Panowie chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o zakupie uzywanego sprzegla ze sprawdzonego i wiarygodnego zrodla? Sprawa wyglada nastepujaco. Szukam do Puntolota sprzegla Helix 6 spiekowego, nowe kosztuje naprawdopodobniej ok 3 tys zl + kwota sprowadzenia go z zagramanicy, w Poznaniu jest jeden gosc ktory ma do sprzedania uzywke w b dobrym stanie po przelocie 10tys km, za kwote przeszlo 2x nizsza niz kwota nowego sprzegla. Z jednej strony kupno uzywanego sprzegla nawet z wiarygodnego zrodla jest ryzykowne, ale z drugiej jesli naprawde jest wszystko ok to bede mial zestaw do konca zycia za duzo nizsza cene.
Jak Wy to widzicie?
_________________ Juz niedlugo nie tylko przyspieszenie, ale i skrecanie, hamowac bede na drzewie
auto: rdzivic
silnik:: półtora litra
moc: teraz juz brak km Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Skąd: uć
Wysłany: Wto 20 Lip, 2010
ja kiedys kupilem uzywane sprzeglo, spiek, tez niby w dobrym stanie i ze sprawdzonego zrodla. padlo po 5kkm. fakt, ze cena byla mega dobra, wiec zalu nie mam, ale i tak bym byl bardzo ostrozny.
jesli masz jak sprawdzic, czyli jakiegos zaufanego mechanika, ktory moze to obejrzec i ocenic to ok.
ja nie widzę tego to jak kupowanie klocków hamulcowych na szrocie w dobrym stanie
Nie każdy kupuje nowe sprzęgło za 10k zł, choć to do Punto pewnie aż tyle nie kosztuje. Do Subaru/Evo ludzie często kupują sportowe sprzęgło uzywane bo np. komuś źle się jeździło z "mocnym" dociskiem.
Każdy dobry mechanik może Ci ocenić wzrokowo stan tarczy i docisku, ale pewności Ci nie da, że się coś rozsypie.
auto: sej
silnik:: 1.1
moc: 40kwkm Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Skąd: z Gdańska
Wysłany: Wto 20 Lip, 2010
Inaczej jak jakieś mega dobre pieniądze to może bym zaryzykował.
Często sprzęgła nie da się ocenić gołym okiem, a wizja wyciągania skrzyni drugi raz by mnie dobiła.
Sprzęgło układa się do docisku i zamachu i w innym aucie może trochę zająć zanim się ułoży itp.
_________________ W trosce o najlepszą jakość naszych usług informujemy że nad rozwiązaniem pańskiego problemu pracują nasi najlepsi specjaliści..