wiem ale na miejscu uzyskasz rzetelna odpowiedz , a co wazniejsze podejmiesz rozmowe. tak czy siak bedziesz musial sie tam udac :)

martin.h 
koniec tego dobrego na dzisiaj

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6 8V
moc: 103km

Pieniądze z UE, a pieniądze z UP to nie to samo.

Aby otrzymać dotację (pożyczkę) z UP należy być zarejestrowanym jako bezrobotny (nieważne czy 1 dzień czy 1 miesiąc). Drugim warunkiem jest nieprowadzenie działalności gospodarczej w ciągu ostatniego roku. Potem należy wypisać wniosek i zrobić dobry biznes plan.
Kwota jaką dostajemy to ok. 19k zł (plus zniżki na ZUS itp.), jest to pożyczka i jeśli firma utrzyma się w ciągu najbliższego roku to nie trzeba jej zwracać.

Dofinansowania unijne to już coś innego, można składać wnioski o pieniądze na rozpoczęcie działalności gospodarczej, ale można też dostać pieniądze na już prowadzoną działalność.
Pieniędzy jest tutaj więcej niż w dotacji z UP, chyba nawet do 40k zł, choć wszystko zależy od spełnionych kryteriów, działalności itp. I nie trzeba być osobą bezrobotną, aczkolwiek tak jest prościej.

Marcel 08 napisał/a:
Kryteria są zabójcze

Wszystko zależy od regionu, jeśli mieszkasz w Warszawie to wcale się nie dziwię, że jest problem z załapaniem się na pieniądze.
I wcale nie trzeba mieć 7 klas skończonych, tylko trzeba mieć dobry pomysł.

MoRToN 
sushi nori
tylko fourty/fourty

:rotfl:

Vlodarsky 
bzuuummmmmmmmmmmm

rasta, byłeś bezrobotny ? bo z UP żeby dostać kasę takim trzeba być czy się mylę ?

Wydaje mi się, że martin.h, napisał najwięcej prawdziwych informacji mimo iż kogoś to może śmieszyć :)

daje mu pomógł :) chociaż tyle wiedziałem bo sobie przeczytałem. Bardziej chodzi mi o kogoś komu udało się wziąć pieniądze z UE.

martin.h, masz pomógł :faja:

już wiem co czują ludzie którzy czekają na pomoc na forum a otrzymują 30 postów o niczym z czego jeden albo dwa są opartę o jakąś wiedzę :) pewnie sam tak robię. Ale :

MoRToN, cenna uwaga - zajrzę tam gdzie mi wskazałeś :) dziękuję

eM, mówię o dotacjach z UE a nie UP
budzik, firma musi działać 12 miesięcy a nie 2 lata. To są informacje które już przeczytałem
MoRToN, z tym Pruszkowem - faktycznie - są listy dotacji archiwalne na mazowia.eu - faktycznie lek na raka może się załapać...
eM, Marcel 08, wywiązujecie dyskusje która w ogóle nie wnosi nic do tematu jak otrzymać dotację...
Jakarti, nawet nie doczytałeś o co pytałem... najważniejsze to powiedzieć agrii :rotfl:

Może jeszcze raz :

Vlodarsky napisał/a:
Chciałbym skorzystać z dotacji unijnych przy zakładaniu działalności. Nie jestem bezrobotny]/b] więc nie mogę korzystać z dofinansowania z urzędu pracy. Jeśli ktoś z was ma jakieś konkretne rady to poproszę.

Czytałem www.mazowia.eu

Ale może [b]ktoś z was ma doświadczenie...

Nie piszcie jak nic nie wiecie proszę...

itr 911 
szukam przystojnego blondyna

auto: w planach
silnik:: 3.8...
moc: dużokm

Ja swego czasu dorabiałem sobie pisząc wnioski o dofinansowanie na działalność gospodarczą :faja: :faja:

Dotyczyły one w głównej mierze dotacji z UP i z tym naprawdę nie ma większych problemów nawet w Warszawie i okolicach!!! Najważniejsza jest kalkulacja kosztów i ujęcie tego w tzw. biznes planie (zrobiłem z 30 wniochów, każdy przeszedł :faja: )

Kto może skorzystać i na co???
-os. mająca status os. bezrobotnej min 1miesiać ( po tym terminie możesz składać wni0cha)
-jest to dofinansowanie na tzw. pierwszą DG czyli jak już wcześniej korzystałeś z jakiejś pomocy odpadasz w przedbiegach :rotfl:
-kaska tylko na środki trwałe ok 19tyś (musisz wydać do 30 dni od podjęcia DG)
-możesz drugie tyle na tzw "utworzenie miejsca pracy"-czyli zatrudniasz bezrobotnego z UP i kolejne 19tysi w kieszeni a zawsze będzie komu podłogi myć :rotfl:
-działalność musisz prowadzić nieprzerwanie min rok (jak przerwiesz po roku z urzędem jesteś ok, ale musisz dopłacić do ZUSu (za ten okres czyli w pełnej wysokości)

Kaskę wyrywasz spokojnie gwarant ;D

Większa kaska to już nie UP tylko środki z EFSu np tzw "kapitał ludzki"
tu jest w granicach 40tyś (liczone w ojrosach według kursu na dzien podpisania um. więc nie jest to kwota stała)

DOŻO BARDZIEJ SKOMPLIKOWANA PROCEDURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-nie ma wymogu os. bezrobotnej
-kaska nie tylko na środki trwałe
-musisz prowadzić min 2lata
i jeszcze wiele wiele innych warunków :lol2:

Ogólnie dotacje z EFSu kuleją w całej polsce choć najlepiej jest właśnie w Warszawie!!!

Nie prowadzą tego UP tylko jednostki, które mają umowę z EFSem np wiele fundacji (na każdym terenie inne podmioty się tym zajmują)

Podsumowując choć i tak wiele nie napisałem bo to temat rzeka i wymaga zrobienia kilku bronksów ;D to z UP wyrwiesz kaske w dwa miesiące a z EFSu w pół roku przy dobrych wiatrach :jupi:

Odpowiedz do tematu