Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 pytanie laika do informatyka....
Panowie,
mam w domu wlana na linksysie jakims podstawowym... jak jestem obok pudelka biega jak dziki jednak jak ide do innego pokoju w mieszkaniu szaleje zasięg... momentami jest idaleny a za chwile zanika... internet dziala przez 30 minut na przyklad po to zeby zaraz sie wypierdzielić.... czemu tak jest??? moze ktos mi wyjasni.. chyba jesli nie byloby zasiegu to nie byloby go od poczatku do konca w danym pokoju, zgadza sie..!?
co zrobic zeby to naprawic....
z gory dziekuje!
aha zaznacze jeszcze ze mam fujitsu siemens S series lifebook wiec jakas bida...
_________________ "...i w tym momencie nawigacja mówi mi : "ZRÓB ALTONENA", no to bach rekaw..." cytat dr. prof. CHRZANKA - santo subito!!!!
auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: Wto 19 Gru, 2006
nie wiem , ale chyba sam sobie na swoje durne pytanie odpowiedziałeś
wydaje mi sie ze kwestia , tego czegoś co nazywasz " PUDEŁKO" i karty wlan na lapie. Najzwyczajniej gubi zasiego.
Co zrobić
1) kupić lepsze " pudełko "
2) kupić lepszą karte pcmia wlan do lapa
Lepsze czyli takie które ma wiekszy zasieg i jedna sciana na drodze nie robi problemu
aha, jeszcze mozesz mieć szyfrowarni włączone co tez chyba osłabia sygnalik.
oooo... widzisz... to moze być szyfrowanie... musze z tym powalczyć bo cholery dostaję jak w momencie kiedy robie tranfer milionów dolarów z konta na Kajmanach na swoje inne w Luxemburgu mnie wywala z sieci... nie moze tak być!
_________________ "...i w tym momencie nawigacja mówi mi : "ZRÓB ALTONENA", no to bach rekaw..." cytat dr. prof. CHRZANKA - santo subito!!!!
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Pią 22 Gru, 2006
Cytat:
zmien kanal na inny, moze nadajnik w obrozy psa sasiadow ma ta sama czestotliwosc, tak bywa.
to jest żart czy nie?
bo wiesz dziku że mój noledż IT jest taki jak michała
_________________ when the flag drops the bullshit stops
.....action speaks louder than words....
mikson [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Gru, 2006
pozycz inna karte wifi np na usb i pobaw sie nia,
mieszkania a szeczegolnie wielka plyta to jak klatka faradaja, szczegolnie sciany
np tez glupi tv moze wytwarzac pole magnetyczne ktore obnizy ci sygnal wifi
zmien kanal na inny, moze nadajnik w obrozy psa sasiadow ma ta sama czestotliwosc, tak bywa.
to jest żart czy nie?
bo wiesz dziku że mój noledż IT jest taki jak michała
Serio, czasami inny kanal dziala lepiej mimo ze teoretycznie zadne inne wifi w tym rejonie nie dziala.
Po pierwsze zaproś kogoś z innym notebookiem. Będziesz wiedział czy to jest problem z notebookiem czy routerem.
Jeśli jednak objawy będą takie same to trzeba będzie przenieść pudełeczko w inne miejsce w domu (bliżej pokoju, w którym masz problem) lub zakupić mocniejsze pudełeczko (z dwoma antenkami itd)