Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
[DVD] Ray
Autor Wiadomość

martin.h 
koniec tego dobrego na dzisiaj

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6 8V
moc: 103km

Wysłany: Pon 24 Maj, 2010   [DVD] Ray

reżyseria: Taylor Hackford
scenariusz: Robert Eisele, James L. White
premiera: 7 września 2006
produkcja: USA
gatunek: Biograficzny, Dramat, Muzyczny

Film opisuje życie muzyka, Raya Charlesa, począwszy od biednych czasów dzieciństwa spędzonych w Albany, aż do wielkiego sukcesu, okupionego walką z rasizmem, uzależnieniem od narkotyków i problemami miłosnymi. Charles stracił wzrok w wyniku cukrzycy, na jaką zachorował w wieku 6 lat. Znajomości nut nauczył się czytając podręczniki napisane językiem Braille'a.

Kilka słów ode mnie. Co prawda nie widziałem tego filmu na DVD, ale w TV (jakiś czas temu nasza kochana TVP2 go puściła). Przed obejrzeniem nie znałem życiorysu Raya Charles'a, ale po zobaczeniu tego filmu nabrałem do niego ogromny szacunek. To co przeszedł ten człowiek i jak potrafił się odnaleźć się w zupełnie nowym dla siebie - niewidomym świecie, pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych. Sam film ukazuje Raya takiego jakim był naprawdę, był człowiekiem kochającym (można powiedzieć nawet, że kochliwym), stawiającym na pierwszym miejscu rodzinę, ale walczył także, mniej lub bardziej, ze swoim narkotykowym nałogiem.
Świetny film, momentami bardzo wzruszający, ale pokazujący także jak wspaniała była muzyka tworzona przez tego wybitnego artystę. Jeśli ktoś ma ochotę na obejrzenie wspaniałego biograficznego kina to polecam.

zefir 
Skąd to.. ?

auto: Honda Civic FN1
silnik:: r18a2
moc: 140km

Wysłany: Pon 24 Maj, 2010   

ogladalem ten film bodajze 4 razy :)

mega oprawa muzyczna i swietny klimat

Odpowiedz do tematu