auto: DS3R
silnik:: 1.6
moc: z 40km Pomógł: 15 razy Dołączył: 02 Paź 2010 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 14 Sie, 2011 Płatność Visą Electron za granicami PL
Siema
czy korzystał ktoś z Was z karty płatniczej Visa Electron (ta z delfinkiem) poza granicami PL? Dokładniej chodzi mi o stacje benzynowe przy autostradach na Węgrzech/ w Chorwacji.
Jako, że wyszło jak wyszło i w 3dni nie wyrobię kredytówki (może i lepiej:D) to jestem zmuszony korzystać z tej co mam. I się zastanawiam czy wpłacić wszystko na kartę czy hajs na bene wymienić na eurasy i płacić auro. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej sprawie?:)
Ewentualnie mogę kolezanki wysyłać żeby płaciły za bene w naturze kierownikowi stacji
Ostatnio zmieniony przez Konrad Nie 14 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz
auto: Różne
silnik:: Różne
moc: Różnakm Pomógł: 51 razy Dołączył: 25 Sty 2010 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 14 Sie, 2011
W Norwegii nam działała. Ja bym wymienił bo kurs po którym Ci bank przelicza i prowizja są stosunkowo spore. Dla przykładu płaciliśmy tam za kajuty na promie, i zamiast 160zł zapłaciliśmy 200zł.
auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm Pomógł: 167 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Skąd: z dupy
zwykły electron z mbanku spokojnie działa w całej (cywilizowanej) europie (UE, Szwajcaria, Chorwacja) - płacę takimi kartami od lat za granicą i w 99.5% przypadków jest git. Bank trochę niekorzystnie przelicza kursy i to w zasadzie jedyna wada. Bez obaw jedź i się nie przejmuj.
mogę Ci natomiast napisać że w Chorwacji bardziej się opłaca wypłacić kasę z bankomatu niż wcześniej zamieniać PLNy na kuny
płatności z tego co pamiętam też lepiej wyszły
pamiętaj że jak chcesz finalnie mieć kuny to najwięcej tracisz właśnie na zamianie pln na euro a potem na kuny, lepiej od razu kupić kuny albo na miejscu wypłacić z bankomatu
dużo kantorów wymienia też plny
delfin z mbanku wprowadzil oplate za karte i podziekowałem... ING jest najlepsze
czyli type zachowanie na forach mbankowych
sam mam konto w mbanku od wielu wielu lat, ale kurde, czy na serio boli kogoś te 2-5 czy 10 zł. jak masz np. przelewy za darmo?
idziesz na miasto i browar w knajpie kosztuje 12zł.
więc cały ten bunt wokół płatnych kont uważam za nieco sztuczny
mnie mbank denerwuje w zupełnie innych sytuacjach i jeśli bym zmieniał to na pewno nie ze względu na opłatę miesięczną
dla mnie konto mbankowe jest mega wygodne i już się przyzwyczaiłem
a co takiego jest fajnego w ING?
kuszą teraz a za chwilę coś wprowadzą i wszyscy "krzykacze" pójdą do kolejnego banku (bez urazy )
auto: .
silnik:: ,
moc: .km Pomógł: 13 razy Dołączył: 06 Cze 2010 Skąd: kraków
eM racja zapomniałem.
PiTT to było moje pierwsze konto i jest dalej z tym że teraz bez karty.
Jeśli ING nie ma opłat jeśli wykonasz zakupy bezgotówkowe na 100zł miesiecznie to lepiej to piwo wypić na mieście
W pracy odpowiadam za transmisje danych, ekonomi nie skończyłem dlatego wierze w statystyki a ING plasuje sie w czołówce.
_________________ i feel the need the need for speed
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
nie ma co robić tematu eksperckiego w bankowości, każdy ma tam gdzie ma wygodnie.
_________________ Samochody to ZUO!
Marcel [Usunięty]
na stacjach no problem, jedynie na trasie WAW - Sibenik nie POLECAM tankować w Austrii
teraz Mbank wprowadził coś takiego, że za 5zł miesięcznie masz możliwość wypłaty kasy bez prowizji z bankomatów w całej UE
AleX [Usunięty]
W Austrii litr to 1.59EUR za 95 bo wlasnie jechalem
Platnosci faktycznie lepiej karta i z bankomatu wyplacac zamiast zamieniac EURo na Kuny.
I NIE placic w euro bo wtedy tak przeliczaja sie sie smutno robi