Ja sie nie znam ale napisze jak ja to rozumiem.
remix to ponowne "zlozenie" utworu ktory sklada sie z wielu sciezek brzmien itd.
Czyli nowa wersja tego samego.
Mix, polaczenie dwoch (lub wiecej) roznych gotowych utworow.
auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km Pomógł: 40 razy Dołączył: 08 Cze 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 10 Sty, 2007
MIX - jak wlewam w siebie vódę a pózniej popitę
REMIX - jak po niej :563:
JIMEK [Usunięty]
Wysłany: Śro 10 Sty, 2007
no dobra, jesli mozna sie wypowiem. nie to ze mam autorytet w tej czy w ogole jakiejkolwiek kwestii...
W MUZYCE slowo mix ma dwa znaczenia. Jedno jest bardzo ogolne - mix kilku numerow/utworow w jeden albo caly rzadek... Nic fachowego ogolnie. Drugie znaczenie to jest slowo jakie sie czasem uzywa za 'zgranie'. A Zgranie to m.in. tez mastering. Czyli mowiac prosciej sprawianie zeby wszystkie sciezki jakos razem brzmialy. W studiu wlacza sie wszelkie uzadzenia ulepszajace dzwiek, czysci, edytuje, ustawia proporcje itp... Mozna na jakies wstepne zgranie tez powiedziec mix ale to tez raczej zbyt trafne nie jest....
NATOMIAST REMIX to jest bardzo proste. Jest piosenka (bo raczej to chodzi o rozrywkowa muzyke) i przychodzi pan i robi jej remix. Albo jeden pan robi dwie wersje np. taneczna i chilloutowa... JAk to robi? To jest dzisiejszy - oczywiscie mniej lotny i prostszy - odpowiednik 'aranżacji' nie wspominajac o 'orkiestracjach'. Kiedys sie zmienialo wszystko, rytmy, harmonie, kontrapunkty, instrumentacje nawet linie melodyczna, a dzisiaj pan w czapeczce wrzuca kawalek w laptoka, zmienia/dodaje bembenek i do nazwy pliku wlasnie dopisuje slowo 'remix'