auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: Pon 07 Lut, 2011
jacek, taka uwaga
nie bierz przypadkiem egzotycznej deski podłogowej ( niektórzy mówią też barlinecka )
Moze i ładna, moze i lepsza od panel ( to napewno ) ale mega pracuje. tzn: w lato sie kurczy a w zime rozchodzi powodując duze szpary między pojedynczymi płatami.
Ja mam podloge u siebe do zerwania przez to...
auto: Mazda MX5
106 - tą samą deske ma moja siostra , kładł inny spec i u niej jest to samo ( z tym ze u niej jest to nie do przyjęcia, w całym mieszkaniu , u mnie na szczęście tylko w sypialni.
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Jacek, PW
Michał bo deska Barlinecka to syf. A to że drewno pracuje to proste. Kiedyś gdy kładło się parkiet to obowiązkiem było aby leżał w miejscu gdzie ma zostać położony co najmniej pół roku aby właśnie przystosował się do zmian temperatury i wilgotności. Jak jakiś debil kładł po zakupie od razu to mu potem podłoga wstawała
Michał bo deska Barlinecka to syf. A to że drewno pracuje to proste. Kiedyś gdy kładło się parkiet to obowiązkiem było aby leżał w miejscu gdzie ma zostać położony co najmniej pół roku aby właśnie przystosował się do zmian temperatury i wilgotności. Jak jakiś debil kładł po zakupie od razu to mu potem podłoga wstawała
no i niestety teraz jest problem:D bo teraz parkiet jest juz wysezonowany odpowiednio i pakowany w foliowe opakowania, ktorych niepowinno sie otwierac przed ulozeniem...
a klienci mowia, ze sie znaja lepiej i ze trzeba otworzyc:D raz mi "spec" otworzyl i oczywiscie byly potem problemy z ukladaniem...
sosne odradzam z calego serca.. jesli ma byc na podloge,
Ostatnio zmieniony przez ade Pon 07 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Czesio [Usunięty]
ade napisał/a:
My mam y w domu rożna rodzaje sosna/dąb/jesion i sosna jest masakryczna miekka i w porównaniu do pozostałych mega wrażliwa na jakies cieżary i tego typu sprawy
jacek, taka uwaga
nie bierz przypadkiem egzotycznej deski podłogowej ( niektórzy mówią też barlinecka )
Moze i ładna, moze i lepsza od panel ( to napewno ) ale mega pracuje. tzn: w lato sie kurczy a w zime rozchodzi powodując duze szpary między pojedynczymi płatami.
Ja mam podloge u siebe do zerwania przez to...
deska barlinecka to akurat tylko konkretny producent:d ma deski z drewna krajowego i egzotycznego, lite i warstwowe:]
z jakiego drzewa masz material?? moze jakis bardzo wrazliwy na zmiany temp i wilgotnosci...
dobrym rozwiazaniem jest zakup higrometru (15-100zl) i utrzymywanie w domu wilgotnosci okolo 50% (miedzy 40-60 jest dopuszczalne), pomijajac kwestie drzewa, to dla czlowieka zbyt suche lub zbyt wilgotne powietrze tez zbyt dobre nie jest...
My mam y w domu rożna rodzaje sosna/dąb/jesion i sosna jest masakryczna miekka i w porównaniu do pozostałych mega wrażliwa na jakies cieżary i tego typu sprawy
bardzo miekka do tego o wiele bardziej wrazliwa na zmiany wilgotnosci niz np dab...
nawet nie wiem ile teraz kosztuje taka deska sosnowa ale mysle, ze nie duzo drozej da sie kupic deske debowa;]
ogolnie sosna wg. mnie nie nadaje sie jako material na podloge
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011
szit - co za temat ekspercki
heheheh
zaraz wyjdzie ze kazdy tutaj po budowlance
ade - nie mam zielonego pojęcia poza tym, mam wrażenie ze kolor traci
A CHUJ Z TYM grunt ze jest
ps. byłem przekonany ze deska "barlinecka" to jest typ a nie producent
ps. byłem przekonany ze deska "barlinecka" to jest typ a nie producent
to jest trochę tak jak z adidasami
Niby producent, ale i typ.
W PL Barlinek wypłynął na sprzedaży takich badziewnych desek i nazwa się przyjęła.
Choć w sumie ja mam takie deski w jednym pokoju i moim zdaniem jest OK.
auto: mam
silnik:: też
moc: 72.5km Pomógł: 46 razy Dołączył: 20 Kwi 2009 Skąd: SY
chłopczęta, bardzo wszystkim dziękuję za miłe słowa....ale jak w temacie. mam byc sosna a efekt mniej więcej taki jak na zdjęciach.
szczeliny w deskach mają nadać architektonicznego smaczku