Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Laguna 2.0 T vs Focus C-MAX
Autor Wiadomość

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km

Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   Laguna 2.0 T vs Focus C-MAX

wlasnie sobie wracalem spokojnie z kolacji a tutaj na mojej ukochanej ulicy Modlinskiej cos mnie goni i goni. No i traf chcial ze stanelismy na polu na pierwszych swiatlach za Chylińskimi (przyp. salon VW a swiatla to przejscie dla pieszych). Gosciu troche dalej wychamowal a ja spokojnie sobie patrze na jego znaczki. Ford Focus C-Max TDCI, hmmm mysle sobie ze wylacze ESP i pokaze jak sie jezdzi. I tak spokojnie w sumie ruszylem a tutaj mile zaskoczenie bo jest walka, do kolejnych swiatel dojechalem moze o dlugosc z przodu. I teraz dylemat bo latwo nie bylo, czy zjechac na lewy pas (na nastepnych swiatlach skrecam w lewo w Mehofera = boje sie ze nei zdarze go wyprzedzic) czy stanac twardo na srodku i w razie czego jechac prosto. A wiec staje na srodku podjezdza Focus, swiatelko w srodku zapalone, jego zona jak sie domyslam opier..dala go z tylniej kanapy w tym samym czasie zabawiajac dziecko w kubełku. A wiec jest gest od kierowcy, czekam juz napiety jak gumka w majtach na zielone i ruszam dosc sprawnie, jedynka lekki uslizg i jestem gdzies pol dlugosci z przodu, dwojka tez odchodze ale bardzo delikatnie, 3 i mysle ze jestem okolo dlugosci z przodu, wtedy decyduje sie ze zjade na lewy i zasygnalizuje skret. Oczywiscie w tym samym czasie podziekowalem awariami a kierowca Focusa odpowiedzial migaczka.
Teraz 20 min to zdarzeniu mysle co to kurwa bylo, przeciez najmocniejszy benzynowy focus 2.0 beznyna (nie mowie o ST czy RS) ma 9,2 do setki a to byl diesel for God Sakes. I tak nigdzie nie moge znalesc jego specyfikacji, jedyne co znalazlem to jakies 9,4 do setki ale przeciez to przepasc a nie bylo tego widac na drodze. W porownaniu do Avensisa D4D 180 KM ktory katalogowo ma takie same przyspieszenie co Laguna ten C-Max jechal o wiele lepiej.

Taki niby rodzinny diesel a tutaj na prawde ledwo co. Cale szczescie ze jutro z Krakowa wracam z clio bo normalnie coraz ciezej idzie.

FreeMan 
gryżli
FreeTataMan

auto: espace i rs
silnik:: 175 i 265
moc: 175 i 265km

Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   

Po pierwsze gratuluje...

Po drugie-jestes pewien ze byl to C-MAX ? Najszybszy tdci ma 9.6 do 100km/h a benzyna 10.8 (dane ze strony forda). Troche to dziwne .

A moze laga nie domaga (nawet nie czuje kiedy rymuje :D )?

Dobrze ze clio wraca :D :D :530:

saxorulez 
aka petrolhead

auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km

A może to S-max był?

2.0 TDCI 140KM

.....action speaks louder than words....

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

teraz to mnie zabiliscie, ale jak ogladalem zdjecia na stronie Forda to jestem na 99% pewien ze to ten vanowaty Focus. Do tego dodam ze bardzo ladny, ladna felga, ladny lakier taki wygladajac na sportowy. Ale na bank byl to diesel, raz ze mial znaczki a dwa ze slyszalem klekot na swiatlach. Z drugiej strony nie sadze zeby ktos to chipowal (chociaz kierownik taki chyba nie kulawy).

saxorulez 
aka petrolhead

auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km

A moze taki zartowniś jak ty i jechał S-Maxem 2.5T?

.....action speaks louder than words....

Loko 
Dr. Scheffler dzwoń 500 000 529

auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km

Wysłany: Pią 29 Gru, 2006   

A mozę to zafira OPC była :D Opel nie opel ale podobna :D To juz by gruba pomyłka była :)

anjas 
Penetrator
Szok tato QP

auto: Izera RS
silnik:: H00Y
moc: 51kWkm

Ja bym obstawiał C-Maxa 2.0 TDCI 136 koni z jakimś chipem. Jeżdżę czasem zwykłym focusem z takim silnikiem (bez chipa) i odpycha się znośnie. C-Max jest cięższy, ale np. VTG chipuje te silniki na 162 konie i 400 niutków. Być może po chipie daje radę powalczyć z Lagą.

FreeMan 
gryżli
FreeTataMan

auto: espace i rs
silnik:: 175 i 265
moc: 175 i 265km

Bad-I , w sumie to Twoja Laguna katalogowo ma 8,4 do 100km/h, wiec tak jak anjas mowi c-max po lekkim chipie to mogl byc. Tymbardziej ze kierownik chcial sie sprawdzic... :)

strick 
6950 spammer!

auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm

Bez chipa to raczej niemożliwe, chyba ze już masz zajechaną lage :D

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

strick napisał/a:
Bez chipa to raczej niemożliwe, chyba ze już masz zajechaną lage :D

no chyba jednak musial byc chipniety bo laga trzyma sie ok a do tego ma nowe T ;)

P.S. przytargalem dzisiaj clio - powiem tak instna masakra, dali mi jakies stare wybite zimowki i nie moglem przekraczac 90 km/h bo bilo jak cholera. Dodatkowo przy tym ustawianiu walkow nie moge jechac ponizej 3.000 rpm bo samochod skacze jak zaba. Takze kazde hamowanie czy inne takie to bieg w dol i wysokie obroty.

Jedyne co mnie pocieszylo to fakt ze na 1 i 2 nie mam trakcji a na Modlinskiej jakies 30 min temu skillowalem A3 1.8T, niestety tylko do konca mojej 2ki bo pozniej jest juz 100 km/h i dostaje takich wstrzasow ze sam sie boje.

Czekam do jutra, mam nadzieje ze bedzie sucho. Wtedy zakladam slicki i ruszam na miasto sprawdzic co teraz ten samochod moze pokazac.

mikson
[Usunięty]

a ile twoja laga ma na gtechu 0-60mil? :) jezeli ma 8,4 sek katalogowo to powinna miec na gtechu 7,8-8sek 0-60mil
bo moze tu jest myk i nie trzyma katalogu

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

Wysłany: Sob 30 Gru, 2006   

mikson napisał/a:
a ile twoja laga ma na gtechu 0-60mil? :) jezeli ma 8,4 sek katalogowo to powinna miec na gtechu 7,8-8sek 0-60mil
bo moze tu jest myk i nie trzyma katalogu

oj nie pamietam teraz bo mierzylem z rok temu albo lepiej. Ale lata bardzo zdrowo takze nie widze tutaj przyczyny w silniku.

p.s. najgorsze to jest to ze juz za miesiac bede pasek a tam tylko 2.0 bez T

anjas 
Penetrator
Szok tato QP

auto: Izera RS
silnik:: H00Y
moc: 51kWkm

czyli jednak pasek... no to nie poszalejesz - te paski za bardzo nie banglają.
Ale zawsze będziesz mógł się wyżyć na cliówce :D

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

anjas napisał/a:
czyli jednak pasek... no to nie poszalejesz - te paski za bardzo nie banglają.
Ale zawsze będziesz mógł się wyżyć na cliówce :D

to prawda jakies 0.8 sekundy wolniejszy do Laguny ale bede straszyl biksenonami :562: ;)

Odpowiedz do tematu