Co raz częściej słyszę o pozwach wobec firm sprzedających w sieci. Sprawa dotyczy błędnych regulaminów sklepów internetowych tzw. "stosowanie niedozwolonych klauzul".
Kilku z nas tutaj prowadzi sklepy internetowe, jak to u was jest rozwiązane?
Zlecaliście napisanie regulaminu kancelarii czy jak się czyta w sieci, każdy sam coś sklecał z innych regulaminów w sieci. Najczęściej wtedy dochodzi do takich problemów, bo w sieci dalej pełno błędnych regulaminów.
auto: kilka
silnik:: dużo
moc: łącznie z 1000km Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Skąd: Wawa - Ursus
Wysłany: Śro 15 Lut, 2012
Mój regulamin wygląda tak: http://4racing.pl/content/3-regulamin-sklepu
Jest to badziewny regulamin napisany na kolanie. Godzinę temu wysłałem mailem go do mojego prawnika, będę wiedział co warto dopisać, a co usunąć
_________________ www.swiatMINI.pl
Niezależny Serwis Samochodów MINI
auto: Fiesta R2
silnik:: 1.6 16v
moc: 170km Pomógł: 32 razy Dołączył: 10 Lip 2007 Skąd: Warszawa
Napisane na kolanie często kończą w sądach, ale to wynika z nieznajomosci prawa - ale czego innego można sie spodziewac po zwykłym zjadaczu chleba, który z prawem na bakier
Najlepiej jest zlecić kancelarii i mieć na to fakturę.
Nie będzie to tak kosztowne jak późniejsze koszty postępowania przeprpwadzoego przez sad.
A po za tym nawet jeśli coś kancka spiepszy to maja ubexpieczenie i od nich możesz oczekiwać zadośćuczynienia.
_________________ DEEP HOUSE MUSIC | BEACH | SUN | PARTY
auto: .
silnik:: ,
moc: .km Pomógł: 13 razy Dołączył: 06 Cze 2010 Skąd: kraków
Fajnie że sie pojawił taki temat
Jestem troche zdziwiony postępowaniem wymiany w sklepie (internetowym) gdzie kupiłem czapke.
Płaciłem za wysyłke 12 zł. wyszło za wsio 111zł. Gdy chce wymienić procedura wygląda tak:
(...)Koszt wymiany dla przesyłek krajowych to 20zł (koszt ponownej wysyłki towaru). Produkt nie może również nosić śladów użytkowania. Oderwane metki nie stanowią przeszkody przy wymianie produktów. W przypadku słuchawek musi być nienaruszone opakowanie. Zalecamy też aby produkt był zapakowany w tym samym opakowaniu w którym do Państwa dotarł. Szczególnie dotyczy to czapek, które wysyłamy w kartonie aby nie uległy odkształceniu.
Produkt można wymienić do 14 dni od daty otrzymania(...)
czyli cena wychodzi 119zł.....
ja sie pytam gdzie sie gubi moje 8zł karwa!
_________________ i feel the need the need for speed
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Greg, Oni nawet nie kupują produktów, poczytaj w pierwszym linku który zamieścilem w pierwszym poście. Wyszukują w regulaminach jeden z 1500 nielegalnych klauzul, które często z rzeczywistością nie mają nic wspólnego i walą od razu pozew. Żerują na małych firmach których nie stać na procesy sądowe, pomimo że wystarczyłoby wskazać błąd i zmusić pod groźbą pozwu do poprawienia regulaminu.