auto: Fryzjerskie
silnik:: 1.8
moc: 140km Pomógł: 9 razy Dołączył: 04 Sty 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 02 Gru, 2011
martin.h ale wiesz że większość ludzi potocznie "ESP" określa wszystkie antypoślizgowe badziewia? (bo często jest po prostu 1 wyłącznik który wyłącza wszystko).
trzeba wziac pod uwage ze i esp i tcs ( wiadomo rozne marki roznie nazywaja) zazwyczaj korzysta z tych samych czujnikow i dla wiekszosci to jedno i to samo
_________________ Nie, nie, prędkość była OK... tylko zakręt trochę za ciasny.
wiem ze w tym modelu mazdy co mam jest abs z ktorego czujnikow korzysta napewno tcs czyli mielenie kolami ... system zapobiegajacy poslizgom korzysta raczej z innych czujników napewno czujnik skretu kierownicy i cholera wie co jeszcze
_________________ Nie, nie, prędkość była OK... tylko zakręt trochę za ciasny.
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
polll napisał/a:
system zapobiegajacy poslizgom korzysta raczej z innych czujników napewno czujnik skretu kierownicy i cholera wie co jeszcze
czujnik żyroskopowy, ble ble ble, no i oczywiście CZUJNIKI PRĘDKOŚCI KÓŁ, czyli te same, z których korzysta ABS i cała reszta elektroniki potrzebującej takiej informacji. Powtórzę: to praktycznie ten sam system, BAS, EBD, TCS to funkcje ESP. I już.
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
martin.h napisał/a:
Pytanie czy tym przyciskiem odłącza się samo ESP czy ESP/TCS ? Bo nie jestem w stanie zrozumieć jakim cudem po odłączeniu samego ESP samochód ma być szybszy na prostej
+1
Tym razem się zgadzam z Martinem.
Faktem jest że jeśli jest możliwość odłączenia ESP to w autach w których to spotkałem odłącza ESP/TCS/ASR jednocześnie czy jak to jeszcze zwą.
Obecnie częściej można spotkać możliwość odłączenia TCS ale juz nie ESP.
mam system VSA dla dokladnosci polaczony z ABS, nie mam ESP ani TCS uwzglednionego w serwisowce
Bo ESP to nazwa handlowa bodajże Boscha, więc ciężko, żebyś miał nazwę ESP jeżeli dla Hondy wyprodukowało to Hitachi albo jakaś inna firma.
System ESP został po raz pierwszy stworzony i zastosowany w 1995 roku przez firmę Bosch dla Mercedesa Klasy S. Skrót ESP, którego niemieckim rozwinięciem jest Elektronisches Stabilitätsprogramm, jest zarejestrowaną nazwą handlową firmy Daimler AG. Dlatego też inni producenci pojazdów nazywają ten system własnymi skrótami, jak np. STC, DSTC, PSM (Porsche Stability Managment), VSC, CDC, ASMS, DSA, ICM, IVD, VDC, VSA. W kręgach fachowych przyjął się "neutralny" skrót ESC (Electronic Stability Control).
auto: Reno Sport
silnik:: 1.6
moc: 133km Pomógł: 15 razy Dołączył: 17 Cze 2009 Skąd: przyjezdny
PiTT, no ok, tylko z tego nie wynika, że wszystkie te nazwy odnoszą się do tego samego produktu w różnych markach, bo nie wszyscy korzystają z jednego rozwiązania.
I w tym co wkleiłeś jest błąd, bo nazwę ESP znajdziesz też w Fordzie, Citroenie czy VW, a one nie należą i nie należały do Daimlera. Dlatego obstawiam, że to jednak chodzi Boscha: http://www.bosch-esperien...age1/index.html
Ostatnio zmieniony przez kosmita Pią 02 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
nie no, gajs. Serio słaby się ten temat zrobił.
Zamykam.
Temat się wyczyścił, zrobił się trochę mniej słaby.
Otwieram.