czas trwania: 1 godz. 40 min.
gatunek: Sensacyjny
premiera: 25 listopada 2011
reżyseria: Waldemar Krzystek
scenariusz: Waldemar Krzystek, Krzysztof Kopka
Dolny Śląsk, jesień 1981 roku. Po serii prowokacji SB, konfrontacja opozycji z komunistami wydaje się nieunikniona. Tuż przed ogłoszeniem stanu wojennego, młodzi działacze Solidarności postanawiają zagrać va banque i organizują brawurową akcję wyprowadzenia z wrocławskiego banku 80 milionów związkowych pieniędzy, zanim konto zostanie zablokowane. Funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa podążają za nimi krok w krok. Rozpoczyna się pasjonująca rozgrywka, w którą zostają zaangażowani duchowni i... cinkciarze. Każda ze stron ma asy w rękawie.
Dużo historii, fajne dialogi, ciekawa muzyka i PRL'owskie samochody. Mnie się podobało, co pewnie oznacza, że spodoba się 5% HH.org. Warto obejrzeć
Ja byłem,polecam
Motoryzacyjne wszystko fajne dograne
Ciekawa historia
rabarbar [Usunięty]
Wysłany: Śro 30 Lis, 2011
W piątek ide.
Kiedyś,na początku lat 90-tych, poznałem Piniora,chyba nawet po kilka bronków walneliśmy,sympatyczny gość,szkoda ze komunista (ale ja wtedy tez lewakiem byłem)