auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm Pomógł: 33 razy Dołączył: 09 Kwi 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 18 Maj, 2010
rasta napisał/a:
Tak trzeba było być zarejestrowanym jako bezrobotny przez jakiś okres już nie pamiętam jaki. W dodatku trzeba było co jakiś czas stawiać się w wyznaczonym terminem celem sprawdzenia czy nie znaleźli mi pracy
auto: Brak
silnik:: Triumph
moc: 125km Pomógł: 36 razy Dołączył: 07 Gru 2007 Skąd: Wawa
Wysłany: Śro 19 Maj, 2010
Wniosek pewnie tak, ale zanim dostaniesz kasę to upłynie sporooo czasu
_________________ 658,94:1 - nezoP
siwy [Usunięty]
Wysłany: Śro 19 Maj, 2010
Nie ma jednolitych kryteriów przyznawania dotacji z UP. Wszystko jest zależne od szefostwa PUP, które jeżeli uważa, że na terenie ich powiatu jest zbyt dużo bezrobotnych po 7 klasach podstawówki to może temu przeciwdziałać. W sumie te pieniądze są na wyrównywanie nierówności, bo prawda jest taka, że bardziej opłaca się wyciągać z biedy tego niewyedukowanego niż takiego, który języki zna i sobie poradzi sam. W praktyce jeżeli spełniasz kryteria UP to jeżeli złożysz wniosek tuż po uchwaleniu budżetu to kasę masz pewną. 6 srednich krajowych czyli ~19k.
Nie jestem pewien ale z UE też pewnie to zależy pod jaką filię wojewódzkiego urzedu pracy podpadasz, bo to oni dzielą kasę. U mnie wygląda to tak: do 2 czerwca trzeba złożyć wniosek o uczestnictwo w programie. Później są rozmowy z doradcami zawodowymi, badanie predyspozycji, testy, rozmowy z komisjami i inne takie. Po tym wszystki wybierają 48 osob z ktore muszą chodzic na szkolenia (frekwencja punktowana i min. 80%) wprowadzające do prowadzenia działalnosci. Później znowu są testy i po tym wszystkim wybierają 41 osób, które dostają kasę - jednorazowo srednio 36k ale nie wiecej niz 40k i wsparcie pomostowe 1100zł przez 6 miesięcy m.in. na ZUS, media , wynajem lokalu.